Niezbędne naczynia, ważne czyszczenie

Niezbędne naczynia,

Rozmawiając o urządzeniach gospodarstwa domowego, nie można pominąć akcesoriów i naczyń, które pozwalają w indywidualny sposób przygotować daną potrawę. Ważne jest także zachowanie czystego wnętrza i samej powierzchni kuchenki mikrofalowej.

Niezależnie od tego, czy mówimy o garnku, patelni czy szklanej brytfannie, należy przyznać, że zdecydowanie są one pomocnikami w codziennych zmaganiach z gotowaniem. Jednak jedno jest pewne. Nie wszystkie naczynia nadają się do tych samych urządzeń.

Naczynia w kuchence mikrofalowej

Trzeba wiedzieć, że głównym zadaniem mikrofali jest przenikanie fal przez produkt. Aby fale równomiernie rozprowadzały ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Najczęściej jest nim tefl onowy talerz, jednak nie jest idealnym elementem do długiego grzania. Można jednak używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła, naczyń wykonanych z tworzywa – o ile producent plastikowego opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak używania metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą wywołać nawet pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub lekko metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).

Jakie naczynia do mikrofalówki?

W każdej instrukcji obsługi kuchenki mikrofalowej, niezależnie od modelu czy producenta, spotkamy się z uwagą, że do mikrofalówki nie należy wkładać przedmiotów metalowych i ostro zakończonych. Jest to ważne, dlatego że przyśpieszane przez mikrofale ładunki elektryczne, docierając do ostro zakończonych krawędzi i stykając się z nimi, mogą wywołać iskrę, która z kolei może wywołać pożar.

  • Szkło, ceramika szklana, porcelana – bardzo dobrymi naczyniami, których z powodzeniem możemy używać do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, są żaroodporne naczynia wykonane ze szkła. Nie mogą one jednak zawierać metalu (tak jak np. kryształowe szkło ołowiowe) lub stopu metali (np. złotego brzegu, wykończeń z błękitu kobaltowego).
  • Ceramika – w większości naczynia ceramiczne nadają się do używania w kuchence mikrofalowej, ale muszą być pokryte szkliwem. W przeciwnym razie do naczynia może przenikać wilgoć, która nagrzewając się, może powodować zniszczenie naczynia.
  • Porcelana – nadaje się bez zastrzeżeń, pod warunkiem że nie ma złotych zdobień.
  • Tworzywa sztuczne/papier – żaroodpornych, nadających się do mikrofali naczyń z tworzyw sztucznych, a także naczyń papierowych można używać do rozmrażania, podgrzewania i gotowania, chyba, że producent wskaże inaczej.
  • Papier kuchenny – używany (w krótkich procesach) zwłaszcza w celu „pochłonięcia” zbędnej wilgoci, np. z chleba, może być z powodzeniem wykorzystywany w kuchence mikrofalowej. Przykrycie papierem kuchennym tłustych potraw pozwala uniknąć pryskania tłuszczu.
  • Folia do kuchenek mikrofalowych – jest to folia przeznaczona specjalnie do kuchenek mikrofalowych, dlatego tez można używać jej w mikrofalówkach zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Woreczki do pieczenia – można ich używać, ale należy pamiętać, aby nie stosować metalowych zapięć do ich zamykania. Lepiej zastąpić je sznurkiem, a folię nakłuć kilkakrotnie widelcem.
  • Metal – metalowe naczynia nie powinny być wykorzystywane w kuchence mikrofalowej. Po pierwsze ze względów bezpieczeństwa, a po drugie dlatego, że metal odbija fale elektromagnetyczne – produkt nie zostanie podgrzany. Istnieją wyjątki: wąskie paski z folii aluminiowej mogą być stosowane do przykrywania części potraw, aby nie rozmroziły lub ugotowały się zbyt szybko (np. skrzydełka kurczaka). Małe metalowe szpikulce do grilla lub miseczki aluminiowe (np. przy daniach gotowych) mogą być używane, muszą być jednak nieduże w stosunku do potraw, np. miseczki aluminiowe muszą być wypełnione potrawą co najmniej w 2/3 do 3/4.

Jakie naczynia do mikrofalówki? 2

Dostępne akcesoria

Niektóre modele mają w zestawie dodatkowe akcesoria, takie jak ruszt (czasem są dwa – niski i wysoki), szklana brytfanna, specjalna pałeczka do podgrzewania płynów, forma do gotowania, naczynia do gotowania na parze, talerz crisp do czy rożen. Ciekawym dodatkiem do niektórych modeli są książki kucharskie z propozycjami dań, które można przygotować w mikrofalówce.

Czysta i pachnąca kuchenka mikrofalowa

Do czyszczenia urządzenia należy używać delikatnych, miękkich ściereczek i łagodnych środków czyszczących. Podobnie jak w wypadku piekarników nie zaleca się stosować środków żrących lub ścierających, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię urządzenia. Na rynku dostępne są także specjalistyczne środki przeznaczone do kuchenek mikrofalowych. Komorę należy opróżnić z wszystkich akcesoriów, w tym talerza obrotowego. Delikatnie nasączoną detergentem ściereczkę przykładamy do ścianek i myjemy wnętrze kolistymi ruchami. Należy pamiętać, aby woda lub roztwór detergentu nie dostały się do otworów wentylacyjnych lub grzałek. Rada producencka: jeśli zabrudzenia są trudne do usunięcia, do komory można włożyć szklankę wody i ustawić grzanie na maksymalną moc przez średnio 2–3 minuty. Po tym czasie zabrudzenia rozpuszczą się – wystarczy delikatna sucha ściereczka i gotowe.

Jeśli zaś w komorze brzydko pachnie, do szklanki z wodą dodajmy soku z cytryny i grzejmy przez ok. 5 min.

A na koniec: uszczelka i talerz obrotowy

W przypadku wszystkich urządzeń grzewczych, w tym kuchenek mikrofalowych, ważna jest uszczelka. Tam gromadzą się resztki jedzenia, które jeśli będą zalegać, zaczną nieprzyjemnie pachnieć. Obligatoryjnie trzeba je czyścić, i to najlepiej jak najczęściej. Na koniec – czyszczenie talerza obrotowego. Ten etap jest chyba najprzyjemniejszy, ponieważ talerz możemy włożyć do zmywarki lub umyć jak tradycyjne naczynie w zlewozmywaku.

2018-01-22
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket