Mobilne i funkcjonalne

Zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu, stosowane w sprzęcie do gotowania zasilanym gazem,

jest nie tylko praktycznym, ale też obligatoryjnym standardem. (Fot. Pixabay)

Modele z dużym palnikiem wok

Nowoczesne modele przenośnych płyt gazowych wyposażone są w palnik typu wok. Tego typu rozwiązanie występuje w wielu modelach płyt gazowych do zabudowy, a także kuchni gazowych wolnostojących. Jest odpowiedzią na trendy kulinarne i modę na szybkie dania azjatyckie i chińskie przygotowywane w zaciszu domowym. Oferowane są różne warianty tego rozwiązania, np. z potrójną lub podwójną koroną (podwójnym lub potrójnym płomieniem). Palnik typu wok ułatwia szybsze ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się do niego specjalnej patelni. To pole grzejne charakteryzuje się dużą mocą grzania.

Mobilne i funkcjonalne

RAVANSON K-04BR; MPM SMILE-KN-03/1KB

Obsługa i sterowanie sprzętem

Przenośne płyty gazowe wyposażone są w sterowanie mechaniczne. Pozwala ono na obsługę urządzenia za pomocą ergonomicznych pokręteł, przycisków czy regulatorów mocy. Umieszczone są zwykle na froncie lub z boku płyty gazowej tak, żeby regulacja była jak najwygodniejsza podczas gotowania i ewentualnego przesuwania naczyń po rusztach. Sterowanie mechaniczne jest najmniej zaawansowanym sposobem ustawienia mocy grzania, jednak szczególnie w wypadku płyt gazowych i palników regulacja ta jest bardzo funkcjonalna.

Mobilne i funkcjonalne

W zależności od modelu, gabarytów i liczby palników ruszty w przenośnych płytach gazowych mogą być pojedyncze lub składać się z dwóch oddzielnych elementów. (Fot. Ravanson)

Bezpieczne obchodzenie się z gazem

Bezpieczne użytkowanie jest jednym z kluczowych aspektów w wypadku przenośnych płyt gazowych. Urządzenia te wykorzystują bowiem gaz (G30), a dodatkowo mogą być użytkowane w domach, mieszkaniach i innych lokalach użytkowych, takich jak domki letniskowe, działki czy pola namiotowe. Zagadnienia związane z bezpieczeństwem są restrykcyjnie przestrzegane przez producentów, którzy dodatkowo spełniać muszą rygorystyczne normy i zalecenia. Z rozwiązaniami tymi warto się zapoznać, bowiem ich zadaniem jest minimalizowanie możliwości wybuchu gazu czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o kulinarne efekty. Aby uniknąć ulatniania się gazu, przede wszystkim należy stosować się do zasad właściwego podłączenia instalacji gazowej (przechowywania butli) oraz wybierać sprawdzone urządzenia z niezbędnymi zabezpieczeniami.

Najpopularniejszym zabezpieczeniem w urządzeniach zasilanych gazowo jest zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Obecnie jest ono standardem i zarazem wymogiem w urządzeniach gazowych. Wytyczne UE wymagają, żeby urządzenia do gotowania zasilane gazem były w nie obligatoryjnie wyposażone.

Mobilne i funkcjonalne

RAVANSON K-04SNG

Zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu

W sprzęcie grzejnym zabezpieczenie to może działać w różny sposób. Pierwszym sposobem jest wykorzystanie szczelnie zamkniętej rurki wypełnionej gazem lub specjalną cieczą. Po odkręceniu gazu i zapaleniu płomienia jeden z końców rurki nagrzewa się, zwiększając objętość i tym samym ciśnienie cieczy lub gazu w środku. Drugi koniec rurki z kolei połączony jest z mechanizmem zapadkowym i zaworem regulującym przepływ gazu. Zwiększenie ciśnienia w środku rurki związane jest z otwartym zaworem i mechanizmem zapadkowym. W razie zgaszenia płomienia, niezależnie od tego, czy przez przeciąg, czy zalanie, rurka przestaje być ogrzewana (ciśnienie w niej zostaje nagle zmniejszone), co wiąże się z uwolnieniem zapadki i odcięciem gazu. Drugi rodzaj zabezpieczenia wykorzystuje elektromagnes oraz termoparę. Po przekręceniu i wciśnięciu kurka w celu zapalenia płomienia użytkownik dociska także zawór z elektromagnesem. Po zapaleniu gazu termopara, czyli czujnik temperatury umieszczony przy palniku, zaczyna się ogrzewać. Temperatura wywołuje w termoparze duże napięcie, gwarantujące swobodny przepływ gazu. Podobnie do wyżej wymienionej zasady działania termopara, która zostaje ochłodzona brakiem wysokiej temperatury (zalanie, podmuch powietrza), wraca do pozycji wyjściowej, odcinając tym samym dopływ gazu.

Jak dbać o kuchenki gazowe?

Niezależnie od rodzaju sprzętu kuchennego kwestie czystości oraz odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji są kluczowe dla sprawności działania urządzenia. Dotyczy to zarówno lodówki, jak i żelazka czy przedmiotowej przenośnej płyty gazowej.

Modele gazowe, oprócz czyszczenia powierzchni, wymagają okresowego czyszczenia wszystkich części palnika. Warto mieć na uwadze, że palniki zalane zdecydowanie mniej efektywnie działają, a w najgorszym wypadku mogą przestać spełniać swoją funkcję. Wobec tego niezwłocznie po zalaniu należy taki palnik rozmontować na wszystkie możliwe części i umyć oraz wytrzeć do sucha lub pozostawić do całkowitego wyschnięcia każdy element. Po umyciu dyszy element należy przetkać wykałaczką lub drucikiem. Ruszty palnika najlepiej jest namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, który doskonale radzi sobie z kuchennymi zabrudzeniami. Większość rusztów można myć w zmywarce. Informacja o tym będzie znajdowała się w specyfikacji sprzętu lub na opakowaniu, ponieważ jest szczególną cechą funkcjonalną, niewystępującą jeszcze w standardzie. Po umyciu wszystkich elementów należy je wysuszyć i zamontować na miejsce.

2023-06-08
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket