Urządzenia chłodnicze, których wysokość nie przekracza 85 cm z jednej strony oszczędzają cenną przestrzeń w kuchni, gdy ta jest na wagę złota, a z drugiej, są doskonałym sprzętem nie tylko do domu, ale również na działkę, czy do biura. (Fot. MPM)
Chłodziarki i zamrażarki, o wysokości do 85 cm to różnorodna i jednocześnie funkcjonalna grupa urządzeń. Tego typu modele mają niewielkie gabaryty, jednak doskonale sprawdzą się zarówno w niewielkiej kuchni, jak i w innych miejscach, typu działka, biuro, a także akademik.
Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze konkretnego modelu chłodziarki, chłodziarkozamrażarki czy zamrażarki, której wysokość nie przekracza 85 cm, a zatem takiej, którą można np. praktycznie zabudować pod kuchennym blatem roboczym, jest jej pojemność. Z drugiej strony ważne są też ogólne wymiary, które pomieści przestrzeń kuchenna użytkownika. Oferta producentów w tej grupie asortymentowej jest bardzo szeroka. Do mniejszej kuchni możemy wstawić chłodziarko zamrażarkę, czyli urządzenie chłodnicze typu dwa w jednym. Jeśli dysponujemy większą przestrzenią, ale nie [potrzebujemy wysokiej lodówki, czy dużej, przestrzennej chłodziarkozamrażarki, możemy wstawić dwa sprzęty podblatowe, czyli chłodziarkę i zamrażarkę szufladową. To bardzo praktyczne rozwiązanie, nie tylko w mieszkaniach, ale również w przestrzeniach biurowych.
AMICA VKS15416W; RAVANSON LKK-90S
Sprzęty chłodnicze o wysokości nie przekraczającej 85 cm, pomimo niewielkich gabarytów, sprawdzą się w określonych przestrzeniach, gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. Do tego odznaczają się praktyczną pojemnością i bogatym wyposażeniem funkcjonalnym. Oczywiście, wśród czynników decydujących o wyborze lodówki jednym z najważniejszych jest funkcjonalność urządzenia mierzona pojemnością. Z drugiej strony ta jest różna w zależności od wymagań użytkownika. Warto dodać, że producenci coraz śmielej oferują urządzenia tradycyjne, mimo że gabarytowo niewielkie, ze stosunkowo dużą pojemnością użytkową. Dzieje się to za sprawą pomniejszonych ścianek lodówki, które – co oczywiste – zwiększają przestrzeń w komorze chłodzenia i mrożenia.
Urządzenia chłodnicze o wysokości nie przekraczającej 85 cm, pomimo niewielkich rozmiarów, wyposażone są w praktyczne półki, szuflady i balkoniki na drzwiach, aby wewnątrz komory, w sposób uporządkowany, można było umieścić jak najwięcej produktów spożywczych. (Fot. Amica)
Przechowywanie żywności w urządzeniach chłodniczych sprowadza się nie tylko do zapewnienia jej odpowiedniej temperatury i wilgotności. Współczesne modele są wyposażone w całą masę dodatkowych rozwiązań i funkcji, które nierzadko stanowią ważną kartę przetargową przy ich wyborze i w eksploatacji.
Wśród nich znajdziemy zarówno te, które pozwalają oszczędzić energię, jak i dbają o zdrowie użytkowników, stan przechowywanych produktów czy po prostu ułatwiają codzienną obsługę urządzenia. Z pozoru błahe udogodnienia, takie jak choćby opcja szybkiego schłodzenia szampana czy jednorazowego, skutecznego zamrożenia większej ilości produktów, mogą w praktyce okazać się nie tylko ciekawym dodatkiem, ale i oczekiwaną stale funkcją.
MPM MPM-80-ZS-06/N; CONCEPT MZ3555bc
Niewielkich rozmiarów modele, których wysokość nie przekracza 85 cm, bardzo często wykorzystują sterowanie mechaniczne. Zwykle jest to pokrętło, które umożliwia regulację temperatury, z jaką ma pracować urządzenie. Największą zaletą tego rozwiązania jest łatwość obsługi, jednak nie daje ono dużych możliwości w kwestii zarządzania pracą urządzenia. Podobnie jest z przyciskami mechanicznymi. Znacznie większe możliwości daje sterowanie elektroniczne, którego wyróżniamy dwa główne rodzaje. Pierwszy z nich to przełączniki współpracujące ze wskaźnikami diodowymi. Drugi to wykorzystanie wyświetlacza LCD, który najczęściej jest umieszczony na drzwiach urządzenia. Jest to duża zaleta, ponieważ podczas regulacji parametrów nie trzeba otwierać lodówki, tym samym nie wpływamy na temperaturę jej wnętrza, a urządzenie oszczędza energię. Panele z wyświetlaczami, oczywiście, są wielofunkcyjne, co daje szereg dodatkowych opcji, np. możliwość wygodnej regulacji temperatury w poszczególnych komorach, włączanie i wyłączanie dostępnych funkcji, a także całą masę wskaźników, które informują o aktualnym stanie urządzenia. Takich rozwiązań nie brakuje również w jednodrzwiowych chłodziarkach o wysokości nieprzekraczającej 85 cm.
Specyfiką lodówki jest fakt, że urządzenie działa nieustannie. W rezultacie jest jednym z urządzeń, które zużywa najwięcej energii, elektrycznej w domu. Producenci dostrzegając ten fakt oferują użytkownikom modele w najwyższych klasach efektywności energetycznej oraz z rozwiązaniami, które tą energię oszczędzają. Przykładem może być tryb wakacyjny. Jak wskazuje sama nazwa, rozwiązanie to przydaje się podczas wyjazdów, kiedy przez dłuższy czas nie ma nas w domu, a chłodziarka nie jest używana. Rozwiązanie przydatne jest również wtedy, kiedy w lodówce jest bardzo mało produktów, a my nie chcemy urządzenia całkowicie wyłączać. Dzięki niemu możliwe jest zaoszczędzenie energii i przy okazji zredukowanie powstawania brzydkich zapachów. Wynika to z faktu, że utrzymywana temperatura w zamrażarce jest standardowa, w końcu produkty są w niej przechowywane długoterminowo. Zwiększa się za to temperatura we wnętrzu chłodziarki, co pozwala na zmniejszenie zużycia energii. Źródłem strat energii może być, oczywiście, również częste otwieranie drzwi lodówki. Powoduje ono wzrost temperatury w jej wnętrzu. Po zamknięciu drzwi układ chłodzący urządzenia będzie musiał tę temperaturę wyrównać, a przecież im więcej czasu to zajmie, tym pobór energii będzie większy.
© 2024 InfoMarket