Gotowanie w terenie i na działce

Gotowanie

Wolnostojące płyty grzewcze, nazywane również kuchenkami nastawnymi, to niezwykle funkcjonalne urządzenia, które pozwolą urządzić kuchnię w praktycznie każdym miejscu. Świetnie sprawdzają się w domkach letniskowych, pokojach na wynajem czy na działkach. (Fot. Camry)

Są użytkowane przede wszystkim tam, gdzie urządzenie tradycyjnej kuchni nie byłoby możliwe ze względu na zbyt małą ilość miejsca. Warto przy tym wiedzieć, że niewielkie rozmiary nie oznaczają małych możliwości. W wielu zastosowaniach sprzęt ten bowiem nie ustępuje płytom do zabudowy i korzysta z funkcji, które znamy z tradycyjnych modeli. Do dyspozycji możemy mieć nawet kilka pól grzewczych i korzystać z nowoczesnych rozwiązań, jak grzanie indukcyjne.

Gotowanie

CAMRY CR 6514; CONCEPT VE3025; LUXPOL LPI-100; ELDOM PH21 Doblle

Typy kuchenek

W zależności od potrzeb oraz warunków, w których gotujemy, możemy wybrać płyty grzewcze zasilane gazem lub energią elektryczną. Te pierwsze będą dobrym wyborem, jeśli w miejscu użytkowania dostęp do prądu jest ograniczony lub np. nie chcemy nadmiernie obciążać przestarzałej instalacji. Gaz to także niezależność, gdy normą są przerwy w dostawie energii elektrycznej. Modele elektryczne kuszą przede wszystkim łatwością obsługi, nie jest potrzebne instalowanie butli gazowej, wystarczy je podłączyć do gniazdka i po kilku chwilach można zacząć gotowanie ulubionej potrawy. Podobnie jak w przypadku płyt do zabudowy, tak i tu możemy wybierać między trzema głównymi typami, czyli grzałką żeliwną, ceramiczną lub najefektywniejszą energetycznie – indukcyjną.

Płyty gazowe mogą być jedno-, dwu- albo czteropalnikowe. Możemy więc dobrać model do naszego stylu gotowania. Duża liczba pól to także wszechstronność pod względem możliwości dopasowania do naczyń oraz użycia kilku z nich jednocześnie. Standardowo płyty elektryczne mają jedno lub dwa pola grzewcze, przez co nie zajmują dużo miejsca na blacie. Rzadkością są modele z trzema lub większą liczbą pól grzewczych. Płyty dwupolowe występują w dwóch rodzajach – pionowym oraz poziomym. Oznacza to, oczywiście, sposób rozmieszczenia pól grzewczych. Mogą się one znajdować obok siebie lub jedno za drugim. Wybór konkretnego ułożenia to rzecz gustu oraz ergonomii w miejscu, w którym gotujemy. Płyta pionowa lepiej sprawdzi się w przypadku wąskich blatów.

Gotowanie

RAVANSON HP-2000S; RAVANSON K-03T; MESKO MS 6508; TCL 34P2

Parametry płyt grzewczych

Wybierając kuchenkę nastawną, nie spotkamy się z dużą ilością parametrów. Pierwszym z nich jest wspominana liczba pól grzewczych, która zależy od potrzeb użytkownika. Kolejnymi z istotnych parametrów są moc oraz rozmiar pól. W przypadku kuchenek elektrycznych producent po prostu podaje informację o średnicy pola i rozmiarach obsługiwanych garnków. Ma to znaczenie, zwłaszcza jeśli na płycie indukcyjnej będziemy korzystać z niewielkich naczyń, np. kawiarki. W płytach gazowych płomień w trakcie gotowania nie powinien wystawać poza obwód naczynia. Moc grzewcza jest podawana dla całej płyty oraz poszczególnych pól osobno, jeśli mamy do czynienia z płytą wielopalnikową. Im jest większa, tym szybciej palnik będzie się nagrzewał, osiągnie większą temperaturę i podgrzeje zawartość naczynia. Oczywiście, wiąże się to również z większym zużyciem energii elektrycznej lub gazu. W przypadku płyt elektrycznych p ole indukcyjne o mniejszej mocy może szybciej nagrzewać zawartość naczynia niż np. pole żeliwne. Wynika to z większej efektywności energetycznej techniki indukcyjnej.

Gotowanie

Dwupolowa kuchenka indukcyjna ma niewielkie rozmiary i pozwoli łatwo przygotować posiłek. (Fot. Camry)

Stosowane rozwiązania

Przenośne płyty ceramiczne i indukcyjne zazwyczaj mają sterowanie dotykowe i część rozwiązań stosowanych w tradycyjnych płytach elektrycznych do zabudowy. Mają one moc ok. 2000 – 2200 W oraz pola grzewcze o różnej średnicy, które pozwalają na dopasowanie do rozmiaru naczyń. Tak naprawdę urządzenia te przypominają klasyczne płyty modułowe w wersji mini i najczęściej mają kształt poziomo ułożonego prostokąta. Funkcjonalnością i rozwiązaniami nie odbiegają tak bardzo od klasycznych modeli do zabudowy. Również w płytach wolnostojących można spotkać intuicyjny interfejs, np. z praktycznym kołem dotykowym. Dzięki temu rozwiązaniu sterowanie płytą jest niezwykle proste i intuicyjne. Przesuwając palcem po obwodzie koła, możemy regulować moc pola grzewczego i tym samym dopasowywać ją do przygotowywanej potrawy czy etapu gotowania. W modelach wolnostojących wykorzystuje się nowoczesne rozwiązania, takie jak wykrywanie garnka ze wskaźnikiem świetlnym czy zaawansowany system zabezpieczający z funkcją ochrony przed wykipieniem. Inne przydatne funkcje to możliwość włączenia timera, czyli zaprogramowania konkretnego czasu pracy, oraz informacja sygnałem dźwiękowym o końcu pracy. Najbardziej zaawansowane rozwiązania znajdziemy przede wszystkim w płytach indukcyjnych.

Płyty gazowe wyposażone są w wygodne sterowanie przy pomocy pokręteł, które umożliwiają precyzyjną regulację wydajności palnika. Ułatwieniem w obsłudze może być zapalarka, jednak pamiętajmy, że korzystanie z niej wymaga podłączenia do sieci elektrycznej. Oczywiście, w warunkach, gdy nie jest ono możliwe, gaz można podpalić również innym źródłem ognia, np. zapalniczką lub zapałkami. Bardzo często płyta gazowa lub z polami żeliwnymi jest wyposażona w pokrywę. Można nią zasłonić palniki, gdy sprzęt nie jest używany, co ułatwia zachowanie czystości.

Gotowanie

SMILE KN-02/1K; RAVANSON K-04BNG; MPM MKE-13; ELDOM PI100 Hiit

Bezpieczeństwo użytkowania

Producenci zadbali także o bezpieczeństwo użytkowników – w razie niebezpieczeństwa płytę można wyłączyć awaryjnie. Ponadto część z nich jest także wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego oraz zabezpieczenie przed ingerencją dzieci. Kolejnymi udogodnieniami są zabezpieczenie przed przegrzaniem i długi przewód, umożliwiający korzystanie z urządzenia bez potrzeby używania przedłużacza. Obowiązkowym elementem płyt wolnostojących są także antypoślizgowe nóżki, które sprawiają, że płyta stoi stabilnie na powierzchni. Płyta gazowa może być również wyposażona w zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Gdy płomień przypadkowo zgaśnie, automatycznie odcina ono dopływ gazu. Warto więc zwrócić uwagę na jego obecność, jeżeli czasem zdarza nam się zostawić gotujące się potrawy bez opieki. W zależności od typu paliwa płytę gazową należy przystosować do zasilania gazem LPG z butli lub ziemnym, bezpośrednio z instalacji. W przypadku użytkowania na kempingu czy działce powszechniejsza jest ta pierwsza metoda.

Gotowanie

Tam, gdzie nie ma problemu z zasilaniem, praktycznym wyborem będzie kuchenka elektryczna. (Fot. Eldom)

Palniki turystyczne

W warunkach pieszych wędrówek trudno wyobrazić sobie korzystanie nawet z kompaktowej płyty grzewczej, która przecież wymaga określonego paliwa, np. gazu z butli. W takich sytuacjach lepiej spisują się kuchenki turystyczne, przy pomocy których szybko przygotujemy różne dania. Atutami takiego rozwiązania są niewielkie wymiary i zasilanie przy pomocy uniwersalnych kartuszy gazowych. Przykładowy kartusz o pojemności 400 ml gromadzi 227 g izobutanu. Kuchenka, której nominalny pobór ciepła to 1,65 kW, zużywa w ciągu godz. ok. 120 g gazu. Wygodne pokrętło umożliwia płynną regulację wydajności palnika. Kartusz może być podłączany i odłączany w dowolnym momencie bez konieczności całkowitego opróżniania. Taki produkt sprawdzi się podczas pieszych wędrówek z namiotem, wędkowania, w pracy kierowcy zawodowego, a nawet podczas okazjonalnego gotowania na wolnym powietrzu, zastępując grill. Wystarczy tylko skorzystać z odpowiedniej patelni.  

Gotowanie

GORENJE ICE2000SP; ADLER AD 6513; RAVANSON K-02TB; MPM MKE-14

2023-02-08
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket