Spośród różnych materiałów szkło jest coraz częściej wykorzystywane przez producentów czajników elektrycznych. Ma ono wiele zalet dla użytkowników. Przede wszystkim są to uniwersalna stylistyka, która pasuje do większości pomieszczeń, łatwość czyszczenia oraz odporność na wysokie temperatury i brak wpływu na smak wody.
Pod względem funkcjonalnym nie ustępują w żaden sposób modelom z tworzywa sztucznego czy stali nierdzewnej. Większość dostępnych na rynku czajników szklanych jest wyposażona w podświetlenie, które sprawia, że prezentują się bardzo stylowo. Może ono współpracować z funkcją regulacji temperatury i jego barwa będzie się dostosowywać do jej aktualnej wartości.
Nawiązują do minimalistycznego i zarazem nowoczesnego designu. W tego typu urządzeniach dzbanek wykonany jest z dobrej jakości szkła hartowanego, które bardzo często łączone jest np. ze stalowymi elementami wykończenia. Pojemnością i parametrami nie różnią się od pozostałych urządzeń. W modelach szklanych producenci często stosują kolorowe podświetlenie wnętrza urządzenia, dzięki czemu czajnik zyskuje na walorach wizualnych. Użycie szkła jako materiału ma kilka zalet. Przede wszystkim w żaden sposób nie wpływa ono na smak wody. Jest również funkcjonalne – wystarczy rzut oka i wiemy, czy czajnik trzeba napełnić. W modelach takich nie brakuje również nowoczesnych rozwiązań, np. regulacji temperatury wody czy pokrywki podnoszonej po naciśnięciu przycisku. Szkło również całkiem dobrze utrzymuje temperaturę, jednak znacznie się nagrzewa, więc obudowa po zagotowaniu wody będzie gorąca.
ZELMER ZCK8024; ADLER AD 1293; SCARLETT SC-EK27G99
Powinna być dostosowana do rzeczywistych i aktualnych potrzeb domowników. Posłużymy się prostym przykładem: 6-osobowa rodzina, która chce w jednym czasie napić się kawy bądź herbaty, powinna wybierać jak największe modele – powyżej 1,5 l. pojemności. Natomiast jedna osoba nie potrzebuje tak dużego urządzenia, więc czajnik o pojemności mniejszej ok. 1 l będzie rozwiązaniem optymalnym. Za podanymi wskazówkami przemawia liczba szklanek wody, jaką da się zaparzyć jednorazowo przy pełnym napełnieniu czajnika. Dla przykładu modele o pojemności 1,7 l zmieszczą ponad 6 dużych szklanek (250 ml), a czajnik o pojemności 0,5 l – zaledwie dwie.
Szklane czajniki mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, np. opcję regulacji temperatury. (Fot. Eldom)
Zdecydowanie lepszą i bardziej praktyczną konstrukcją do potrzeb domowych są modele z tzw. płaskim dnem. Są efektywniejsze, do zagotowania potrzebują niewielkiej ilości wody. Łatwiej się je także czyści i konserwuje. Na grzałce spiralnej zdecydowanie szybciej osadza się kamień, dlatego producenci powoli odchodzą od tego typu elementu i zastępują go konstrukcjami płaskimi. Wielką zaletą grzałki płytowej jest potrzeba wlania minimalnej ilości wody do zagotowania – wystarczy nawet 0,1 l. Element grzewczy schowany jest w podstawie czajnika lub przykryty jest specjalnym tworzywem – dzięki temu ryzyko przegrzania czajnika przed automatycznym wyłączeniem jest znikome. W modelach konwencjonalnych, spiralnych dochodzi do szybszego zużycia i narażania czajnika na uszkodzenie, szczególnie w sytuacji, kiedy woda w czajniku nie w pełni przykrywa grzałkę. Następują wtedy także znaczne straty w efektywności i wzrasta pobór energii elektrycznej.
BOSCH TWK70B03; MPM MCZ-97; LUXPOL LCS-1788
Przy obecnych trendach i znacznym poprawianiu sprawności urządzeń większa moc oznacza mniejsze zużycie energii mierzone w kilowatogodzinach, bowiem czas pracy czajnika w stosunku do pobranej mocy jest najkrótszy. Z drugiej strony czajniki o dużej mocy to zwykle modele o dużej pojemności. Dobre w domu, w pracy, gdzie potrzeba zagotować większą ilość wody. Na działce czy na kempingu, kiedy jest mniej osób, a wodę gotujemy sporadycznie, wystarczy mniej pojemny czajnik, a więc siłą rzeczy o mniejszej mocy. Można przyjąć założenie, że czajnik, którego moc określona jest w przedziale ok. 500– 1000 W, to model dobry do grzania małej ilości wody. Modele o mocy od 1000 do 2000 W uznać należy za średnie pod względem pojemności i zużycia energii. Czajniki o mocy od 2000 do 3000 W i powyżej to modele przeznaczone do szybkiego gotowanie dużej ilości wody. Siłą rzeczy moc powinna być więc dobierana przez pryzmat dwóch parametrów – czasu zagotowania oraz ilości potrzebnej wody.
Większość szklanych czajników jest transparentna. Elementy obudowy wykonane są zazwyczaj z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. (Fot. Adler)
Jakie wyróżniamy rodzaje wskaźników? Najprościej rzecz ujmując, rozróżniamy jedno lub dwustronne. Obowiązkowo wyposażone są w podziałkę informującą o ilości wody. To właśnie skala informuje o ilości litrów, mililitrów czy liczbie filiżanek. Oczywiście, kwestia ta w podobny sposób jest rozwiązana w czajnikach szklanych, które także mają podziałkę. Wskaźnik może mieć postać mniejszego lub większego paska z tworzywa sztucznego, który umożliwia zobaczenie ilości wody. W tym miejscu warto wspomnieć o urządzeniach wyposażonych w tzw. strefę szybkiego gotowania. Na czym polega ta funkcja? Wewnątrz czajnika znajdują się tzw. strefy szybkiego gotowania. Wskazują one objętość dla jednej, dwóch lub trzech filiżanek, dzięki czemu można ugotować dokładnie potrzebną ilość wody. Wskaźnik poziomu wody najczęściej jest też podświetlany. Podświetlenie może być jedno- lub kilkukolorowe. W ostatnim wypadku barwa zmienia się razem ze wzrastającą temperaturą wody od niebieskiej po np. ciemnoczerwoną. Nowością są modele mające pierścienie świetlne informujące o wysokości temperatury wody. W czajnikach podświetlana może być także podstawa, która spełnia funkcję lampki kontrolnej. Świecąca na niebiesko obwódka w podstawie czajnika informuje o włączeniu urządzenia oraz daje dodatkowy efekt wizualny. W urządzeniach wykonanych ze szkła bardzo często możemy spotkać się z podświetlanym wnętrzem. Najczęściej woda podświetlana jest na niebiesko, chociaż coraz popularniejsze są różnokolorowe podświetlenia. Duża zaletą tego rozwiązania jest ciekawy, oryginalny i nowoczesny efekt wizualny.
CONCEPT RK4081; ELDOM C520 Lux; CAMRY CR 1290
Czajnik należy odkamieniać regularnie, przynajmniej raz na miesiąc lub kwartał. Wszystko zależy od twardości wody w naszym regionie. Bardzo „twarda” kranówka powoduje osadzanie się kamienia na dnie i grzałce czajnika w krótkim czasie (nawet po 2–3 tygodniach!). Ma to wpływ na jakość wody i jej zapach, a więc pogorsza jakość przygotowywanych napojów, herbaty czy kawy. Osad wapienny wpływa także niekorzystnie na sam czajnik i nie tylko prowadzi do nadmiernego zużycia energii, ale i może być przyczyną awarii. Dlatego tak istotne jest regularne odkamienianie czajnika. Producenci rekomendują zazwyczaj odkamienianie urządzenia co trzy miesiące, jednak w wypadku twardej wody i widocznie powstającego kamienia czynność tę należy powtarzać częściej, nawet co kilka tygodni. Odkamienianie powoduje redukcję ilości kamienia, a także wpływa na skuteczniejsze i szybsze nagrzewanie wody – co za tym idzie, mniejszy pobór energii elektrycznej.
© 2024 InfoMarket