Popularne w kurortach gofry to pyszna przekąska, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Możemy cieszyć się nimi cały rok, wystarczy zaopatrzyć się w gofrownicę. Wybór modeli jest ogromny, więc bez trudu znajdziemy idealny do potrzeb.
Podobna konstrukcja sprawia, że gofrownice przypominają grille elektryczne oraz opiekacze. Dlatego niektórzy producenci stosują wymienne płytki grzewcze, dzięki którym urządzenia mogą pełnić kilka funkcji. Oprócz tego dostępne na rynku modele różnią się rodzajem zastosowanych powłok nieprzywierających czy kształtem płytek, co pozwala nadać różną formę wypiekom. Warto wiedzieć, jakie jeszcze parametry i cechy mają znaczenie przy wyborze gofrownicy.
MPM MGO-36M; Breville DuraCeramic VST072X; Concept VF3050
Pod względem konstrukcyjnym gofrownica przypomina grill elektryczny lub opiekacz do kanapek. Z zewnątrz urządzenia te trudno rozróżnić. Obudowa jest najczęściej wykonana z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Wybór materiału pozostawiamy w gestii użytkownika. Jeśli chodzi o tworzywo sztuczne, to zapewnia ono na pewno większą różnorodność stylistyczną i kolorystyczną. Z kolei stal nierdzewna cechuje się większa odpornością, a pod względem wzornictwa bardziej przystaje do nowoczesnych aranżacji kuchennych. Niezależenie jednak od cech polecamy decyzję dotyczącą materiału zawęzić do kwestii gustu. Po otwarciu w gofrownicy znajdziemy, oczywiście, płytki grzewcze. Zazwyczaj sprzęt jest też wyposażony w zamek, zabezpieczający przed przypadkowym otwarciem. Pod względem konstrukcyjnym ważne są również wytrzymałe zawiasy, zwłaszcza w urządzeniach z głębokimi płytkami.
Na obudowie zazwyczaj znajdują się także dwie lampki – jedna informuje o podłączeniu urządzenia do zasilania, a druga o nagrzaniu i gotowości do pracy. Bardziej zaawansowane urządzenia są także wyposażone w termostat do kontroli temperatury. Ma on zazwyczaj kształt suwaka lub pokrętła. Możemy dopasować temperaturę do rodzaju opiekanego ciasta czy własnych preferencji, jeśli np. lubimy bardziej chrupiące gofry.
Gofrownice różnią się przede wszystkim rozmiarem przygotowywanych gofrów, ich kształtem oraz liczbą. (Fot. Adler)
Zwłaszcza dla najmłodszych bardzo duże znaczenie ma wygląd gofrów. Dlatego producenci mają bardzo bogatą ofertę gofrownic z płytkami o różnym kształcie, który można dobrać do własnych preferencji. Do najpopularniejszych zaliczymy np. serduszka – zazwyczaj wypiekamy ich aż 5 jednocześnie, są dosyć cienkie, więc przygotowują się szybko i można je łatwo spiec na chrupko. Uwielbiają je dzieci i nie tylko. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracji w innych deserach.
Kolejne klasyczne płytki mają kształt prostokąta lub kwadratu. Większa powierzchnia i grubość sprawiają, że świetnie nadają się do podawania z dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, czy do przygotowania w wersji wytrawnej. Producenci często dołączają różne przepisy, np. na gofry ze szparagami. Zazwyczaj gofrownica umożliwia upieczenie za jednym razem dwóch lub czterech takich gofrów. Przygotujemy na niej także gofry belgijskie, które są grube i mają nieregularny kształt, a do ich ciasta dodaje się m.in. drożdże.
Kolejnym popularnym kształtem jest okrąg dzielony na ćwiartki. Nie są one tak puszyste jak kwadraty, jednak zdecydowanie grubsze niż serduszka. Oprócz tego nie brakuje bardziej nietypowych kształtów. W gastronomii dużą popularnością cieszą się tzw. buble waffles, czyli „gofry bąbelkowe”. Po upieczeniu można je zwinąć w rożek i podać np. z lodami. Oprócz tego ciekawostkę stanowią np. gofrowe frytki. Rożnych kształtów jest więc całe mnóstwo i na pewno każdy znajdzie coś, co będzie odpowiadać jego podniebieniu. Na rynku dostępne są także gofrownice z wymiennymi płytkami. Takie rozwiązanie ma kilka zalet. Przede wszystkim po wyjęciu płytek ich czyszczenie jest łatwiejsze, niektórzy producenci pozwalają nawet na mycie w zmywarce, lecz to zależy głównie od rodzaju powłoki. W zestawie mogą być dołączone także dodatkowe płytki grzewcze lub jest możliwość ich dokupienia, najczęściej pozwala to na wykorzystanie gofrownicy jako grilla elektrycznego, opiekacza lub do pieczenia ciasteczek. Dzięki temu jednym sprzętem możemy zastąpić kilka urządzeń kuchennych oraz znacznie zaoszczędzić miejsce i pieniądze.
MPM MGO-31M; ELDOM ST10W Waffer; ADLER AD 3056; RAVANSON GR-7030
Powłoki antyadhezyjne to powszechnie stosowane rozwiązanie w gofrownicach. To one zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie urządzenia. Najczęściej stosuje się materiał PTFE (Teflon) lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe pieczenie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające to zamienniki oryginalnego Teflonu, które można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych, zachowanie ostrożności i wybieranie sprzętu, w którym zastosowano wysokiej jakości markowe powłoki, to stanowi gwarancję dobrej jakości.
Coraz częściej są stosowane tzw. powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą twardość, a zatem i odporność na zarysowania. Jednak warstwa ta łatwiej odpryskuje, dlatego również w trakcie jej użytkowania należy zachować ostrożność. Jej właściwości nieprzywierające są mniejsze dlatego mogą wymagać zastosowania większej ilości tłuszczu podczas przyrządzania potraw, a czyszczenie uporczywych zabrudzeń i przypaleń będzie wymagało większego wysiłku. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki zwane kamiennymi, których wygląd naśladuje efekt kamienia, mogą ewentualnie zawierać dodatek minerałów. Również zapobiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.
Dobrej jakości powłoka antyadhezyjna jest kluczowa w wyborze gofrownicy. (Fot. Breville)
Pod względem parametrów gofrownice nie są skomplikowanymi urządzeniami. Znaczenie mają przede wszystkim moc oraz wymiary. Mniejsze modele, które przygotowują np. dwa gofry prostokątne lub pięć w kształcie serduszek, dysponują zazwyczaj mocą ok. 700 – 1000 W. Jest ona wystarczająca, aby ciasto w środku było dobrze wypieczone, oraz pozwala na przygotowanie chrupiących gofrów. Większą mocą dysponują modele z głębokimi płytami i te robiące 4 gofry jednocześnie. Może ona wynosić nawet od 1400 do 2000 W. Kolejnym istotnym parametrem gofrownicy są, oczywiście, jej rozmiary. Na rynku znajdziemy urządzenia przygotowujące nawet 4 gofry jednocześnie. Faktycznie, pozwalają one oszczędzić czas, lecz taki sprzęt zajmuje więcej miejsca. Dlatego jest to dobry wybór dla prawdziwych gofrowych łasuchów. Do okazjonalnego przygotowywania przekąsek lepsze mogą być mniejsze modele na 2 gofry. Ich przechowywanie również będzie łatwiejsze. W tym miejscu warto wspomnieć o funkcji przechowywana w pionie czy miejscu na nawinięcie przewodu, dzięki którym sprzęt zajmuje mniej miejsca.
Camry CR 3025; MPM MGO-40; Eldom WA100S Deli
Dostępne na rynku gofrownice mogą być wyposażone w kilka użytecznych rozwiązań. Ich obecność wpływa na funkcjonalność sprzętu, dlatego warto je poznać przed wyborem urządzenia.
© 2024 InfoMarket