Popularność przygotowywania domowych wyrobów stale się zwiększa. Chcemy wiedzieć, co jemy, przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa i korzystać z tradycyjnych receptur przekazywanych przez rodziców czy dziadków. W przygotowywaniu popularnych domowych wyrobów pomogą np. maszynki do mielenia. (Fot. Zelmer)
Kojarzymy je przede wszystkim z mieleniem mięsa i przygotowywaniem kiełbas, jednak to tylko niewielka część ich możliwości. Dlatego oprócz ważnych parametrów powinniśmy przed zakupem maszynki zwrócić uwagę na dostępne wyposażenie. Nawet jeśli pewnych akcesoriów nie ma w zestawie, to w przyszłości, być może, warto je dokupić, aby zwiększyć funkcjonalność urządzenia. To przydatne, gdy jakiś element zgubimy, ulegnie on awarii lub po czasie stwierdzimy, że przydałby się do realizacji kolejnych kulinarnych fantazji.
ADLER AD 4811; GORENJE MG1802SJW; BOSCH CompactPower MFW3640A
Maszynki dzielimy na ręczne oraz elektryczne, a więc w pełni automatyczne. Ręczne wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej lub żeliwa i przymocowuje się je do blatu za pomocą przyssawki lub ścisku. Dostępne są również modele wykonane z tworzywa sztucznego, łącznie ze ślimakiem i komorą mielenia, jednak taka konstrukcja może być za mało wytrzymała do mielenia twardego mięsa. Maszynki ręczne wymagają użycia siły mięśni, a korzystając z nich, traci się więcej czasu niż w wypadku urządzeń elektrycznych. Atutem jest jednak fakt, że nie wymagają one podłączenia do zasilania, co daje swobodę użycia w różnych warunkach.
Maszynki elektryczne są także bardziej wszechstronne ze względu na mnogość końcówek i nakładek do nich dołączanych. Konstrukcja dostępnych na rynku modeli jest bardzo zbliżona. Podstawę stanowi maszyna, w której umieszczony jest silnik elektryczny i znajdują się przyciski sterujące pracą. Najważniejszą częścią urządzenia jest komora mielenia, składająca się z gardzieli i podajnika, które zazwyczaj wykonane są z trwałej stali. W kwestii konstrukcyjnej warto jeszcze zwrócić uwagę, że niektóre maszynki wykorzystują noże z podwójnymi ostrzami, które są dwukrotnie trwalsze. Większość elementów maszynki mających kontakt z żywnością powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, która jest łatwa w czyszczeniu i nie wpływa na smak obrabianych składników. Niektóre elementy można myć w zmywarce, określa to dokładnie instrukcja obsługi.
GORENJE MG2502SJX; CONCEPT MM4310; ADLER AD 4813
Wybierając maszynkę, powinniśmy, oczywiście, zapoznać się z jej podstawowymi parametrami technicznymi. Informują one przede wszystkim o możliwościach i wydajności sprzętu. Moc silnika to podstawowy parametr każdej maszynki, który znacząco wpływa na jej wydajność. Wielu producentów podaje faktyczną moc silnika – zazwyczaj to wartość od 400 do 500 W, co dla większości konsumentów będzie wystarczające. Niektóre marki informują także o mocy zablokowania silnika, która jest znacznie większa. Może wynosić nawet 3000 W i oznacza maksymalną moc, jaką może osiągnąć maszynka przy dużym obciążeniu. Wydajność jest podstawowym parametrem, który określa możliwości maszynki do mielenia mięsa. Informuje o tym, ile kilogramów mięsa urządzenie jest w stanie przetworzyć w ciągu minuty. W podstawowych modelach maszynek jest to od 1,2 do 1,5 kg. Wydajne urządzenia z segmentu średniego radzą sobie z nawet 2,5 kg, a najwydajniejsze maszynki w ciągu minuty przerobią nawet 3,5 kg mięsa. Oczywiście, im szybsza maszynka, tym lepiej, jednak pamiętajmy, że taka maszynka jest także droższa i większa. Jeśli z maszynki korzystamy okazjonalnie, warto postawić na model ze średniej półki, który można łatwiej przechowywać, a jego wydajność w pełni zaspokoi nasze oczekiwania. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń kuchennych rozmiary maszynki zależą przede wszystkim od jej mocy i wydajności. Urządzenia z silnikami o mniejszej mocy zajmą mniej miejsca, a te o większej zazwyczaj więcej. Ma to znaczenie podczas pracy oraz przechowywania sprzętu. Powinniśmy zwrócić uwagę, czy zmieści się on w szafkach kuchennych oraz czy wygospodarujemy odpowiednio dużą ilość miejsca na blacie. Gdy sprzęt nie jest użytkowany często, można wybrać mniejszą maszynkę. Łatwiejsze przechowywanie będzie atutem, a ograniczona wydajność w takiej sytuacji nie powinna stanowić problemu.
Maszynki do mielenia mięsa często są wyposażone w dodatkowe akcesoria, np. szatkownicę. (Fot. Zelmer)
Oczywiście, podstawową funkcją maszynki jest mielenie mięsa, co opiszemy dalej, skupiając się na akcesoriach. Oprócz tego jednak maszynka może być wyposażona w kilka przydatnych rozwiązań. Bez wątpienia jest to uchwyt, który ułatwia przenoszenie. W obudowie często umieszczony jest także schowek na akcesoria, możemy tam trzymać np. sitka o różnej średnicy. Dzięki temu będą zawsze pod ręką. Przydatną funkcją w maszynce do mięsa jest tzw. rewers. To nic innego jak możliwość uruchomienia obrotów wstecznych. Jest ona niezwykle użyteczna, zwłaszcza gdy mielemy twardsze mięso, ponieważ grubszy kawałek może wtedy zablokować maszynkę. Przy pomocy obrotów wstecznych łatwo wycofamy felerny kawałek mięsa i udrożnimy maszynkę. Urządzenie powinno być wyposażone również w ochronę przed przegrzaniem. W trakcie długiej pracy z dużym obciążeniem maszynka może wyłączyć się automatycznie, chroniąc silnik przed przegrzaniem i spaleniem. Sterowanie maszynką jest bardzo łatwe. Większość modeli jest wyposażona po prostu we włącznik oraz przełącznik uruchamiający obroty wsteczne. Mogą być dostępne dwa tryby obrotów, różniące się prędkością pracy. To sprawia, że łatwo dostosujemy je do przetwarzanych składników czy aktualnie użytkowanych akcesoriów. Na rynku dostępne są maszynki do mielenia wyposażone w wyświetlacz i panel dotykowy, jednak takie rozwiązanie jest niezmiernie rzadkie. Znacznie częściej na obudowie znajdują się po prostu fizyczne przyciski przełączniki. W zestawie z maszynką znajduje się popychacz do mięsa. Pozwala on na efektywniejszą i bezpieczniejszą pracę oraz lepsze rezultaty mielenia. Na wlocie maszynki montowana jest zazwyczaj tacka podawcza, najczęściej wykonana z tworzywa sztucznego, która pomaga zachować porządek w miejscu pracy. Przy pomocy popychacza możemy zgarniać mięso z tacki podawczej wprost do otworu wlotowego. Podstawa maszynki często stoi na gumowych antypoślizgowych nóżkach. Zapewniają one stabilną pozycję, co jest szczególnie istotne, ponieważ nierzadko blat kuchenny jest dosyć śliski. Niektóre maszynki wyposażone są również w schowek na kabel. Łatwo wysuniemy go na odpowiednią długość i unikniemy plątaniny przewodów. Całość można także wygodnie przechowywać.
BOSCH ProPower MFW67440; CONCEPT MM4300; ZELMER ZMM3502B
Oczywiście, możemy kupić w sklepie gotowe mięso mielone, lecz znacznie lepszym wyborem będzie wybór całych kawałków, które następnie zmielemy w domu. Przede wszystkim dlatego, że możemy zdecydować, jakie konkretnie kawałki mięsa zostaną zmielone, np. mające więcej lub mniej tłuszczu, tak by były dopasowane do naszych upodobań i oczekiwań. Możemy również dowolnie mieszać proporcje różnego rodzaju mięsa, np. wieprzowinę z wołowiną, drobiem lub dziczyzną. To pozwala uzyskać lepszy smak potraw, np. gdy przygotowujemy kiełbasy czy pasztety. Przed zmieleniem możemy także mięso dokładnie obejrzeć, sprawdzić jego świeżość, mamy też pewność, że nic nie zostało do niego dodane, np. konserwanty czy stabilizatory. Niestety, bardzo często gotowe mielone mięso garmażeryjne jest słabej jakości. Maszynka do mielenia mięsa przyda się również, gdy pozyskujemy je np. bezpośrednio z gospodarstw ekologicznych czy własnej hodowli i uboju gospodarczego. Warto przy tym wspomnieć o ekologii. W supermarketach mięso mielone najczęściej jest pakowane w plastikowe opakowania, które później są wyrzucane. Nie warto więc produkować zbędnych odpadów, skoro zmielenie mięsa w domu maszynką zajmie co najwyżej kilka minut, i to włącznie z czyszczeniem urządzenia, a finalny efekt będzie lepszy.
CAMRY CR 4802; BEGOOD AMG-35; AMICA MM 3011
Oferta maszynek do mielenia mięsa jest bardzo duża i mogą być one wyposażone w liczne akcesoria. Dzięki nim sprzęt zyskuje wszechstronne zastosowanie i może zastąpić inne domowe urządzenia. Dlatego przyjrzymy się najpopularniejszym z nich.
Mielenie mięsa to podstawowa funkcja, dlatego w zestawie znajdziemy zazwyczaj dwa lub trzy sitka z oczkami o różnej średnicy – drobne, średnie i grube. Dzięki nim można dostosować grubość mielenia do potrzeb. W końcu często mielemy nie tylko mięso, ale także np. mak, grzyby czy warzywa na farsz lub do pasztetu. Za prawidłową jakość mielenia odpowiada nożyk. Producenci bardzo często stosują nożyki dwustronne, których zaletą jest zwiększona trwałość. Możemy je użytkować dwukrotnie dłużej niż jednostronne.
Kolejnym z przydatnych dodatków dla miłośników mięsa jest nakładka masarska. Przy jej pomocy przygotujemy przede wszystkim pyszne domowe kiełbasy, oprócz tego ułatwia wypełnianie potraw farszem. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przy pomocy nasadki do kiełbas przygotowywać również ich wegańskie i wegetariańskie wersje, które następnie zostaną np. uwędzone.
© 2024 InfoMarket