Spośród kuchennych akcesoriów do najpopularniejszych zaliczymy miksery ręczne. To proste i kompaktowe urządzenia, które docenią przede wszystkim miłośnicy wypieków. Jednak dzięki dołączonym akcesoriom mogą mieć znacznie szersze zastosowanie.
To jedne z najprostszych urządzeń, które służą do mieszania, ubijania lub rozdrabniania produktów. Mają kilka wymiennych końcówek, zwiększających ich możliwości, oraz regulację obrotów, która pozwala dostosować prędkość pracy urządzenia do rodzaju przetwarzanych produktów. Do pracy zawsze używane są dwa mieszadła jednakowego typu.
BOSCH ErgoMixx MFQ364V6; AMICA MD1012; CAMRY CR 4213; CONCEPT SR3300; ADLER AD 4225
Dostępne na rynku miksery można podzielić na modele ręczne i stojące. Miksery ręczne to najprostsze w budowie urządzenia, składające się jedynie z korpusu i końcówek. Charakteryzują się niewielkimi gabarytami przy stosunkowo małej masie. Modele ręczne można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Są doskonałą propozycją dla tych osób, które nie potrzebują zaawansowanych urządzeń lub które rzadko gotują same. Miksery stojące to połączenie modeli ręcznych z misą oraz specjalnym stojakiem. Dzięki możliwości przymocowania miksera i misy do korpusu urządzenie pracuje praktycznie samodzielnie. Wystarczy je odpowiednio zamontować, aby mogło miksować produkty bez pomocy użytkownika. To duże ułatwienie, które pozwala w tym samym czasie przygotowywać inne produkty. Modele stojące zajmują więcej miejsca i mogą być wyposażone w dodatkowe rozwiązania, np. wagę kuchenną czy osłonę, która ogranicza rozpryski mieszanych składników. Standardowo misa wykonana jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej i ma pojemność do ok. 2,5 l. Wyglądem przypominają nieco kompaktowe roboty planetarne, lecz to tylko pozory. W praktyce urządzenia te różni rodzaj ruchu wykonywanego przez mieszadła. W trakcie pracy misa obraca się, dzięki czemu składniki są równomiernie wymieszane.
Niektóre miksery marki Bosch mogą również oferować funkcję pakowania próżniowego. (Fot. Bosch)
Wybierając mikser ręczny, powinniśmy zwrócić uwagę na jego podstawowe parametry. Przede wszystkim jest to moc. Choć miksery ręczne nie są przeznaczone do wyrabiania bardzo ciężkiego ciasta, to warto zwrócić na nią uwagę. Do najlżejszych prac, jak np. ubijanie białek czy śmietany, przygotowanie ciasta naleśnikowego, wystarczą z powodzeniem podstawowe urządzenia o mocy ok. 300 W. Miksery o większej mocy, np. 500 W, polecamy przede wszystkim, jeśli sprzęt będzie wykorzystywany bardzo intensywnie, również do zagniatania cięższego ciasta, np. chlebowego, a także współpracował z dodatkowymi akcesoriami.
Drugim istotnym parametrem jest, oczywiście, masa. Mikser jest urządzeniem ręcznym, dlatego w dużym stopniu wpływa ona na komfort obsługi. Oczywiście, im lżejszy sprzęt, tym lepiej. Jednak miksery o dużej mocy muszą być cięższe ze względu na rozmiary silnika. Na masę wpływa również solidność obudowy. Oczywiście, w wypadku urządzeń z misą masa jest mniej dokuczliwa, lecz i one mają możliwość ręcznej pracy.
Miksery ręczne są doceniane przede wszystkim przez miłośników wypieków. (Fot. Eldom)
W zależności od stopnia zaawansowania mikser ręczny ma kilka trybów pracy, zazwyczaj od 3 do 7. Dzięki temu mogą być one dopasowane do akurat przygotowywanych mas. W wypadku tych gęstszych można korzystać z największej prędkości obrotowej. Dzięki temu masa nabierze odpowiedniej konsystencji, a efektem będą puszyste i smaczne wypieki. Przyciski sterujące zazwyczaj umieszczone są na rękojeści urządzenia, a prędkość łatwo dopasujemy przy pomocy wygodnego suwaka. Oprócz tego dostępny jest tryb turbo, przeznaczony do najcięższych prac, gdy potrzeba maksymalnej wydajności urządzenia. Ostatni z przycisków służy do wysunięcia mieszadeł.
BOSCH HomeProfessional MFQ4730; MPM MMR-18; GORENJE M450WS; GOTIE GHM-350C; ZELMER ZHM1650
Standardowo do wszystkich mikserów dołączone są dwie trzepaczki, np. do ubijania śmietany czy białek z jajek oraz przygotowywania lekkich mas. Ciekawym rozwiązaniem są innowacyjne mieszadła FineCreamer w niektórych mikserach marki Bosch. Wyposażono je w małe kulki, które dodatkowo napowietrzają mieszane składniki. Kolejnym z elementów są haki, przeznaczone do zagniatania ciężkiego ciasta, np. do domowego chleba lub pizzy. Akcesoria zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest trwałym i łatwym w czyszczeniu materiałem. Niektóre mogą być myte w zmywarce. Mieszadła zwalniamy zawsze, naciskając odpowiedni przycisk.
Część dostępnych na rynku mikserów ręcznych ma jeszcze możliwość zastosowania dodatkowych akcesoriów. W zestawie znajdziemy np. stopę miksującą, dzięki czemu urządzenie sprawdzi się również jako blender ręczny. Zazwyczaj dołączony jest pojemnik, w którym można miksować składniki. Kolejnym z dodatków do miksera może być rozdrabniacz. Sprawdzi się np. w siekaniu orzechów, ziół czy serów. Przy jego pomocy przygotujemy np. pesto.
To zdecydowanie najpopularniejsze dodatki do mikserów, jednak nie wszystkie. Firma Bosch w ostatnim czasie wprowadziła do oferty system pakowania próżniowego Fresh Vacuum. Zestaw zawiera takie akcesoria jak: pompa próżniowa, pojemnik próżniowy oraz worki próżniowe z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku, dostępne w dwóch rozmiarach. Zapakowana w ten sposób żywność dłużej zachowuje świeżość. Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego tritanu, wolnego od bisfenoli. Można ich bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce.
Z odpowiednimi akcesoriami mikser ręczny może bez trudu zastąpić np. blender lub rozdrabniacz. (Fot. Adler)
Aby użytkowanie mikserów było wygodne, producenci projektują ergonomiczne obudowy. Uchwyt powinien być pokryty miękką powłoką antypoślizgową, która dobrze dopasowuje się do kształtu dłoni. Modele z misą bardzo często mają również antypoślizgowe nóżki, które zapewniają stabilność na blacie kuchennym, nawet podczas intensywnej pracy. Oczywiście, znaczenie ma również wzornictwo urządzeń. Niektóre miksery ręczne są elementami serii wzorniczych, co oznacza, że ich stylistyka jest dopasowana również do innych produktów, jak czajniki czy tostery. Obudowy zazwyczaj wykonane są z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Dzięki dużej różnorodności z łatwością wybierzemy mikser, który pasuje do danej kuchni.
AMICA MD1014; ELDOM R110 robo; SAM COOK PSC-90/B; MPM MMR-19
W mikserze ręcznym Breville VFM021X unikatową funkcją jest technika HeatSoft. Pozwala ona podgrzewać masło w trakcie miksowania za pomocą jednego prostego mechanizmu. Jest to o tyle ważne, że kluczem do puszystych wypieków jest masło o temperaturze pokojowej. Korzystanie z zimnego lub stopionego masła może mieć wpływ na jakość wypieków. Zastosowanie stopionego masła może spowodować, że wypieki będą płaskie i pozbawione puszystości, natomiast zimne masło spowoduje, że ciasto będzie zbyt gęste i ciężkie. HeatSoft delikatnie ogrzewa zimne składniki ciepłym powietrzem wypuszczanym poprzez dyszę magnetyczną, doprowadzając je do temperatury pokojowej nawet 12 razy szybciej, co eliminuje konieczność planowania pieczenia z wyprzedzeniem. 7 poziomów prędkości zapewnia wszechstronność miksowania wszystkich rodzajów ciast, a przycisk zwiększania mocy uwalnia dodatkową moc wybranego ustawienia prędkości, np. przy mieszaniu gęstego ciasta. Przycisk łatwego wysuwania końcówek umożliwia szybkie zwolnienie trzepaków przy użyciu kciuka, a zdejmowaną dyszę magnetyczną można wygodnie myć w zmywarce. Plastikowy pojemnik umożliwia przechowywanie miksera ręcznego, akcesoriów i przewodu zasilającego w jednym miejscu, zapewniając do nich wygodny dostęp oraz porządkując przestrzeń w kuchni. W zestawie z mikserem dostarczane są 2 trzepaki, 2 mieszaki do ciasta i 1 ubijaczka do piany.
Marka MPM proponuje model MMR-21Z, wyposażony w misę obrotową ze stali nierdzewnej. Jej pojemność to 3,5 l, zmieści się więc w niej całkiem dużo składników. Odchylane ramię na wzór tego w robotach planetarnych pozwala na wygodne podniesienie miksera, gdy np. chcemy dodać składniki do misy lub zmienić mieszadła. Naczynie można, oczywiście, także wyjąć, np. po to, żeby je umyć. Dzięki obrotowej misie i stojakowi mikser może pracować praktycznie samodzielnie, a my w tym czasie możemy zająć się innymi pracami zwianymi z wypiekiem. Urządzenie ma moc 400 W, co pozwala poradzić sobie z większością wymagających zadań. Dużymi atutami są 5-stopniowa regulacja prędkości oraz funkcja turbo. Dzięki nim bez trudu dopasujemy szybkość pracy miksera do aktualnych potrzeb. Urządzenie zostało wyposażone w zabezpieczenie przed przypadkowym wyjęciem mieszadeł podczas pracy. W zestawie znajdują się mieszadła trzepakowe do ubijania piany oraz hakowe do wyrabiania ciasta. Po pracy wystarczy wcisnąć przycisk, aby je usunąć. Długość przewodu zasilającego wynosi 1,2 m. Mikser nie zajmuje dużo miejsca, a estetyczne wzornictwo sprawia, że będzie dobrze się prezentował w większości kuchni.
© 2024 InfoMarket