Domowe ekspresy automatyczne

Domowe ekspresy automatyczne

Rynek ekspresów do kawy w ostatnich latach rozwija się niezwykle dynamicznie. Pojawiają się na nim nowi producenci, ale obecne są także marki z wieloletnią tradycją, które stale wprowadzają kolejne innowacje, aby przyciągnąć uwagę klientów. (Fot. Jura)

Dzięki temu dziś za pomocą jednego przycisku można w domowym zaciszu przygotować napój o jakości porównywalnej z tą, jaką oferuje dobra kawiarnia. Co istotne, możliwości nie kończą się jedynie na najpopularniejszych specjałach, takich jak cappuccino czy latte macchiato. Dostępne urządzenia, zwłaszcza ekspres automatyczny do kawy, pozwalają na przygotowanie znacznie szerszej gamy napojów, a dodatkowe aktualizacje oprogramowania mogą wprowadzać nowe receptury. Rozbudowane opcje konfiguracji sprawiają, że użytkownik ma pełną kontrolę nad smakiem i intensywnością, a obsługa sprowadza się do minimum wysiłku. Nowoczesny ekspres automatyczny do czarnej kawy to urządzenie wysokociśnieniowe, zazwyczaj działające w przedziale 15 – 19 barów. Steruje temperaturą, ilością wody i dobiera parametry tak, by każda filiżanka smakowała perfekcyjnie. Wyposażenie w młynek umożliwia regulację grubości mielenia, a system komunikatów informuje o konieczności odkamieniania czy uzupełnienia wody.

Użytkowanie ekspresu

Uruchomienie ekspresu do kawy oraz sterowanie poszczególnymi procesami – od włączenia, przez wybór napoju kawowego, aż po czyszczenie – to sprawa niezwykle prosta. Producenci ekspresów automatycznych skupiają się na tym, żeby ich obsługa była jak najłatwiejsza, a kawa jak najszybciej dostępna. Dlatego dużą popularnością cieszą się modele z funkcją OneTouch. Oznacza ona, że pod wylewkę wystarczy podstawić filiżankę oraz nacisnąć przycisk z wybranym specjałem kawowym, żeby otrzymać kawę czarną lub mleczną. Rozwinięciem jej jest OneTouch for Two, umożliwiająca jednoczesne przygotowanie dwóch porcji kawy mlecznej. Wyświetlacz ekspresu pokazuje najważniejsze ustawienia i parametry oraz komunikaty dotyczące braku wody i ziaren w pojemniku na kawę, przepełnienia zużytymi kapsułkami lub fusami, zużycia filtra i przepełnienia zbiornika na skropliny, konieczności odkamienienia, jak też rodzaje kawy, jakie można wybrać i zaparzyć. Coraz częściej w ekspresach pojawiają się wyświetlacze dotykowe, pozwalające na intuicyjną obsługę urządzenia, które posługują się tekstem i obrazem. Mają dużą rozdzielczość, więc wyświetlają estetyczne grafiki. Interfejs prezentuje możliwe do przygotowania specjały i programy pracy. Warto zwrócić uwagę na to, czy ekran ma możliwość obsługi mokrym palcem. W końcu ekspres stoi zazwyczaj w kuchni i takie sytuacje się zdarzają. Ważna jest także pozycja wyświetlacza i przycisków. Dla osoby niskiej użytkowanie panelu umieszczonego na szczycie obudowy może być mało komfortowe. Znacznie lepiej sprawdzi się moduł sterowania na froncie.

Domowe-ekspresy-automatyczne-3

JURA C9; ZELMER ZCM8121 Maestro Barista

Sterowanie smartfonem

Nowoczesne ekspresy do kawy często współpracują ze smartfonami, co przynosi wiele korzyści. Podczas domowego przyjęcia możemy utworzyć listę specjałów zamówionych przez gości i przygotować je po kolei, bez konieczności podchodzenia do ekspresu. Aplikacja mobilna oferuje również informacje dotyczące obsługi urządzenia i konserwacji, a także pozwala na zamówienie akcesoriów czy umówienie serwisu. Kolejną zaletą jest możliwość zaprogramowania ulubionego napoju kawowego, który odpowiada naszym upodobaniom. Wystarczy podstawić filiżankę, a ekspres automatycznie przygotuje kawę. Połączenie z siecią pozwala na pobieranie aktualizacji, które zwiększają funkcjonalność, a nawet dodają nowe specjały do menu. Serwis zdalny może zdiagnozować problem, a użytkownik otrzyma instrukcje, jak rozwiązać go samodzielnie.

Parametry ekspresów

Zastanawiając się, jaki ekspres do kawy kupić, warto poznać najważniejsze parametry. Pojemność zbiornika na wodę czy ziarna decyduje o wygodzie użytkowania. Modele kompaktowe mają zwykle do 250 g pojemności zbiornika na kawę, co wystarcza na kilka porcji dziennie. Rozmiar zbiornika na fusy zależy od gabarytów urządzenia. Naturalnie, do domów czy małych biur, gdzie kawę robimy często, wybieramy po prostu większe ekspresy z dużymi pojemnikami na ziarna, wodę i właśnie fusy. Jeśli jednak pijemy np. do 6 filiżanek kawy dziennie, to dobrym wyborem może być kompaktowy ekspres do kawy. Ekspres automatyczny do kawy często oferuje regulację temperatury, mocy naparu, a także ilości mleka i pianki. Standardem jest ciśnienie 15 barów, choć niektóre ekspresy automatyczne do kawy oferują nawet 19 barów. Ważne są też wielkość ekranu, możliwość regulacji wysokości wylotu kawy czy opcja przygotowania dwóch filiżanek jednocześnie.

Warto zwrócić uwagę na liczbę przygotowywanych specjałów. Podstawowy ekspres automatyczny do kawy czarnej zazwyczaj przygotuje espresso i lungo. Ekspres automatyczny ze spieniaczem do mleka zazwyczaj poradzi sobie z cappuccino i caffe latte, choć nie brakuje modeli, które przygotują np. cortado espresso machiatto i wiele innych rodzajów kawy mlecznej. Możemy liczyć na jeszcze więcej, jeśli zdecydujemy się na ekspres automatyczny do kawy z opcją przygotowania kawy light brew czy cold brew. To sprawia, że najlepsze modele przygotowują nawet ponad 50 różnych specjałów kawowych.

Ważną cechą dla miłośników najlepszej kawy jest pojemność jednostki zaparzającej. Może być regulowana i określa, jaką ilość kawy urządzenie użyje do przygotowania wybranego napoju. Jest zmienna w zależności od mocy kawy czy przygotowanego napoju. Na przykład do espresso zaleca się stosować od 7 do 9 g kawy.

Domowe-ekspresy-automatyczne-7

JURA E8; MIELE CM 6560 MilkPerfection

Młynki i stopnie mielenia

Stopień zmielenia ziaren wpływa na czas przepływu przez nie wody, czyli na tzw. czas ekstrakcji. Drobniej zmielone potrzebują dłuższego czasu, co daje intensywny aromat. Zasadniczo stosuje się dwa rodzaje młynków: stalowe lub ceramiczne. Zbudowane są zazwyczaj z dwóch elementów, które obracając się, miażdżą (na wzór żaren) ziarna, dzięki czemu te nie tracą swoich walorów smakowych. Poziom zmielenia można regulować, a polega to na tym, że żarna oddalają się od siebie lub przybliżają, tworząc mniejszą albo większą przestrzeń dla fragmentów zmielonych ziaren. Ważne, żeby żarna były zrobione z materiałów dobrej jakości, jak stal lub ceramika, i miały odpowiednie kształty ostrzy. Tylko wtedy nie ścierają się, są wytrzymalsze i umożliwiają delikatniejsze mielenie. Młynki różnią się m.in. liczbą stopni mielenia, a mogą mleć np. na sześciu płaszczyznach. Ważne jest przy tym dobranie odpowiedniej prędkości obrotowej – sprawia to, że kawa w trakcie mielenia nagrzewa się minimalnie, co poprawia jej smak i pozwala zachować naturalny aromat. Modele automatyczne bywają wyposażone w dwukomorowy lub nawet trójkomorowy pojemnik na kawę. Można więc zastosować różny typ ziaren, np. bezkofeinowe. Co więcej, mają one także przełącznik wyboru rodzaju ziaren, umożliwiający wybór konkretnego typu lub stworzenie własnej mieszanki przez ich połączenie.

Systemy grzewcze i temperatura parzenia

Stała temperatura parzenia kawy jest niezwykle istotna dla efektu końcowego, dlatego też producenci modeli ciśnieniowych chętnie sięgają po najwydajniejsze systemy grzewcze. Istotna w tym jest funkcja wstępnego zaparzenia – podczas tego procesu woda zostaje wpompowana do modułu zaparzającego, a tam zmielona już kawa jest nawilżana i lekko pęcznieje, dzięki czemu uwalnia się jej smak, który jest kontrolowany jeszcze przed właściwym parzeniem. Elektroniczny system kontroli dobiera ustawienia i automatycznie dostosowuje ilość wody do rodzaju napoju. Optymalne ciśnienie sprawia, że woda przepływa przez każdy gram kawy, a potem trafia prosto do filiżanki. Po zaparzeniu moduł zaparzający odprowadza do tacki ściekająca wodę, która pozostała w zmielonej kawie, a wysuszony miał trafia do pojemnika. Dzięki termoblokom ekspres szybciej się nagrzewa i jest gotowy do pracy, działa na zasadzie przepływowego podgrzewacza wody – trzeba na początku pracy ekspresu wypuścić trochę wody (aby wnętrze się rozgrzało), utrzymuje też stałą temperaturę parzenia kawy, a ma to decydujący wpływ na jej właściwości. Oczywiście, duże znaczenie ma w tym woda, która podgrzewana jest bezpośrednio przed przygotowaniem naparu do takiej temperatury, jakiej dany rodzaj kawy wymaga (np. espresso czy gorąca woda do herbaty). W zależności od modelu w ekspresach montuje się pojedynczy lub podwójny termoblok. Układ zaparzania ochładza się, gdy się z niego nie korzysta. Dlatego też po zaparzeniu jednej porcji kawy temperatura wewnątrz ekspresu spada, ciepło ucieka na przestrzeni między grzałką a jednostką zaparzania, z tego powodu podczas przygotowywania kolejnego naparu po dłuższej przerwie woda musi zostać podgrzana do wyższej temperatury. W ten sposób zmniejsza się straty ciepła i zapewnia optymalną temperaturę parzenia. Zaawansowane systemy elektroniczne samodzielnie dobierają jej wysokość do temperatury panującej w układzie. Tymczasem bojler wolniej się nagrzewa, ale naraz podgrzewa większą ilość wody, dodatkowo dłużej trzyma ciepło.

Domowe-ekspresy-automatyczne-11

JURA ENA 8; MPM MKW-11M

Jednostka zaparzania z regulacją komory

Specjalna konstrukcja tej jednostki wytwarza ciśnienie oraz stwarza optymalne warunki do przyrządzenia określonej porcji kawy. Dzięki temu można dobrać aromat i intensywność napoju do własnych preferencji, jak również dostosować je do konkretnego rodzaju naparu. Proces ten ma kilka etapów. Najpierw zmielona kawa trafia z młynka do komory zaparzania, potem wytwarzane jest ciśnienie. Co ważne, ilość wody do wstępnego zaparzania dostosowywana jest do ilości zmielonej kawy – na początku urządzenie zwilża ją tylko, wydobywając związki i olejki aromatyczne. Podczas kolejnego etapu dochodzi już do właściwego zaparzenia i wydobycia wszystkich walorów smakowych oraz zapachowych.

Przydatne funkcje

Zanim zdecydujemy, jaki ekspres automatyczny do kawy kupić, warto zwrócić uwagę na funkcje urządzenia. Dzięki temu łatwiej będzie zdecydować, które mają znaczenie i czy będą przydatne w codziennym użytkowaniu. Wśród dostępnych rozwiązań można wymienić wyjmowaną podstawkę pod filiżanki, która zwykle znajduje się na pojemniku na skropliny. Pojemnik ten bardzo często wyposażony jest w specjalny czujnik, informujący o maksymalnym napełnieniu i konieczności opróżnienia. Istotna jest także regulacja twardości wody – poziom określa się przy pomocy testera dołączonego do ekspresu, a następnie wprowadza do ustawień urządzenia. W ekspresach automatycznych użytkownik ma możliwość zaprogramowania wielu parametrów – od języka menu i godziny wyłączenia urządzenia aż po stopień zmielenia kawy, czas i temperaturę parzenia czy ilość mleka. Kolejnym udogodnieniem jest płyta podgrzewająca, na której można ustawić filiżanki. Dzięki temu naczynia zostaną podgrzane, co jest szczególnie ważne podczas przygotowywania espresso. Standardowym rozwiązaniem pozostaje regulowana wysokość wylotu kawy, która ułatwia przygotowywanie różnych rodzajów napojów i pozwala korzystać zarówno z klasycznych filiżanek, jak i wysokich szklanek do latte macchiato o pojemności 250 ml. Warto zwrócić uwagę na tryb oszczędzania energii – po określonym czasie bezczynności ekspres przechodzi w tryb uśpienia. Niektóre modele oferują również funkcję wykrywania rodzaju filiżanki, co pozwala na automatyczne dopasowanie wyboru dostępnych rodzajów kawy do użytego naczynia. Ciekawym rozwiązaniem jest automatyczne dostosowanie stopnia mielenia – młynek samodzielnie reguluje grubość mielenia ziaren w zależności od przygotowywanego napoju. Najbardziej zaawansowane ekspresy oferują także identyfikację ziaren – wystarczy wybrać ich rodzaj, a urządzenie automatycznie dobiera odpowiednie parametry parzenia, uwzględniając między innymi region pochodzenia czy stopień palenia.

Domowe-ekspresy-automatyczne-15

JURA J10; ZELMER ZCM8110 Compact Maestro

Spienianie mleka

Systemy spieniania mają przede wszystkim ekspresy ciśnieniowe (automatyczne oraz kolbowe), a także kombinowane. Bogata oferta kawy z dodatkiem mleka charakterystyczna jest dla ekspresów automatycznych, w których to samo urządzenie odpowiada za przygotowanie cappuccino czy latte. Ekspresy do kawy czarnej polecamy przede wszystkim miłośnikom espresso i americano. Jeśli głównie takie napoje goszczą na naszym stole, to będą one dobrym wyborem. To jeden z trendów widocznych na rynku – klienci coraz częściej decydują się na ekspresy jedynie do kawy czarnej. W zamian oczekują napoju kawiarnianej jakości, niczym zaparzonego przez profesjonalnego baristę. Jeśli okazjonalnie pijamy kawę mleczną, taki ekspres można uzupełnić o kompaktowy spieniacz do mleka.

Alternatywę stanowią ekspresy z dyszą spieniającą, przy pomocy której również uzyskamy sztywną piankę. Jeśli jednak jesteśmy prawdziwymi fanami kawy mlecznej, możemy, oczywiście, zdecydować się na urządzenie z systemem spieniającym. W zależności od wybranego modelu przy pomocy specjalnej rurki może on pobierać mleko bezpośrednio z pojemnika, ewentualnie dostępne są urządzenia z dołączanym zbiornikiem na mleko, który po zrobieniu kawy możemy wyjąć i schować do lodówki. Dowolność wyboru jest więc bardzo duża.

Innowacje w ekspresach JURA

Szwajcarska marka JURA w swoich ekspresach stosuje rewolucyjny system P.E.P. Prowadzi on do uzyskania idealnego espresso. Jego działanie polega m.in. na tym, że pompowanie wody z termobloku przez jednostkę zaparzającą odbywa się za pomocą krótkich impulsów, a nie jak dotąd metodą ciągłego strumienia. Dzięki wydłużeniu czasu ekstrakcji osiąga się bardziej intensywny aromat espresso. Ta światowa innowacja P.E.P. – Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej – jest dostępna dla „krótkich” napojów kawowych, takich jak ristretto, espresso i espresso macchiato.

Nowością jest możliwość aromatyzowania mlecznej pianki za pomocą syropów. Funkcja Sweet Foam dostępna jest w wybranych ekspresach JURA. Rozwiązanie to aromatyzuje piankę mleczną bezpośrednio podczas przyrządzania specjału kawowego za pomocą dołączonej nakładki do syropu, co zapewnia zupełnie nowe doznania smakowe. Po wybraniu rodzaju i sposobu dozowania syropu można precyzyjnie dostosować jego smak i intensywność do osobistych preferencji. Dzięki temu JURA przygotowuje za naciśnięciem jednego przycisku nawet modne specjały, takie jak sweet latte.

Latem coraz większą popularność zdobywa kawa typu cold brew, przygotowywana na zimno z dodatkiem mleka i lodu. To trend, który pojawia się w najbardziej zaawansowanych ekspresach automatycznych. Do jej przygotowania używa się zimnej wody przepuszczanej pod wysokim ciśnieniem przez grubiej zmieloną kawę, co pozwala wydobyć delikatne aromaty bez goryczy. Cold brew to doskonała baza do przygotowania schłodzonych napojów, także mlecznych. Ze względu na użycie zimnej wody proces przygotowania trwa dłużej, co sprawia, że napój zawiera więcej kofeiny. Jedną z nowości na rynku jest napar typu light brew, dostępny w ekspresach JURA. Parzony jest on w temperaturze ok. 60°C i z mniejszej ilości kawy niż klasyczny napój typu hot brew, co nadaje mu unikalny profil smakowy. Light brew cenią koneserzy za jego lekkość, łagodny aromat, delikatny i subtelny smak.

Domowe-ekspresy-automatyczne-19

JURA J8 twin; SIEMENS EQ900 TQ903R03

Czyszczenie ekspresu

Nowoczesny ekspres automatyczny wymaga okresowego czyszczenia. Cały proces opisany jest w instrukcji obsługi, a ekspres najczęściej sam nas powiadomi o konieczności przeprowadzenia go. Z tego względu dobrym wyborem są modele automatyczne z ekranami LCD, ponieważ na wyświetlaczu będą pojawiać się komunikaty, które krok po kroku przeprowadzą nas przez program czyszczący. W trakcie czyszczenia należy pamiętać o tym, żeby stosować zalecane przez producenta środki czyszczące. Najczęściej mają one formę specjalnych tabletek. Są dopasowane do urządzenia i zapewniają optymalne rezultaty. Podobnie sprawa ma się z filtrami do wody. Tylko zastosowanie oryginalnych filtrów gwarantuje uzyskanie odpowiedniej wydajności. Nowoczesne filtry, jak Claris Smart w ekspresach JURA, komunikują się z urządzeniem, wykorzystując technikę RFID. Dzięki niej ekspres rozpoznaje, czy filtr został umieszczony w zbiorniku, i automatycznie aktywuje odpowiedni tryb pracy. Również zużycie filtra jest na bieżąco monitorowane.

2025-10-05
x

Kontakt z redakcją

© 2025 InfoMarket