Do zalet tych kompaktowych urządzeń możemy zaliczyć m.in. mobilność i wygodę użytkowania. Wiele kuchenek elektrycznych dostępnych na rynku nie ustępuje pod względem dostępnych funkcji i rozwiązań technicznych standardowym płytom grzejnym do zabudowy kuchennej.
Choć na rynku zdarzają się bardziej złożone konstrukcje, to kompaktowe kuchenki elektryczne mają zazwyczaj jedno lub dwa pola grzejne. Przekłada się to na mniejsze gabaryty urządzenia. Przenośne płyty grzewcze, nazywane przez wielu producentów kuchenkami przenośnymi, to wyjątkowo mobilne urządzenia. Można je zabrać ze sobą w podróż, a niektóre nawet spakować do biwakowego plecaka. Co ważne, można je także położyć na blacie kuchennym, szczególnie w mniejszych kuchniach.
Ważnym parametrem przy wyborze kuchenki elektrycznej jest jej rozmiar. Modele z jednym polem grzejnym mogą mieć niewiele ponad 30 cm szerokości i 30 cm głębokości. Z kolei konstrukcje dwupolowe charakteryzują się szerokością od ok. 45 do ok. 60 cm. Wysokość kuchenek jest podobna, niezależnie od liczby palników, i zwykle nie przekracza 10 cm. Dzięki temu nawet dużą kuchenkę elektryczną zmieścimy do bagażnika i możemy zabrać ze sobą, np. na kemping.
Klasyczne modele elektryczne wyposażane są w pokrętła, podobnie jak kuchenki gazowe. Z kolei konstrukcje indukcyjne mają wbudowane, podobnie jak indukcyjne płyty do zabudowy, wygodne w obsłudze panele dotykowe. Dzięki temu możemy jednym ruchem palca regulować moc dostępnych pól grzewczych czy wybrać funkcje dodatkowe. Sensorowe panele zawierają takie elementy jak włącznik urządzenia, blokada sterowania, a także kilkustopniowa regulacja mocy. Owa regulacja występuje częściej w opcji „plus/minus”.
W kuchenkach elektrycznych, w zależności od konstrukcji płyty grzewczej, sterowanie może odbywać się za pomocą pokręteł lub panelu dotykowego. (Fot. MPM)
Wśród użytkowników kuchenek elektrycznych dużą popularnością cieszą się modele indukcyjne. Nic w tym dziwnego, płyty wykorzystujące indukcję to najefektywniejszy dziś sposób gotowania. Rozwiązania w nich stosowane sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet należy wymienić stosunkowo krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne (oszczędność energii elektrycznej), błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy, choćby w porównaniu do modeli gazowych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta.
Należy jednak pamiętać, że indukcyjna kuchenka elektryczna wymaga naczyń z dnem ferromagnetycznym. Niekoniecznie muszą być to wielkie, ciężkie i drogie garnki. Najistotniejsze, aby były do tego celu przystosowane. Na płycie indukcyjnej, niestety, nie będą działały naczynia wykonane z blachy emaliowanej czy stali nierdzewnej.
GORENJE ICE2000SP; MPM MKE-06; ELDOM PI100 HIIT
MPM MKE-12; TCL 34P2; CAMRY CR 6505
Moc stref określa, z jaką mocą muszą pracować pola grzewcze, żeby przekazać optymalne ciepło umieszczonym na nich naczyniom. W wypadku kuchenek elektrycznych producenci podają często całkowitą moc urządzenia. Może ona wynosić – zależnie od modelu – od ok. 1 kW do nawet 3,5 kW. Ma to związek również z rozmiarem pól grzejnych dostępnych na powierzchni kuchenki. Często mają one średnicę 19 cm, choć zdarzają się także modele z dużo mniejszymi polami.
Kiedy urządzenie działa, zwykle sygnalizuje to świetlnie, np. przez włączenie odpowiedniej diody kontrolnej. Dzięki temu nie poparzymy się przez przypadek. Dodatkowo w modelach elektrycznych takie sygnalizacje alarmują użytkownika również wtedy, kiedy włączamy lub wyłączamy urządzenie, a nawet wtedy, kiedy wykryją błędy – m.in. gdy na powierzchnię wykipi ciecz lub panel sterowania zostanie zakryty jakimś przedmiotem, np. gorącym garnkiem.
© 2024 InfoMarket