ASKO

Ekspresy do kawy z linii Elements i Craft

Ekspresy do kawy z linii

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Inni piją ją w ciągu dnia, żeby dodać sobie energii i wzmocnić koncentrację. Dla jeszcze innych jest po prostu chwilą przyjemności. Do ich przygotowania wcale nie potrzebujemy baristycznego doświadczenia, a dobrego ekspresu, który przygotuje dla nas ulubioną kawę w domu.

Kwintesencja smaku kawy zapewne kryje się w ziarnach, ale wiele zależy również od sposobu ich mielenia czy parzenia. W dobie najnowszych rozwiązań technicznych możemy przygotować w domu napar, który niczym nie ustępuje kawie serwowanej w kawiarniach. Pod warunkiem oczywiście, że wybierzemy dobrej jakości ekspres, który odpowiednio zmiele ziarna kawy, by wydobyć z nich najwięcej aromatu, zapewni odpowiednie ciśnienie i temperaturę parzenia oraz przygotuje idealną mleczną piankę. Jest to możliwe dzięki nowoczesnym ekspresom do zabudowy marki Asko z linii Elements oraz Craft. W linii Elements dostępne są ekspresy w eleganckiej obudowie z czarnego i szarego szkła. W linii Craft znajdziemy modele z obudową w kolorze stali nierdzewnej, czarnej stali oraz grafitowej czerni. Całość pięknie komponuje się z piekarnikami z linii Elements i Craft.

Ekspresy do zabudowy marki Asko są wyposażone w dobrej jakości młynki żarnowe, które w przeciwieństwie do młynków nożowych nie rozdrabniają ziaren kawy na proszek, tylko miażdżą je do wielkości granulek. W ekspresie Asko z linii Elements ilość resztek kawy po mieleniu to zaledwie 3 g. Młynki żarnowe, po pierwsze, mielą kawę bardziej jednolicie, po drugie poza 13 różnymi stopniami mielenia pozwalają ręczne zmieniać grubość przemiału w 7 stopniach.

Kolejny ważny element to proces parzenia, który obejmuje wstępne parzenie i właściwe zaparzanie. Wstępne parzenie to proces, w którym na początku podawana jest gorąca woda pod ciśnieniem, które jest znacznie niższe niż ostateczne ciśnienie ekstrakcji. Automatyczne ekspresy do kawy Asko rejestrują w każdym cyklu średnie ciśnienie parzenia w przedziale 9 do 12 bar. Celem wstępnego parzenia jest uprzednie nasycenie kawy gorącą wodą i wytworzenie w ten sposób jeszcze większej odporności na ostateczne ciśnienie wywołujące parzenie. Ten proces wydobywa 800 substancji aromatycznych z palonej kawy.

Dla wielu miłośników kawy mleko i jakość mlecznej pianki są równie ważne jak sama kawa. Opatentowany przez Asko system Latte Crema tworzy w temperaturze ok. 60 °C idealnie mleczną piankę, składającą się w 2/3 z pianki i w 1/3 z płynu. Pojemnik na mleko jest wyposażony w izolację termiczną, która utrzymuje mleko w niskiej temperaturze przez dłuższy czas. Idealnie nadaje się do przechowywania w lodówce, a jego poszczególne elementy z łatwością można wyczyścić, również w zmywarce.

Ekspresy do kawy z linii
Ekspresy do kawy z linii
2023-04-06
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket