Plyty-i-piekarniki-wolnostojace-2-20

Przenośne płyty indukcyjne doskonale sprawdzą się tam, gdzie liczy się oszczędność energii. (Fot. MPM)

Sterowanie piekarnikiem

Powszechnie stosowanym w piekarnikach elektrycznych sposobem sterowania są mechaniczne pokrętła. Rozwiązanie to jest intuicyjne oraz łatwe w obsłudze, stąd jego duża popularność. W najprostszych modelach znajdziemy dwa pokrętła – jedno odpowiada za regulację temperatury, a drugie służy do ustawienia pracy minutnika. Bardziej zaawansowane piekarniki wyposażone są również w trzecie pokrętło, które umożliwia przełączanie trybów pracy, np. grzanie górne, dolne, termoobieg i inne. Elektroniczne panele sterowania są rzadkością, najczęściej spotkamy je w droższych urządzeniach z programami automatycznymi, które są ich główną zaletą. Możemy wybrać jeden ze specjalnych trybów, np. pizza, pieczeń, ciasto czy inne. Wszystkie parametry ustawiamy na intuicyjnym panelu z przyciskami tradycyjnymi lub dotykowymi, a o wybranym trybie informuje ikonografika lub ekran LCD. Regulacja temperatury pracy jest standardem. Im szerszy jej zakres, tym lepiej. Większość typowych piekarników kompaktowych oferuje maksymalną temperaturę na poziomie 230 °C. Wyjątek stanowią elektryczne piece do pizzy, które pozwalają na uzyskanie temperatury nawet 400 °C. Wartość minimalnej temperatury różni się znacznie częściej i zazwyczaj jest to ok. 90 °C. Nieliczne urządzenia oferują mniejsze wartości. Warto zwrócić uwagę na tę cechę, jeśli piekarnik ma być wykorzystywany np. do suszenia grzybów czy podtrzymywania ciepła potraw – temperatura 90 °C jest do takich zadań za wysoka. Lepszym wyborem będą modele oferujące minimalną temperaturę na poziomie ok. 40 °C. O osiągnięciu wybranej temperatury pracy piekarnik najczęściej informuje lampką kontrolną.

Plyty-i-piekarniki-wolnostojace-2-23

ADLER AD 6023; MPM MPE-10/T

Tryby pracy i funkcje

W piekarnikach kompaktowych, poza nielicznymi wyjątkami, nie znajdziemy tak zaawansowanych trybów pracy, jak w modelach do zabudowy. Jednak dostępna jest większość podstawowych funkcji, z których korzystamy najczęściej. Dzięki temu powinniśmy poradzić sobie z przygotowaniem najpopularniejszych potraw. W większości urządzeń znajdziemy następujące tryby pracy:

  • grzanie góra/dół – urządzenie ma możliwość korzystania z dolnej i górnej grzałki jednocześnie lub ich oddzielnej pracy;
  • termoobieg – funkcja ta rozprowadza równomiernie nagrzane powietrze we wnętrzu piekarnika przy pomocy wentylatora. Pozwala to na szybsze uzyskanie wymaganej temperatury, potrawy są równomiernie upieczone oraz soczyste. Termoobieg zazwyczaj działa z grzałką górną oraz dolną, w niektórych piekarnikach dostępny jest również tryb pojedynczej grzałki z termoobiegiem;
  • rożen – pozwala na równomierne opiekanie np. dużych kawałków mięsa nadzianych na szpikulec. Dzięki niemu z łatwością przygotujemy np. soczystego kurczaka lub pieczeń;
  • funkcja pary – możliwość gotowania i pieczenia z użyciem pary wodnej. Dostępna jest jedynie w najbardziej zaawansowanych piekarnikach kompaktowych. Specjalny zbiornik na wodę umieszczony w urządzeniu uwalnia w trakcie pracy ilość pary odpowiednią dla różnych typów produktów i potraw;
  • air fry – urządzenie może służyć również jako frytkownica beztłuszczowa, w zestawie znajduje się kosz do pieczenia różnych potraw. Dzięki temu możliwe jest pieczenie z minimalną ilością tłuszczu, co zapewnia obieg gorącego powietrza;
  • regulacja wysokości – wysokość tacek czy rusztu można regulować, liczba poziomów jest zależna od rozmiarów piekarnika. Najczęściej jest to maksymalnie pięć stopni. Prowadnice są zazwyczaj wytłoczone w obudowie piekarnika. W modelach kompaktowych raczej nie stosuje się prowadnic teleskopowych;
  • timer – mechaniczny lub elektroniczny timer umożliwia wygodne ustawienie czasu pracy urządzenia. Gdy odliczony czas dobiegnie końca, powiadomi nas dźwięk. Standardowo maksymalny czas pracy to 60 min, jednak w niektórych modelach jest nawet dwukrotnie dłuższy;
  • opóźniony start – funkcja ta jest dostępna w modelach ze sterowaniem cyfrowym. Możemy umieścić we wnętrzu piekarnika wszystkie składniki i ustalić, po jakim czasie ma się włączyć dany program, dzięki czemu np. gdy wrócimy ze spaceru, będzie czekał na nas gotowy obiad.

Wyposażenie piekarnika

O możliwościach piekarnika świadczą także dostępne akcesoria. Najpopularniejsze wyposażenie piekarników kompaktowych to:

  • ruszt – to standardowe wyposażenie większości modeli. Przydaje się np. do pieczenia mięsa, grillowania czy suszenia żywności;
  • blacha do pieczenia – to kolejny ze standardowych elementów, jest przydatna podczas pieczenia np. warzyw, chleba, pizzy czy ciast;
  • rożen – jak już wspominaliśmy, obrotowy rożen jest szczególnie przydatny przy przygotowywaniu pieczeni, drobiu czy szaszłyków;
  • kamień do pizzy – niektóre modele piekarników w zestawie mają specjalny kamień, który ułatwia wypiekanie chrupiącej pizzy;
  • tacka na okruchy – kompaktowe piekarniki o pojemności ok. 10 l pełnią często funkcję opiekaczy i mogą być wyposażone w tacę na okruchy.

2024-07-05
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket