Grillowanie w domu

W zależności od typu grilla stosuje się nowoczesne cyfrowe panele sterowania lub funkcjonalne pokrętła regulujące temperaturę oraz czas pracy. (Fot. Concept)

Element grzewczy

W grillach elektrycznych spotkamy się przede wszystkim z dwoma typami elementów grzewczych, które są umieszczane pod płytami. Dużą popularnością cieszą się grzałki rurkowe. Oddają one ciepło miejscowo oraz w swoim bliskim otoczeniu. W grillach o dużej powierzchni roboczej może to powodować np. nierównomierne opiekanie potraw. Te na środku będą spieczone, a umieszczone na bokach jeszcze niegotowe. Może to powodować problemy, np. przy dużych kawałkach mięsa. Aby ich uniknąć, sieć rurek powinna być odpowiednio gęsta. Drugi typ elementu grzejnego to grzałki panelowe. Jak wskazuje nazwa, jest to duży metalowy panel, który rozgrzewa się na całej powierzchni. Dlatego też ciepło bardziej równomiernie przenosi się na płyty grzewcze i tym samym lepiej opieka potrawy.

Grillowanie w domu

MPM MGR-10M; MESKO MS 3050; RAVANSON GE-7050

Powłoki nieprzywierające

Powłoki antyadhezyjne to powszechnie stosowane rozwiązanie w grillach elektrycznych. To one zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie urządzenia. Najczęściej stosuje się materiał PTFE (Teflon) lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe opiekanie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające to zamienniki oryginalnego Teflonu, które można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych, zachowanie ostrożności i wybieranie sprzętu, w którym zastosowano wysokiej jakości markowe powłoki, to stanowi gwarancję dobrej jakości.

Coraz częściej są stosowane tzw. powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą twardość, a zatem i odporność na zarysowania. Jednak warstwa ta łatwiej odpryskuje, dlatego również w trakcie jej użytkowania należy zachować ostrożność. Jej właściwości nieprzywierające są mniejsze dlatego mogą wymagać zastosowania większej ilości tłuszczu podczas przyrządzania potraw, a czyszczenie uporczywych zabrudzeń i przypaleń będzie wymagało większego wysiłku. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki zwane kamiennymi, których wygląd naśladuje efekt kamienia, mogą ewentualnie zawierać dodatek minerałów. Również zapobiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.

Grillowanie w domu

Po rozłożeniu grilla kontaktowego praktycznie podwajamy powierzchnię grillowania. To przydatna funkcja, gdy przygotowujemy większe porcje jedzenia. (Fot. Zelmer)

Rozwiązania w grillach

Warto zwrócić uwagę na rozwiązania funkcjonalno- techniczne, które ułatwią użytkowanie grilla. Producenci proponują wiele rozwiązań, z których jedne są już standardem, a inne jeszcze nowością. Najważniejsze to:  

  • odczepiane elementy – oznacza przede wszystkim łatwe czyszczenie urządzenia. W zależności od modelu można zdemontować ruszt lub płytę, element grzejny, pojemnik na wodę i tłuszcz, a także tackę. Bardzo często większość tych elementów można myć w zmywarce;  
  • możliwość demontażu nóżek – to duże ułatwienie dla użytkowników grilli stojących. Dzięki niemu urządzenie można prawie całkowicie rozmontować i korzystać z niego jak z klasycznego modelu stołowego;  
  • antypoślizgowe nóżki – zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy i zapewniają mu stabilność. Dzięki temu zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania;  
  • nienagrzewające się uchwyty – są standardem. Pozwalają przenosić urządzenie i chronią użytkownika przed poparzeniem w trakcie obsługi grilla, a także ułatwiają demontowanie płyty grzejnej;  
  • pokrywka – jest często dołączana do grilli otwartych. Najczęściej wykonana jest z grubego, hartowanego szkła, odpornego na wysokie temperatury. Pokrywa ochrania użytkownika przed pryskającym tłuszczem, przyspiesza opiekanie potraw i umożliwia kontrolowanie grillowania;  
  • osłonka przeciwrozpryskowa – można ją zdemontować i umyć. Nie tylko osłania blat przed rozpryskującym się tłuszczem, ale też, w wypadku grilli stojących, chroni przed wiatrem;  
  • regulacja wysokości rusztu – może być dwu- lub trójstopniowa. Umożliwia przyrządzanie delikatnych potraw, wymagających dłuższego grillowania w niższej temperaturze. Niektóre grille zamknięte mają również regulację wysokości górnej płyty;  
  • regulacja temperatury – grille mogą być sterowane za pomocą pokrętła lub elektronicznie, płynnie lub skokowo. Na rynku dostępne są modele z dodatkowo wyodrębnionymi funkcjami, np. opiekania lub przyrumieniania, lub z regulacją zintegrowaną z odłączanym przewodem elektrycznym. Grille, które nie mają regulatora temperatury, są wyposażone we włącznik/wyłącznik lub stają się gotowe do pracy po podłączeniu do gniazdka;  
  • lampki kontrolne – informują użytkownika o podłączeniu urządzenia do prądu i gotowości do pracy;  
  • automatyczne wyłączenie – po upływie określonego czasu (np. 30 min) bezczynności grill zostaje automatycznie wyłączony. Rozwiązanie to zapobiega przypadkowemu pozostawieniu włączonego urządzenia;  
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem – urządzenie nagrzewa się tylko do wybranej temperatury;  
  • funkcja utrzymania temperatury – pozwala grillować potrawy przez cały czas w tej samej temperaturze;  
  • tacka na tłuszcz – to do niej spływa tłuszcz wytapiający się z grillowanego mięsa. Większość tacek można wysunąć i umyć w zmywarce;  
  • otwory odprowadzające tłuszcz – to nimi nadmiar tłuszczu spływa do umieszczonej pod płytą tacki. W zależności od modelu kanaliki umieszczone są na krawędziach płyty lub na jej powierzchni;  
  • możliwość serwowania na płycie grilla – niektóre modele stołowe mają możliwość serwowania potraw bezpośrednio na płycie grilla;  
  • przechowywanie w pionie – to rozwiązanie spotykane w grillach zamkniętych;  
  • uchwyt na przewód – wbrew pozorom nie jest standardowym rozwiązaniem. Najczęściej spotyka się je w grillach zamkniętych. Przewód zasilający można nawinąć na specjalny uchwyt, znajdujący się na spodzie urządzenia, co ułatwia jego przechowywanie;  
  • blokada otwarcia płyt – jest obowiązkowa w grillach zamkniętych i ułatwia ich przechowywanie w pozycji zamkniętej;  
  • niezależna regulacja temperatury płyt – może występować w grillach z więcej niż jedną płytą grzewczą. Pozwala na oddzielne sterowanie temperaturą każdej płyty. Można ją więc dobierać niezależnie do akurat przygotowywanej potrawy;  
  • termosonda – jest przydatna dla miłośników mięsa. Umieszczamy sondę w kawałku mięsa i ustalamy, jaki stopień wysmażenia nas interesuje. O jego uzyskaniu grill poinformuje nas automatycznie sygnałem dźwiękowym;  
  • głębokie płyty – grill z wymiennymi płytami może być wyposażony w dodatkową głęboką płytę. Sprawdzi się ona np. przy przygotowywaniu zapiekanek, a nawet upieczemy w niej pyszne brownie;  
  • programy automatyczne – dostępne są w najbardziej zaawansowanych grillach. Dobierają parametry smażenia do popularnych potraw, takich jak burgery, steki, drób, ryby czy kanapki;  
  • płyty do gofrów – wystarczy wstawić je w miejsce płyt grillowych, aby upiec pyszne gofry;  
  • wyświetlacz – pozwala na wygodne cyfrowe sterowanie najważniejszymi parametrami, takimi jak temperatura czy czas pracy, z dokładnym ich wskazaniem.

Grillowanie w domu

ZELMER ZPR2000; CONCEPT GE2005; ELDOM GK150 flaat

2022-03-16
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket