Płyty typu domino są przede wszystkim węższe od standardowych, a zatem o szerokości około 60 cm. Zwykle nie przekraczają 30 – 40 cm. W zamian za to są dłuższe i sięgają około 60 cm. Takie parametry wielkościowe dają użytkownikowi duże pole manewru w kwestii zestawiania poszczególnych elementów. Jest to jedyny determinant połączeń. Nie ma znaczenia, czy płyty są elektryczne, gazowe, indukcyjne, a nawet ceramiczne. Ważne, żeby pasowały do siebie wielkością. Kolejną ważną kwestią jest dopasowanie wzornicze, które będzie ze sobą współgrało i dopełni stylistykę przestrzeni kuchennej. Idealnym połączeniem będzie zestawienie elementów tego samego producenta, niemniej nie jest to warunek konieczny. Dodatkowo taki zestaw możemy wzbogacić o okap nablatowy, który będzie skutecznie usuwał opary prosto z gotujących się potraw.
Płyty modułowe to rozwiązanie, które najpierw znalazło zastosowanie w restauracjach, a następnie bardzo płynnie rozgościło się w domowych kuchniach. Płyty modułowe dają użytkownikowi możliwość stworzenia własnego, personalizowanego zestawu do gotowania. Możemy zestawiać w jednym ciągu funkcjonalnym płyty różnego rodzaju tak, by skomponować zestaw odpowiadający naszym potrzebom pod względem funkcji i parametrów technicznych. Tego typu konstrukcje nie tylko zapewniają swobodę gotowania, ale także mogą dostarczyć kuchennych inspiracji do odkrywania nowych smaków. Wśród konstrukcji typu domino znajdziemy zarówno modele indukcyjne, gazowe, jak i teppan yaki. Odpowiednio dobrany zestaw, pochodzący dodatkowo od tego samego producenta, będzie nie tylko funkcjonalny, ale także spójny wzorniczo.
CONCEPT SDV3360n; SAMSUNG NZ84T9747VK; MPM MPM-60-IM-08
Jedną z zalet indukcji jest jej ogólne bezpieczeństwo. Warto położyć tu nacisk na słowo „ogólne”, ponieważ osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca i innymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życiowe przed zakupem i użytkowaniem płyty indukcyjnej powinny skonsultować się z jej producentem. W pozostałych przypadkach stosowanie techniki indukcyjnej nie ma żadnych ograniczeń. W płycie indukcyjnej pole grzewcze nie nagrzewa się w takim stopniu jak w płycie ceramicznej czy gazowej. Po odstawieniu naczynia pozostaje ono chłodne lub letnie, co wyklucza ryzyko poparzenia i ułatwia czyszczenie płyty nawet w trakcie pracy, np. gdy niespodziewanie wykipi na nią potrawa. Co więcej, pozostała część płyty pozostaje również chłodna, co czyni jej użytkowanie jeszcze bezpieczniejszym. Jednak nie tylko konstrukcja płyty wpływa na jej komfortowe użytkowanie. Są to również różnego rodzaju zabezpieczenia i rozwiązania, które zwiększają komfort jej codziennej obsługi. Wszelkiego rodzaju systemy i czujniki zabezpieczające sprawiają, że możemy cieszyć się dużą funkcjonalnością i wygodą. Jednymi z popularniejszych rozwiązań są blokady uruchomienia, wyłącznik bezpieczeństwa czy ochrona przed przegrzaniem, a także chwilowe zatrzymanie pracy płyty.
Bezpieczeństwo to niezwykle ważny aspekt użytkowania płyt ceramicznych. Urządzenia te wykorzystują bowiem energię elektryczną i użytkowane są w domach. Tam bardzo często bywają „testowane” przez nasze pociechy. Zanim płyty trafią na rynek, są jednak odpowiednio sprawdzane przez producentów i muszą spełniać rygorystyczne normy i zalecenia, również te związane z bezpieczeństwem użytkowania. Z rozwiązaniami tymi warto się zapoznać, bowiem ich zadaniem jest zmniejszenie możliwości porażenia prądem czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o kulinarne efekty.
Popularnym rozwiązaniem są rozmaite sygnalizacje świetlne oraz dźwiękowe. Kiedy płyta pracuje, urządzenie sygnalizuje to użytkownikowi, np. przez włączenie diody kontrolnej. Dzięki temu użytkownicy płyt ceramicznych nie oparzą się przez przypadek. Dodatkowo w modelach elektrycznych takie sygnalizacje alarmują, kiedy włączamy lub wyłączamy urządzenie, a nawet wtedy, kiedy wykryją błędy – m.in. gdy na powierzchnię wykipi ciecz lub panel sterowania został przypadkowo zakryty jakimś przedmiotem.
GAGGENAU VI492115; AMICA PIDH6141PHTSUN 3.0; MIELE KM 7678 FL
Powierzchnie ceramiczne, zarówno płyt grzewczych, jak i innych sprzętów kuchennych, np. zlewozmywaków, mają jedną niepodważalną zaletę. Są idealnie gładkie, dzięki czemu nie przywierają do nich resztki jedzenia ani wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Surowcem wykorzystywanym do ich produkcji jest ogniotrwała glinka lub kamionka szlachetna, która dzięki swoim właściwościom potrafi sprostać wymaganiom stawianym nawet w laboratoriach. Ceramiczne modele płyt grzewczych oraz urządzeń do strefy zmywania cechują się zwiększoną odpornością na uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę, kwasy, powstawanie plam i światło słoneczne. Ceramikę bardzo łatwo jest utrzymać w czystości – do codziennej pielęgnacji wystarczy wilgotna ściereczka z odrobiną płynu do mycia naczyń i przetarcie czyszczonej powierzchni suchą ściereczką.
Płyty grzejne są sprzętem, który zawsze jest widoczny w kuchni. Nie przechowujemy ich w kuchennej zabudowie ani nie zakrywany, gdy nie są użytkowane. To sprawia, że ich utrzymanie w czystości jest ważne, nie tylko z wizerunkowego puntu widzenia. W wypadku płyt ze szklaną lub ceramiczną powierzchnią czyszczenie nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Wystarczy odpowiedni środek czyszczący czy ściereczka nasączona delikatnym detergentem, a blask szybko zostanie przywrócony. Warto też pamiętać o powierzchni między płytą a blatem kuchennym. W wypadku wykończenia płyty specjalną ramką, może ona być wykonana ze stali nierdzewnej, którą należy czyścić tak samo jak inne powierzchnie innych sprzętów wykonanych z tego materiału. Najlepiej zrobić to środkiem do stali szlachetnej lub delikatnym detergentem z letnią wodą. Nierzadko też tuż przy ramce zbiera się kurz oraz tłuszcz. Tę niewielką przestrzeń warto czyścić wykałaczką, a następnie przetrzeć wilgotną szmatką. Wszystkie czyszczone elementy płyty na koniec pielęgnacji należy wytrzeć do sucha. Dopiero wtedy można uruchomić urządzenie i rozpocząć przygotowanie potraw. Do czyszczenia ceramicznej płyty grzewczej możemy korzystać z różnych środków – od mleczek po spraye do szkła. Warto też wziąć pod uwagę rekomendacje producenta w tym zakresie.
© 2024 InfoMarket