Klimatyzery przenośne

Tam, gdzie szybko trzeba schłodzić pomieszczenie, przydatne będą klimatyzery przenośne na kółkach (np. w warsztatach, magazynach, centrach handlowych, restauracjach).

Wystarczy napełnić je wodą i dołączyć do sieci 230 V, aby schłodzić pomieszczenie o kilka stopni, a także oczyścić powietrze z dymu, kurzu oraz nieprzyjemnych zapachów. Każdy klimatyzer przenośny ma zbiornik na wodę, która służy do chłodzenia pomieszczenia, bardziej zawansowane mają dodatkowo możliwość bezpośredniego podłączenia wody z instalacji w pomieszczeniu z regulacją jej przepływu – BC 60, BC 180, BC 340. Ważnym parametrem jest zużycie wody na godzinę. Od wielkości zbiornika i zużycia wody zależy, jak długo będzie można chłodzić pomieszczenie bez konieczności jego napełniania. Na przykład BC 340 ma zbiornik o pojemności 200 l, a zużycie wody wynosi 15–20 l/h, czyli będzie pracować od 10 do 13,3 h. Najmniejszy – CCX 2.5 ma zbiornik o pojemności 31 l i zużywa 3–7 l/h, co umożliwia pracę od 4,4 do 10 h. Wielkość chłodzonej powierzchni zależy od objętości fi ltru chłodzącego, mocy wentylatora i przepływu powietrza. Na przykład CCX 2.5 chłodzi maksymalną powierzchnię 50, a BC 340 do 400 m2.

Zaletą klimatyzerów ewaporacyjnych jest także to, że mogą chłodzić na otwartych przestrzeniach, np. tarasach restauracyjnych czy budowach, dając wytchnienie od gorąca.

Klimatyzery przenośne
2017-07-07
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket