Konfigurację ekspresu może ułatwić aplikacja na telefon. (Fot. Siemens)
Stała temperatura parzenia kawy jest niezwykle istotna dla efektu końcowego, dlatego też producenci modeli ciśnieniowych chętnie sięgają po najwydajniejsze systemy grzewcze. Istotna w tym jest funkcja wstępnego zaparzenia – podczas tego procesu woda zostaje wpompowana do modułu zaparzającego, a tam zmielona już kawa jest nawilżana i lekko pęcznieje, dzięki czemu uwalniany jest jej smak, który jest kontrolowany jeszcze przed właściwym parzeniem. Elektroniczny system kontroli dobiera ustawienia i automatycznie dostosowuje ilość wody do rodzaju napoju. Optymalne ciśnienie sprawia, że woda przepływa przez każdy gram kawy, a potem trafia prosto do filiżanki. Po zaparzeniu moduł zaparzający odprowadza do tacki ściekającą wodę, która pozostała w zmielonej kawie, a wysuszony miał trafia do pojemnika.
MIELE CM 6360 MilkPerfection; SIEMENS EQ700 TQ703R07; AMICA CT 5012 Barista
Dzięki termoblokom ekspres szybciej się nagrzewa i jest gotowy do pracy. Termoblok działa na zasadzie przepływowego podgrzewacza wody – trzeba na początku pracy ekspresu wypuścić trochę wody (aby wnętrze się rozgrzało), utrzymuje też stałą temperaturę parzenia kawy, a ma to decydujący wpływ na jej właściwości. Oczywiście, duże znaczenie ma w tym woda, która podgrzewana jest bezpośrednio przed przygotowaniem naparu do takiej temperatury, jakiej dany rodzaj kawy wymaga (np. espresso czy gorąca woda do herbaty). W zależności od modelu w ekspresach montuje się pojedynczy lub podwójny termoblok. Układ zaparzania ochładza się, gdy się z niego nie korzysta. Dlatego też po zaparzeniu jednej kawy temperatura wewnątrz ekspresu spada, ciepło ucieka na przestrzeni między grzałką a jednostką zaparzania, z tego powodu podczas przygotowywania kolejnego naparu po dłuższej przerwie woda musi zostać podgrzana do wyższej temperatury. W ten sposób zmniejsza się straty ciepła i zapewnia optymalną temperaturę parzenia. Zaawansowane systemy elektroniczne samodzielnie dobierają jej wysokość do temperatury panującej w układzie.
W warunkach domowego biura może sprawdzić się także kompaktowy ekspres do kawy. (Fot. Amica)
Praktycznym rozwiązaniem do przygotowywania kawy mlecznej w biurze jest wbudowany spieniacz, który zasysa mleko bezpośrednio z pojemnika i już spienione dostarcza do szklanki, a z drugiej wylewki wypływa kawa. O ile w warunkach domowych można korzystać ze spieniaczy ręcznych, to w biurze ich użycie jest kłopotliwe i niepotrzebnie wydłuża czas przygotowania napoju. Dzięki wbudowanemu spieniaczowi wystarczy podstawić filiżankę pod wylewkę, nacisnąć przycisk i kawa mleczna będzie gotowa po kilku chwilach.
BOSCH Styline TKA8A683; SIEMENS EQ900 TQ905R03
Kupno ekspresu do biura to nie koniec. Warto uzupełnić go o dodatkowe akcesoria, które sprawią, że korzystanie z niego będzie przyjemniejsze i wygodniejsze. Z pewnością takim urządzeniem będzie podgrzewacz do filiżanek. Kawa musi być podawana w odpowiedniej temperaturze. Napar może bardzo szybko wystudzić się, jeśli zostanie podany w chłodnym naczyniu. Dlatego producenci bardzo często wyposażają ekspresy domowe w podgrzewacz. Zazwyczaj jest to tacka umieszczona na górze obudowy, na której zmieścimy kilka szklanek lub filiżanek. W branży gastronomicznej i biurach stosuje się duże, samodzielne podgrzewacze, które zmieszczą nawet kilkanaście naczyń. Są one dopasowane stylistycznie do ekspresu, dzięki czemu całość tworzy razem praktyczny i stylowy zestaw. Do wyboru są modele o różnej pojemności – od kilku po kilkadziesiąt filiżanek. Podgrzewacz można uzupełnić również o szufladę na akcesoria, można w niej przechowywać np. łyżeczki do kawy.
Filtry do wody stosuje się powszechnie. W wypadku ekspresów jakość wody ma szczególne znaczenie. Kawa składa się bowiem w 90 proc. z wody, dlatego jej jakość odpowiada za smak, zapach i aromat. Odpowiednio przefiltrowana woda polepsza kawę. Nowoczesne filtry są w stanie przefiltrować wodę potrzebną do zaparzenia nawet kilku tysięcy filiżanek. Warto zainwestować w filtry oryginalne, bowiem zamienniki są nie tylko mniej wydajne, ale stosowany w nich granulat (np. węgla aktywowanego) ma różną wagę oraz strukturę i zdarza się, że niewłaściwy filtr może uszkodzić pompę wody. Pamiętajmy także o tym, że odkamienianie i uzdatnianie wody mają znaczący wpływ na trwałość samego ekspresu. Alternatywę stanowi również zastosowanie systemu filtracji, który jest montowany bezpośrednio do lokalnego przyłącza wody. To rozwiązanie polecane przede wszystkim do maszyn vendingowych, które charakteryzują się dużym dziennym użyciem. Dla smakoszy kawy mlecznej chłodziarka do mleka jest niezbędnym dodatkiem. Jakie mleko pieni się najlepiej? Schłodzone do temperatury 4 °C oraz pełnotłuste. Zaleta chodziarki to fakt, że pozwala na bieżąco utrzymać właściwy stan mleka, w przeciwieństwie do np. karafki. W biurze, gdy kawa mleczna jest często przygotowywana, wystarczy ją regularnie uzupełniać. Pojemność urządzenia można łatwo dobrać do potrzeb – od kompaktowej chłodziarki, która zmieści 1 l mleka, po większe modele o objętości 2,5 l i największe na 4 l mleka. Biorąc pod uwagę, jak mocno projektanci przykładają się również do wzornictwa nowoczesnych ekspresów, to chłodziarka jest rozwiązaniem znacznie bardziej estetycznym niż np. stojący karton mleka, a do tego wygodniejszym w użyciu i pozwalającym zachować higienę.
JURA GIGA 10; TCHIBO Esperto2 Milk
W przypadku klientów firmowych producenci ekspresów często oferują różne metody finansowania zakupu. Popularnym rodzajem jest m.in. leasing, w przypadku którego urządzenie często jest dostarczane przez dealera danej marki i oferowane wraz z pakietem usług, w tym serwisowych. Oczywiście, można nabyć również samo urządzenie i samodzielnie zajmować się jego obsługą oraz konserwacją i konfiguracją, co jednak najczęściej nie jest optymalnym rozwiązaniem. Niezależnie od wyboru metody finansowania warto jednak zwrócić uwagę na obsługę pogwarancyjną i wsparcie w zakresie ewentualnych napraw. Najlepsi producenci ekspresów mogą pochwalić się nawet 10-letnim okresem wsparcia pogwarancyjnego. Ma to kilka zalet. Przede wszystkim naprawy są znacznie tańsze niż zakup nowego sprzętu, nawet tego jakości konsumenckiej. Oprócz tego użytkownicy nie muszą zmieniać przyzwyczajeń czy uczyć się sposobu obsługi nowego ekspresu. Wreszcie jest to po prostu bardziej ekologiczne rozwiązanie.
Oprócz modeli automatycznych w biurach dobrze sprawdzą się ekspresy przelewowe. Ich zaletą jest to, że jednocześnie przygotowują cały dzbanek kawy dla kilku osób. Modele konsumenckie zazwyczaj mają dzbanki o pojemności ok. 1 l, większe (nawet ponad 2 l) znajdziemy w tych przeznaczonych do gastronomii. Znaczenie ma również pojemność zbiornika na wodę, która bardzo często jest dopasowana do maksymalnej objętości dzbanka. Producent może zastosować miarę, która informuje, na ile filiżanek kawy wystarczy nam wody. Oczywiście, jak w każdym sprzęcie kuchennym zalecamy stosowanie wody filtrowanej, np. z dzbanka, co znacznie redukuje ilość powstałego kamienia. Mają moc 600 – 2400 W i są sterowane ręcznie albo elektronicznie. Wyróżniają się prostą budową i takim też działaniem. Niektóre modele mają regulację mocy naparu, wbudowany młynek i wyświetlacz. W trakcie pracy woda jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury, a następnie przesiąka przez kawę umieszczoną w stożkowym pojemniku z filtrem. Może to być siateczkowy filtr wielokrotnego użytku, wykonany z tworzywa sztucznego, jak i filtr papierowy jednorazowego użytku. Zależy to od modelu urządzenia. W przeciwieństwie do modeli automatycznych czy kolbowych nie występuje tu pompa ciśnieniowa. Dlatego woda po prostu przesiąka przez kawę do dzbanka zgodnie z grawitacją. W porównaniu do modeli ciśnieniowych ekspresy przelewowe są więc wolniejsze. Jednak częściowo można to zrekompensować sobie takimi funkcjami jak timer czy opcja utrzymywania temperatury. Dzięki temu kawa w dzbanku może być przygotowana wcześniej.
© 2024 InfoMarket