Bez wątpienia do grona urządzeń niezbędnych w kuchni zaliczymy dobrej jakości czajnik elektryczny. Sprzęt pozwoli w kilka chwil przygotować wrzątek na herbatę czy kawę, a ciepłe napoje sprzyjają relaksowi, wypoczynkowi oraz spędzaniu czasu w gronie znajomych. Współczesne czajniki dysponują funkcjonalnymi rozwiązaniami, warto więc wiedzieć, jak wybrać odpowiedni produkt. (Fot. Zelmer)
Pojemność, moc czy materiał wykonania to podstawowe cechy, które bierzemy pod uwagę, kupując czajnik. Poza nimi uwzględnijmy zabezpieczenia, które zapewnią codzienne komfortowe użytkowanie, oraz oczywiście wygląd. Sprzęt AGD musi dziś być bowiem nie tylko funkcjonalny, ale i estetyczny. Przyjemność płynąca z użytkowania ładnych urządzeń jest znacznie większa. Dodatkowo mały sprzęt AGD świetne uzupełnia kuchenny wystrój, zwłaszcza gdy czajnik oraz inne akcesoria wybierzemy z jednej harmonijnej linii wzorniczej.
Różne materiały cechują się odmiennymi właściwościami, dlatego też wpływają na funkcjonalność sprzętu. Najpopularniejsze ze stosowanych to tworzywa sztuczne, stal nierdzewna, szkło oraz ceramika. Czajniki z tworzywa sztucznego są przede wszystkim lekkie oraz zaskakują funkcjonalnością. Materiał ten jest łatwy w obróbcie, która w zasadzie polega jedynie na zastosowaniu odpowiedniej formy. Nie ma więc niemal żadnych ograniczeń dotyczących kształtów, poza tymi rozsądkowymi i ergonomicznymi. Warto zwrócić uwagę na jakość tworzywa – nie powinno ono aromatyzować wody. Kolejnym popularnym materiałem jest stal nierdzewna. Spotkamy ją najczęściej w nowoczesnych aranżacjach, choć zdarzają się także produkty stylizowane na retro. Może być lakierowana, szczotkowana albo pokryta jeszcze innymi materiałami. Czajniki ze stali nierdzewnej są odporne na rdzę oraz szkodliwe działanie kwasów i roztworów alkalicznych. Dodatkowo stal jest łatwa w czyszczeniu i nie pozostają na niej odciski palców. Coraz większą popularnością cieszy się również szkło hartowane. Szklane czajniki charakteryzuje minimalistyczne wzornictwo, często są wyposażone w kolorowe podświetlenie. Czajniki ceramiczne swoim wzornictwem nawiązują do tradycyjnych imbryków. Nie nagrzewają się tak jak szkło i łatwo je utrzymać w czystości – wystarczy roztwór ciepłej wody i płynu do naczyń. Niektórzy producenci oferują urządzenia, które są sprzedawane w zestawie z zastawą stołową.
ADLER AD 1345; ZELMER ZCK7940; MPM MCZ-108/C; AMICA KF 3030
Do takich ważnych przymiotów czajnika można zaliczyć choćby jego wielkość (szerokość, wysokość), długość kabla czy z pozoru błahy, ale jakże ważny kolor czy kształt. Przedstawione poniżej parametry są w pewnym sensie także wyznacznikami jakości czajnika i na pewno pozwalają na porównanie modeli i wybranie tego najlepszego.
Pojemność czajnika określa, ile zmieści się wody w zbiorniku. Jednostką są oczywiście litry [l], które z kolei przekładają się na średnią liczbę filiżanek (1 filiżanka to ok. 200 ml, większa – 250 ml). Małe czajniki, klasyfikowane również jako modele turystyczne, mają pojemność ok. 0,3–0,5 l, co pozwala zagotować maksymalnie dwie szklanki wody. Na rynku dostępne są także czajniki o pojemności 1 l (pozwalające zagotować 4 szklanki), a także modele o pojemności 1,7 l i większe (6–8 szklanek). Największe modele mieszczą nawet 2,3 l i pozwalają na zagotowanie wody na ponad 9–10 szklanek. Obok samej pojemności ważna jest także minimalna ilość wody podana przez producenta. Określa, ile minimalnie należy wlać do czajnika, aby grzanie wody odbywało się prawidłowo, bezpiecznie i nie zakłócało pracy urządzenia. Zazwyczaj jest to około 100–150 ml w wypadku czajników z płaskim dnem i około połowa zbiornika w wypadku modeli z grzałką spiralną.
Moc czajnik określa, jak szybko i skutecznie urządzenie podgrzeje wodę i ile pobierze energii. Warto pamiętać, że kluczowa jest tu jednostka czasu. Czajnik, który ma dużą moc, ale błyskawicznie zagotuje wodę jest oszczędniejszy od modelu o małej mocy, który będzie gotował wodę długo. Czajniki z grzałką spiralną pobierają od 200 do nawet 2200 W, natomiast czajniki z grzałką zakrytą w podstawie pracują ze zdecydowanie większą mocą – nawet do 3000 W i więcej, są jednak sprawniejsze i efektywniejsze, a więc de facto oszczędniejsze w użyciu.
Będąc przy aspektach oszczędności, warto dobierać moc czajnika i jego pojemność do naszych potrzeb. Zbędne stałe gotowanie wody jest nieekonomiczne ani czasowo, ani ekonomicznie. Dla osób starszych lub niepełnosprawnych pewne znaczenie może mieć masa czajnika. Wpływ na nią ma oczywiście ilość nalanej wody, ale warto zwracać uwagę na masę netto czajnika, czyli samego urządzenia. Uzależniona jest ona także od materiału, z jakiego został wykonany czajnik. Czajniki z tworzywa i szklane są najlżejsze, a ceramiczne i stalowe – zdecydowanie cięższe.
CONCEPT RK4067; GOTIE GCS-400; PETRA PT5632MBLKVDE; AMICA KM 3010
To właśnie w niej znajduje się element grzejny, ale nie tylko. Modele z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną podstawę, w której znajduje się panel sterowania. To jaki ma ona kształt zależy już od wizji samych projektantów. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym jest to, że mają one obrotową podstawę 360°. Dzbanek mocuje się na cokole znajdującym się pośrodku podstawy. Umożliwia to odstawianie go w dowolnej pozycji i ułatwia obsługę urządzenia. Często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie podstawy w miejsce do przechowywania przewodu. Albo wyposaża się urządzenie w system automatycznego zwijania przewodu (wtedy podstawa jest większa gdyż musi zmieścić przewód), albo w specjalne wypustki umożliwiające jego nawinięcie.
Różnorodność stylistyczna w segmencie czajników jest ogromna. Bez trudu znajdziemy sprzęt, który idealnie uzupełni wystrój kuchni. (Fot. Bosch)
Po pierwsze przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia. Pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka.
GORENJE K15DWW; BOSCH TWK2M164 MyMoment; RAVANSON CB-1701C; ZELMER ZCK7635B Onyx
Może być on jedno- lub dwustronny. Pokazuje dopuszczalną minimalną i maksymalną ilość wody, którą jednorazowo można zagotować. Standardowo poziom wody był podawany w mililitrach lub litrach. Teraz producenci wprowadzili dodatkowe oznaczenia, np. liczby filiżanek. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podświetlany wskaźnik, który może mieć jeden kolor lub którego barwa zmienia się w zależności od rosnącej temperatury wody.
© 2024 InfoMarket