Do soku i nie tylko

Funkcjonalna blokada kapania pozwala wymieszać sok jeszcze we wnętrzu wyciskarki oraz ułatwia utrzymanie czystości. (Fot. 4Swiss)

Inne, ważne możliwości wyciskarek

Oprócz tego, że wyciskarka jest bardzo skuteczna w przetwarzaniu owoców i warzyw, należy wspomnieć o jej dodatkowych możliwościach. Należy do nich m.in. dołączenie akcesoriów np. do szatkowania surówek. Oprócz tego, wyciskarki mogą mieć funkcję przygotowywania sorbetów czy koktajli, a nawet możemy z nich wyciskać mleko roślinne, np. z orzechów czy migdałów. Pod tym względem są one niezwykle funkcjonalne. Ich możliwości należy sprawdzić przed zakupem.

Do soku i nie tylko

Amica JSM4012; MPM MSO-12M; Gotie GSJ-520S

Czyszczenie wyciskarek

To jeden z najważniejszych aspektów użytkowania wyciskarek. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest oczywiście systematyczne czyszczenie, którego nie zastąpią nawet najlepsze środki czyszczące. W wypadku wyciskarek jest to o tyle ważne, że urządzenie ma ciągle kontakt z produktami, które mają różnego rodzaju barwniki. Soki zawarte w warzywach i owocach często barwią powierzchnie, z którymi mają styczność. Czyszczenie samego korpusu nie wymaga dużego wysiłku. Obudowę wystarczy wytrzeć tylko wilgotną szmatką lub z domieszką niewielkiej ilości płynu do naczyń i natychmiast wytrzeć do sucha. Po pierwsze zapobiega to powstawaniu zacieków, po drugie stosowanie delikatnych środków czyszczących chroni obudowę przed zarysowaniami. Te elementy wyciskarki, które można zdemontować najczęściej można również myć w zmywarce, jeśli producent na to zezwala. Popychacz, pokrywa, pojemnik na miąższ oraz na sok to tylko niektóre części urządzenia, których czyszczenie nie stwarza żadnych problemów. Trochę bardziej skomplikowana jest konserwacja sitka. Użytkownicy stosują mniej lub bardziej skuteczne metody walki z gromadzącymi się w mikrootworach pozostałościach po owocach. Zwłaszcza że należy je myć po każdorazowym użyciu. Na szczęście dla konsumentów wielu producentów w zestawie do wyciskarki dołącza m.in. specjalną szczotkę do jego czyszczenia ze szpikulcem docierającym do trudnodostępnych miejsc. Jeśli nie, warto polecić zwyczajną, miękką szczotkę. Potem wystarczy tylko dokładnie przepłukać sitko pod bieżącą wodą. Najprostsze sposoby są najskuteczniejsze również wtedy, gdy dojdzie do przebarwień na częściach z tworzywa sztucznego, np. z marchewki czy czerwonych buraków. Wtedy zaleca się zastosowanie kilku kropel oleju jadalnego, który wywabi wszystkie zabarwienia.

Do soku i nie tylko

Urządzenie powinno być łatwe w obsłudze i utrzymaniu czystości. Zazwyczaj niektóre elementy można myć w zmywarce. (Fot. Eldom)

Rodzaj urządzenia a właściwości soku

W zależności od tego, czy korzystamy z sokowirówki czy z wyciskarki, otrzymujemy różnego rodzaju soki. Chodzi przede wszystkim o ich klarowność i konsystencję. Spowodowane jest to tym, że oba urządzenia działają na trochę innych zasadach, co automatycznie przekłada się na efekt końcowy. Wszystko opiera się na tym, w jaki sposób pozyskiwany jest sok. Wyciskarki miażdżą produkty, z kolei sokowirówki trą je z zastosowaniem siły odśrodkowej. Zasady działania przekładają się także na czas przygotowywania soków. Miażdżenie sprawia, że w dłuższym czasie przerabiane są mniejsze ilości produktów. Dlatego też tym, którym zależy na szybkości przygotowywania większych porcji napoju, polecamy sokowirówki, które są przystosowane do przetwarzania dużych ilości produktów. Jakie są różnice? Przede wszystkim dotyczą one klarowności soku i tego, jak długo zachowuje on świeżość. Soki zrobione w wyciskarce przygotowuje się wolniej, co sprawia, że dłużej pozostają świeże. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni bez obawy, że się zepsują. Jest to możliwe dzięki temu, że w trakcie tłoczenia do soku przedostaje się mniej powietrza. Redukuje to także powstawanie pianki, która jest tak charakterystyczna dla sokowirówek. Soki z sokowirówki powinno się pić zaraz po przygotowaniu, bo właśnie wtedy mają najwięcej witamin i składników odżywczych.

Do soku i nie tylko

Kalorik FE 2000 I; Sharp SA-FJ3001W; Eldom PJ405 Sante

Rozwiązania w wyciskarkach

Bardzo często te same lub podobne rozwiązania stosowane są zarówno w sokowirówkach, jak i wyciskarkach do owoców. Ich obecność znacznie zwiększa komfort korzystania z urządzeń.

  • Regulacja prędkości obrotowej – jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, które umożliwia dostosowanie liczby obrotów do konkretnych owoców i warzyw.
  • Blokada kapania – jest niezbędna w urządzeniach wyposażonych w lejek i ma postać specjalnego zacisku blokującego kapanie soku.
  • Blokada przed uruchomieniem – urządzenie zostaje uruchomione tylko wtedy, gdy wszystkie jego elementy są właściwie założone. Rozwiązanie to zapobiega skaleczeniom i rozpryskiwaniu przygotowywanego soku.
  • Antypoślizgowe elementy – gumowe stopki w podstawie gwarantują stabilność pracy urządzenia.
  • Możliwość mycia w zmywarce – wybrane elementy urządzenia, po demontażu, mogą być myte w zmywarce.
  • Szczotka czyszcząca – ułatwia mycie sita z resztek warzyw i owoców.
  • Duży otwór wlotowy – umożliwia przetwarzanie większych kawałków warzyw i owoców.
  • Wymienne sitka – mogą być przeznaczone do przygotowywania soku o różnej konsystencji lub innych produktów jak lody, sorbety
  • Schowek na przewód – występuje w większości urządzeń. Ułatwia przechowywanie oraz rozwiązuje problem plączącego się kabla.
  • Funkcja rewersu – to tryb obrotów wstecznych, który ułatwia odblokowanie wyciskarki, gdy natrafi ona na wyjątkowo twarde warzywa lub owoce.
  • Panel dotykowy – elektroniczny panel sterowania, za pośrednictwem którego można wybrać tryby przygotowywania konkretnych produktów. Stosowany w niektórych urządzeniach.
  • Popychacz – służy do dociskania kawałków warzyw i owoców. Jest idealnie dopasowany do urządzenia, więc zapewnia bezpieczeństwo. Nie należy go zastępować innymi elementami.

2021-07-06
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket