Zabudowane urządzenia idealnie komponują się z zabudową kuchenną, zatem sterowanie nimi jest możliwe dopiero po otwarciu drzwi chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki. (Fot. ASKO)
Częste otwieranie chłodziarki, dokładanie nowych produktów (zwłaszcza po zakupach) sprawiają, że poziom temperatury we wnętrzu urządzenia nieustannie się waha. Dobrym rozwiązaniem, które spotkamy już niemal u wszystkich producentów, są opcje szybkiego chłodzenia i mrożenia. Superchłodzenie sprawdza się doskonale w sytuacji, kiedy do komory chłodzącej włożymy dużą ilość produktów. Są one szybko chłodzone, a kiedy temperatura uzyska swój stały poziom, funkcja jest automatycznie wyłączana. Funkcja supermrożenia w bardzo krótkim czasie obniża temperaturę w komorze zamrażarki, dzięki czemu nawet po włożeniu do niej dużej ilości nowych produktów temperatura w zamrażarce nie rośnie. Warto dodać, że wspomniane funkcje występują coraz częściej również w modelach podblatowych. Podyktowane jest to troską producentów o energooszczędność i zachowanie wysokich standardów sprzętu w zakresie ochrony środowiska.
GORENJE NRKI2181A1; LG GR-N266LLR; MPM MPM-259-KBI-16/AA
Na wypadek awarii zasilania lub usterki urządzenia znaczenie ma tzw. zdolność przechowywania produktów w zamrażarce, czyli czas utrzymania temperatury. To bardzo istotny parametr. Określa on, przez ile godzin po odłączeniu zasilania sieciowego urządzenie może utrzymać niską temperaturę. Daje to komfort i czas potrzebny do zapewnienia bezpieczeństwa przechowywanych produktów. Pod tym względem szczególnie brylują zamrażarki skrzyniowe. Niektóre modele mają zdolność przechowywania wynoszącą nawet 76 godzin, a więc ponad 3 dni! Ze względów konstrukcyjnych nie należy oczekiwać takich wyników od chłodziarkozamrażarek do zabudowy. W tych modelach czas utrzymania temperatury w wypadku braku zasilania jest bardzo różny, zależnie od producenta i modelu lodówki. Może wynosić od ok. 10 do nawet 24 godz.
Fot. Amica
Na zużycie energii przez chłodziarkę wpływa też rodzaj zastosowanego w niej oświetlenia. Tradycyjne żarówki nie tylko pobierają więcej energii, ale część z niej oddają w postaci ciepła, które wpływa na temperaturę we wnętrzu lodówki. Dlatego obecnie jako źródło światła stosowane są najczęściej diody lub listwy LED. Mają one dużą sprawność energetyczną i mogą emitować światło o bardziej naturalnej barwie. Dodatkowo niewielkie rozmiary dają producentom swobodę w aranżacji i umiejscowieniu oświetlenia. Zaletą jest również trwałość LED-ów, szacowana na dziesiątki tysięcy godzin.
Sprzęty chłodnicze do zabudowy wyposażone są w specjalne zawiasy, które umożliwiają otwieranie zabudowanego sprzętu. Co więcej, większość modeli ma możliwość swobodnej zmiany kierunku otwierania drzwi.
W zabudowywaniu chłodziarki w meblach wykorzystuje się zawiasy ślizgowe i zawiasy płaskie. Te pierwsze to ruchome połączenie stosowane pomiędzy drzwiami mebli a urządzenia. Przestawna wysokość i głębokość okucia ślizgowego drzwi pozwalają na precyzyjną regulację. Z kolei zawiasy płaskie to solidne połączenie frontów mebli i urządzenia. Zależnie od modelu drzwi lodówki mogą być obciążone nawet do 45 kg, a ich kąt otwarcia, wynoszący 115°, pozwala na swobodne i wygodne zamykanie oraz otwieranie.
Ponadto drzwi można zamontować dowolnie – po prawej lub lewej stronie lodówki, a ich konstrukcja pozwala np. na pełne wysunięcie szuflady chłodziarki już przy otwarciu ich pod kątem prostym.
Urządzenia chłodnicze do zabudowy, tak samo, jak chłodziarki wolnostojące, mogą być wyposażone w specjalne stojaki do bezpiecznego przechowywania butelek, niezależnie czy są to napoje czy wartościowe trunki. (Fot. Gorenje)
W wypadku urządzenia chłodniczego do zabudowy bardzo istotną kwestią jest zapewnienie właściwego przepływu powietrza (cokół, kratki wentylacyjne). Źle wentylowane urządzenie niewłaściwie pracuje, a przy tym może pochłaniać znacznie więcej energii elektrycznej. Dobra wentylacja to podstawa prawidłowego funkcjonowania urządzenia. Nie wolno zakrywać otworów lub kratek wentylacyjnych. Szczeliny wentylacyjne muszą być zawsze odkryte. Ponadto im większy przekrój odpowietrznika, tym energooszczędnej może pracować urządzenie. Jaką lodówkę do zabudowy wybrać, żeby zapewnić odpowiednią wentylację? W tradycyjnych urządzeniach chłodniczych system wentylacyjny umiejscowiony jest najczęściej z tyłu lodówki. Dla zapewnienia prawidłowego obiegu powietrza podczas zabudowywania takiego modelu należy zamontować kratkę wentylacyjną pod urządzeniem. W niektórych modelach lodówek system wentylacyjny znajduje się w podstawie i jest wówczas ukrywany za listwą dekoracyjną. Takie rozwiązanie eliminuje konieczność montażu mało estetycznie wyglądającej kratki wentylacyjnej pod urządzeniem.
Fot. Siemens
Ciekawym rozwiązaniem w segmencie urządzeń chłodniczych do zabudowy są tak zwane modele podblatowe. Mogą występować zarówno jako chłodziarki, jak i chłodziarkozamrażarki z wewnętrznym zamrażalnikiem. To praktyczne urządzenia, wykorzystywane nie tylko w domach czy mieszkaniach, ale przede wszystkim komercyjnie. Pomimo niewielkiej pojemności są idealnymi sprzętami do pokoi hotelowych, pensjonatów, domków letniskowych, a nawet akademików. Możliwość zabudowy sprawia, że idealnie komponują się z zabudową kuchenną. Co więcej, w niewielkich przestrzeniach taki sposób montażu okazuje się jedynym możliwym rozwiązaniem, aby pomieszczenie było funkcjonalne, nowoczesne i praktyczne. Modele podblatowe mogą być wyposażone w szereg funkcji, do których zaliczyć należy energooszczędne oświetlenie czy komfortowe półki ułatwiające przechowywanie produktów. Dodatkowe wygodne i praktyczne półki i balkoniki mogą znajdować się również na drzwiach. Można na nich przechowywać m.in. napoje, a także jajka. W komorze chłodzenia dostępne są także pojemniki na warzywa.
CONCEPT LV4660
© 2024 InfoMarket