Stąd właśnie naczynia do gotowania różnych potraw i specjalnie do nich przeznaczone garnki oraz patelnie, np. ryżowary czy też zupowary, ale są one przede wszystkim dla tych, którzy mają dużo miejsca w kuchni. Dla nich też są osobne garnki do gotowania szparagów oraz ryb. Miłośnicy przysmaków orientalnych, coraz populrniejszych w naszym kraju dzięki podróżom, chowają w swoich szafkach naczynie do tajin i obowiązkowo wok. Natomiast dla zabieganych oraz tych, którzy często gotują dla licznej rodziny niezastpiony będzie elektryczny szybkowar. Jednak są i tacy, którzy nie mogą sobie pozwolić na zbyt wiele sprzętów z racji posiadania minianeksu kuchennego, dla tych wymyślono garnki i patelnie z jednym uchwytem, i to w dodatku odczepianym. Cały komplet można zatem postawić na powierzchni zajmowanej przez największe naczynie.
Garnków, zwłaszcza tych markowych, nie kupuje się na jeden, dwa sezony. Takie trwałe garnki i patelnie robione są np. ze stali nierdzewnej, ale nie tylko. Niektóre z nich, podobnie jak patelnie, mają wewnątrz niezwykle trwałe powłoki, które gwarantują wieloletnie użytkowanie. Ciekawym rozwiązaniem jest np. powłoka z dodatkiem tytanu Lava Stone, bardzo odporna na zarysowania (więc producent daje na nią 5-letnią gwarancję). Jest to 5-warstwowa kamienna powłoka wolna od PFOA, do której potrawy nie przywierają. Każda z patelni jest wyposażona w materiałową przekładkę, która zabezpiecza naczynie w trakcie przechowywania. Co ważne, nadaje się na każdy rodzaj płyty, w tym indukcyjne. Oczywiście, jak i w innych dziedzinach, tak i w wypadku naczyń trzeba przestrzegać zaleceń producentów, zwłaszcza gdy chodzi o właściwą konserwację.
© 2024 InfoMarket