Mała kuchnia nie musi oznaczać ograniczonych możliwości gotowania. Dużą popularnością cieszą się urządzenia kompaktowe, jak wolnostojące piekarniki. To częsty wybór np. do domków letniskowych, kawalerek, gdzie nie zawsze jest miejsce na zaplanowanie dużej przestrzeni kuchennej. (Fot. Salter)
Często jednak i w takich warunkach możemy stworzyć całkiem komfortowe warunki do gotowania, a wszystko to właśnie dzięki niewielkim piekarnikom. Co więcej, pod względem funkcjonalności wcale nie muszą one ustępować swoim odpowiednikom do zabudowy. Dodatkowo mniejsze piekarniki zużywają mniej energii oraz szybko się nagrzewają, co ma znaczenie, zwłaszcza gdy najczęściej przygotowujemy posiłek dla jednej czy dwóch osób.
W przypadku kompaktowych piekarników wymiary zewnętrzne to niezmiernie istotny parametr. Są, oczywiście, bezpośrednio powiązane z pojemnością użytkową urządzenia. Oferta kompaktowych piekarników jest bardzo zróżnicowana. Bez problemu znajdziemy w niej mniejsze urządzenia, których szerokość to ok. 40 cm, są więc zbliżone wymiarami do przeciętnej kuchenki mikrofalowej. Jeśli jednak przygotowujemy większe posiłki, możemy wybrać duże urządzenia, o szerokości nawet ponad 60 cm. Nieodłącznym parametrem związanym z wymiarem urządzenia jest pojemność użytkowa. Dzisiejsi klienci stawiają mimo wszystko na wielkość komory grzania, dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej. Najmniejsze piekarniki kompaktowe mają pojemność do 20 l. Są to również zazwyczaj najprostsze urządzenia o mniejszej mocy. Producenci jednak stosują innowacyjne rozwiązania, np. cieńsze ścianki, dzięki czemu największe piekarniki wolnostojące osiągają pojemność nawet ponad 60 l, a to już tyle co w niektórych modelach do zabudowy. W środku może nie zmieścimy indyka, ale sporego kurczaka już bez problemu. Jak widać, wybierając piekarnik wolnostojący, wcale nie musimy rezygnować ze sporej pojemności i bez trudu przygotujemy potrawy dla całej rodziny. Oczywiście, duże piekarniki zazwyczaj mają również największą moc, dzięki czemu szybciej się nagrzewają.
ADLER AD 6023; MPM MPE-06/T; SALTER EK4360
Powszechnie stosowanym typem zasilania piekarnika kompaktowego jest energia elektryczna. W przeciwieństwie do modeli do zabudowy w tym segmencie urządzenia gazowe praktycznie nie występują. Do zasilania urządzenia wymagają instalacji jednofazowej, w związku z tym mogą być stosowane niemal wszędzie, gdzie jest dostęp do energii elektrycznej.
W przeciwieństwie do modeli do zabudowy kompaktowe piekarniki nie są oznaczane etykietami informującymi o klasie efektywności energetycznej. O zużyciu energii informuje moc urządzeń. Wpływa ona, oczywiście, również na szybkość pracy. Z dwóch piekarników o tej samej pojemności zazwyczaj szybciej nagrzeje się ten, którego moc jest większa. Oczywiście, to niejedyny parametr, którym należy się sugerować, wybierając sprzęt. W przypadku kompaktowych piekarników o pojemności do 20 l moc na poziomie ok. 1500 W będzie w zupełności wystarczająca. Z kolei duże piekarniki, o pojemności ponad 60 l, zazwyczaj dysponują mocą na poziomie od 2000 do 3000 W.
Niewielkie rozmiary sprawiają, że bez trudu znajdziemy miejsce na piekarnik, np. na blacie kuchennym. (Fot. Hisense)
Powszechnie stosowanym w piekarnikach elektrycznych sposobem sterowania są mechaniczne pokrętła. Rozwiązanie to jest intuicyjne oraz łatwe w obsłudze, stąd jego duża popularność. W najprostszych modelach znajdziemy dwa pokrętła – jedno odpowiada za regulację temperatury, a drugie służy do ustawienia pracy minutnika. Bardziej zaawansowane piekarniki wyposażone są również w trzecie pokrętło, które umożliwia przełączanie trybów pracy, np. grzanie górne, dolne, termoobieg i inne. Elektroniczne panele sterowania są rzadkością, najczęściej spotkamy je w droższych urządzeniach z programami automatycznymi, które są ich główną zaletą. Możemy wybrać jeden ze specjalnych trybów, np. pizza, pieczeń, ciasto czy inne. Wszystkie parametry ustawiamy na intuicyjnym panelu z przyciskami tradycyjnymi lub dotykowymi, a o wybranym trybie informuje ikonografika lub ekran LCD.
Regulacja temperatury pracy jest standardem. Im szerszy jej zakres, tym lepiej. Większość typowych piekarników kompaktowych oferuje maksymalną temperaturę na poziomie 230 °C. Wyjątek stanowią elektryczne piece do pizzy, które pozwalają na uzyskanie temperatury nawet 400 °C. Wartość minimalnej temperatury różni się znacznie częściej i zazwyczaj jest to ok. 90 °C. Nieliczne urządzenia oferują mniejsze wartości. Warto zwrócić uwagę na tę cechę, jeśli piekarnik ma być wykorzystywany np. do suszenia grzybów czy podtrzymywania ciepła potraw – temperatura 90 °C jest do takich zadań za wysoka. Lepszym wyborem będą modele oferujące minimalną temperaturę na poziomie ok. 40 °C. O osiągnięciu wybranej temperatury pracy piekarnik najczęściej informuje lampką kontrolną.
HISENSE HOM30M; CAMRY CR 6017; MPM MPE-08/T
W piekarnikach kompaktowych, poza nielicznymi wyjątkami, nie znajdziemy tak zaawansowanych trybów pracy jak w modelach do zabudowy. Jednak dostępna jest większość podstawowych funkcji, z których korzystamy najczęściej. Dzięki temu powinniśmy poradzić sobie z przygotowaniem najpopularniejszych potraw. W większości urządzeń znajdziemy następujące tryby pracy:
Kompaktowe piekarniki elektryczne najczęściej wyposażone są w praktyczne pokrętła sterujące. (Fot. Adler)
O możliwościach piekarnika świadczą także jego funkcje oraz dostępne akcesoria. Najpopularniejsze rozwiązania oraz wyposażenie w piekarnikach kompaktowych to:
MPM MPE-10/T; MESKO MS 6021
Dzięki zaawansowanym rozwiązaniom za pomocą piekarnika Salter EK3999 możemy przygotowywać zróżnicowane i smaczne posiłki. W zestawie znajdziemy praktyczne akcesoria, jak kosz do pieczenia, tacka, ruszt, a także rożen. Dzięki pojemności 22 l we wnętrzu zmieści się nawet cały kurczak. Piekarnik ma płynną regulację temperatury w zakresie 90 – 230 °C oraz duże okno podglądowe, dzięki czemu można mieć oko na potrawę podczas gotowania. Wbudowany timer sprawia, że możemy po prostu ustawić dany czas pracy, a sprzęt wyłączy się automatycznie, gdy danie będzie gotowe. Piekarnik ma kompaktową konstrukcję, która z łatwością zmieści się na każdym blacie kuchennym. O gotowości do pracy informują praktyczne kontrolki, a wygodne pokrętło pozwala na wybór między trybami gotowania. Moc piekarnika wynosi 1600 W, a dzięki funkcji air fry umożliwia on praktycznie beztłuszczowe pieczenie.
Pomimo kompaktowych rozmiarów piekarnik elektryczny Tiross TS9605 oferuje pojemność 21 l. Moc urządzenia wynosząca 1800 W sprawia, że błyskawicznie jest ono gotowe do pracy. Urządzenie oferuje pięć funkcji: frytkownica beztłuszczowa, grill, pieczenie tostów, opiekanie górną grzałką i rożen. Piekarnik wyposażono w opcję regulacji temperatury w zakresie 90 – 230 °C oraz timer. Do wyboru funkcji oraz kontroli parametrów służą wygodne pokrętła. W zestawie z piekarnikiem znajdziemy płytę grzewczą, ruszt, rożen, blachę, brytfankę, tacę do pieczenia oraz uchwyt. Srebrna obudowa urządzenia prezentuje się efektownie, a dzięki niewielkim wymiarom sprzęt nie zajmuje dużo miejsca na kuchennym blacie.
© 2024 InfoMarket