Jeśli zależy nam na dobrej jakości espresso, które stanowi bazę większości popularnych napojów kawowych, to ekspres kolbowy jest najbardziej przystępnym cenowo urządzeniem pozwalającym na jego przygotowanie. (Fot. Petra)
To wraz z możliwością kontroli całego procesu przyrządzenia kawy sprawia, że urządzenia te są bardzo popularne i często goszczą w domach zarówno początkujących miłośników kawy, jak i tych bardziej zaawansowanych. Zasada działania ekspresu kolbowego nie jest skomplikowana.
MESKO MS 4409; PETRA PT5108VDEEU7; BREVILLE Prima Latte III VCF146X; ADLER AD 4404r
Gorąca woda jest przepuszczana pod wysokim ciśnieniem przez umieszczone w portafiltrze sitko, w którym znajdują się zmielone ziarna kawy. Portafiltr to nic innego jak po prostu kolba z uchwytem. Standardem jest, że w zestawie znajdziemy sitka przeznaczone do pojedynczego lub podwójnego espresso oraz tamper, który służy do ubijania zmielonej kawy w sitku. W typowych ekspresach wylewka kawy jest zazwyczaj podwójna, a jej szerokość pozwala na przyrządzenie espresso do jednej, jak i dwóch filiżanek naraz. W zależności od modelu ekspres może mieć zaprogramowaną ilość wody dla wybranego typu kawy (zazwyczaj espresso), która przeleje się przez wylewkę, a następnie urządzenie automatycznie się wyłączy. W większości modeli możemy także samodzielnie kontrolować przepływ wody, co pozwala przygotować takie rodzaje kawy jak ristretto czy lungo. Podczas gdy typowe espresso ma objętość ok. 30 ml, ristretto przygotowujemy z mniejszej ilości wody i ma objętość ok. 20 ml. Z kolei lungo to nic innego jak przedłużone espresso – wodę przez kawę powinniśmy przepuszczać tak długo, aż otrzymamy 90 ml napoju. Ristretto zaoferuje nam bardziej intensywny smak. Z kolei lungo to dobry wybór, jeśli zależy nam na zachowaniu aromatu kawy, jednak espresso jest dla nas zbyt mocne.
Dysza do spieniania pozwala błyskawicznie przygotować kawę mleczną. (Fot. MPM)
Skąd jednak ciepła woda w ekspresie? Oczywiście, ze zbiornika. Większość urządzeń jest wyposażona w transparentny pojemnik o objętości ok. 1,5 l. Wybierając ekspres, powinniśmy koniecznie zwrócić uwagę na takie umiejscowienie zbiornika, żebyśmy później w kuchni mieli do niego łatwy dostęp. Zazwyczaj znajduje się on z tyłu lub na boku ekspresu. Wodę należy, oczywiście, podgrzać, a na to są dwa sposoby – użycie bojlera lub termobloku. Bojler ma określoną objętość i podgrzewa zgromadzoną w nim wodę, na co, oczywiście, po uruchomieniu trzeba chwilę poczekać. Jednak później już utrzymuje jej temperaturę, zużywając w tym celu energię. Termoblok podgrzewa wodę, która przez niego przepływa, podobnie jak podgrzewacz przepływowy. Nie zużywa więc energii do utrzymywania temperatury, a woda jest zawsze świeża. W praktyce w większości ekspresów konsumenckich znajdziemy obecnie termobloki. Niektórzy producenci stosują również kombinacje – dwa termobloki lub termoblok oraz bojler lub dwa bojlery. Jeden odpowiada za podgrzewanie wody do kawy, a drugi do dyszy parowej systemu spieniającego mleko.
MPM MKW-08M; ZELMER ZCM7295 Palermo; BREVILLE Barista Max+ VCF 152X
Podstawowe dwa parametry użytkowe prezentowane w ekspresach kolbowych to moc i ciśnienie. Pamiętajmy jednak, że ani duża moc ani duże ciśnienie nie świadczą o tym, że sprzęt przygotuje dobrą kawę. Do przyrządzenia espresso niezbędne jest uzyskanie ciśnienia ok. 9 bar. Tymczasem większość ekspresów jest wyposażona w pompy wytwarzające ciśnienie przynajmniej 15 bar, a bez problemu znajdziemy i modele oferujące nawet 20 bar. Od mocy zależy to, jak długo będzie nagrzewać się woda. Na dużą moc powinniśmy zwrócić uwagę, jeśli często zdarza się, że przygotowujemy kawę dla kilku osób, np. na spotkaniach towarzyskich. W codziennej eksploatacji dla dwóch espresso przygotowywanych jednocześnie moc ok. 1000 W będzie wystarczająca. Choć duża moc i ciśnienie nie są czymś złym, to nie powinniśmy wybierać ekspresu, sugerując się jedynie tymi parametrami. Należy zwrócić uwagę na jego walory użytkowe oraz jakość wykonania.
Nie bez znaczenia są też rozmiary. Znajdziemy szereg modeli przeznaczonych do małych kuchni. To świetny wybór, jeśli nie dysponujemy dużą ilością miejsca, a lubimy dobre espresso. Oczywiście, im większy ekspres, tym większym zbiornikiem na wodę dysponuje. Standardem jest ok. 1,5 l, ale bez trudu znajdziemy modele, które oferują więcej niż nawet 2 l. Jeśli często gościmy znajomych, będą dobrym wyborem. Osoby pijące kawę mleczną, np. latte, która jest podawana w wysokich szklankach, powinny zwrócić uwagę, jaka jest maksymalna wysokość naczyń mieszczących się pod wylewką ekspresu.
Większość ekspresów kolbowych może przygotować jednocześnie dwie porcje kawy. (Fot. Zelmer)
Panele sterowania ekspresów kolbowych nie są skomplikowane. Oprócz włącznika znajdziemy tam zazwyczaj dodatkowe przyciski, pozwalające na wybór zaparzenia jednego lub dwóch espresso. Do tego możliwe jest skorzystanie z trybu manualnego, przy pomocy którego przygotujemy np. wcześniej wspomniane lungo. Pokrętło jest przeznaczone do sterowania systemem spieniania mleka, np. zwiększenia lub zmniejszenia ilości pary. Większość producentów stosuje przyciski fizyczne, choć na rynku znajdziemy też modele z przyciskami dotykowymi. To ciekawa propozycja dla użytkowników preferujących bardziej nowoczesne wzornictwo. Niektóre ekspresy kolbowe wyposażone są także w manometr, wskazujący w trakcie pracy ciśnienie zaparzania.
PETRA PT4623VDEEU7; SALTER EK4369; MPM MKW-07M
Ekspresy kolbowe nie są skomplikowanymi urządzeniami. Jednak znajdziemy w nich kilka użytecznych rozwiązań. Mają one ułatwić obsługę oraz wydobyć pełnię aromatu z kawy. Są to między innymi:
ZELMER ZCM7255; BREVILLE Mini Barista VCF125X; SALTER EK4620
Kawa składa się przede wszystkim z wody. Dlatego ważna są jej odpowiednia jakość oraz regularne odkamienianie urządzenia. Nie wszystkie modele ekspresów kolbowych mają możliwość zastosowania filtra wody. W takim przypadku zalecamy stosowanie wody filtrowanej, np. przy pomocy dzbanka. Producent w instrukcji obsługi objaśnia proces odkamieniania oraz określa częstość jego przeprowadzania. Ekspres kolbowy powinniśmy okamieniać przynajmniej raz na pół roku, chyba że woda, z której korzystamy, jest wyjątkowo twarda. Samo odkamienianie zazwyczaj polega na wymieszaniu zawartości zbiornika na wodę ze środkiem odkamieniającym oraz przelaniu jej przez układ zaparzający ekspresu podczas pracy urządzenia. Oprócz tego powinniśmy pamiętać o bieżącym czyszczeniu sprzętu. Dotyczy to przede wszystkim takich elementów jak spieniacz na mleko, wylewka i ociekacz. Większość z nich jest demontowalna, więc utrzymanie ich w czystości nie powinno być trudne.
© 2024 InfoMarket