Płyty z

(Fot. Elica)

Duża wydajność i praktyczne funkcje

Mogłoby się wydawać, że skoro część płyty zajmuje okap, utracimy takie możliwości jak łączenie pól czy redukcja mocy. Nic bardziej mylnego. Taka płyta jest równie funkcjonalna jak płyta bez wbudowanego okapu. Co więcej, jej możliwości są dodatkowo rozszerzone właśnie o pochłaniacz lub wyciąg. Płyty z wbudowanymi okapami oferują możliwość łączenia pól grzejnych w większe strefy gotowania, idealne do dużych garnków lub gotowania dla większej liczby osób w tym samym czasie. Wyposażone są również w opcję umożliwiającą zredukowanie mocy na wszystkich uruchomionych polach za dotknięciem jednego przycisku i przywrócenie poprzednich ustawień po ponownym dotknięciu. Integracja okapu i płyty w jedno urządzenie sprawia, że działają niemal synchronicznie i automatycznie bez ingerencji użytkownika. W praktyce oznacza to uruchomienie się okapu dokładnie wtedy, gdy jest to konieczne, tj. podczas wydobywania się pary z gotowanych potraw czy w razie zanieczyszczenia powietrza w inny wyczuwalny dla sprzętu sposób.

Płyty z

MIELE KMDA 7476; FRANKE FMA 839 HI

Solidna i efektowna wzorniczo konstrukcja

Okapy zintegrowane z płytą charakteryzują się dużą wydajnością i pod tym względem nie ustępują klasycznym konstrukcjom naściennym czy podszafkowym. Ponadto zapewniają stosunkowo cichą i efektywną pracę, a do tego potrafią być wyjątkowo energooszczędne. Mechanizm takiego okapu ukryty jest zwykle pod solidną kratką, wykonaną najczęściej z żeliwa, a dzięki temu odporną na zadrapania i uderzenia. Podzespoły elektroniczne okapu zintegrowanego z płytą są często wodoszczelne – na wypadek, gdyby podczas gotowania doszło do nieoczekiwanego zalania urządzenia, np. po wykipieniu wody. Wyciąg zintegrowany z płytą jest też wyposażony w zbiornik na ciecz, który w razie potrzeby można wygodnie opróżnić. Pojemność takiego zbiornika jest zróżnicowana, zależnie od modelu urządzenia.

Znajdująca się zwykle na środku płyty grzejnej kratka, przez którą zasysane są opary, tworzy jedną płaszczyznę ze szklanym blatem urządzenia. Dzięki temu możemy swobodnie przenosić czy przesuwać gorące garnki i patelnie z jednej części płyty na drugą.

Płyty z

Falmec to włoska marka, która od 40 lat udowadnia, że w każdym produkcie ważne są zarówno funkcjonalność, jak i jakość oraz wzornictwo. Wśród systemów zintegrowanych – płyty grzewczej z wyciągiem marka Falmec oferuje m. in. model Quantum, który jest doskonałym odzwierciedleniem elegancji, minimalizmu i praktyczności użytkowania. (Fot. Falmec)

Wydajna i skuteczna filtracja powietrza

W okapie, niezależnie od tego, czy jest on samodzielnym urządzeniem, czy zintegrowanym w płycie grzejnej, ważnym determinantem związanym ze skuteczną wymianą powietrza oraz jego oczyszczaniem są filtry. Jest to jeden z parametrów, który stanowi ważną kwestię podczas wyboru urządzenia w odniesieniu do jego wydajności i skuteczności w tym zakresie. Skuteczność ta nie ogranicza się jedynie do liczby umieszczonej przez producenta na okapie, ale przede wszystkim do systemu filtracji, który został zastosowany w urządzeniu. Sam filtr w okapie, zarówno podczas pracy w trybie wyciągu, a więc tak zwanej wywiewowej, jak i w trybie pochłaniacza, czyli recyrkulacyjnej, ma bardzo istotny wpływ na eliminację cząstek tłuszczu i różnego typu oparów z kuchennego powietrza. Należy w tym miejscu mocno podkreślić, że wpływa to nie tylko zdrowie użytkowników, ale stan całej przestrzeni kuchennej, zabudowy meblowej i innych sprzętów kuchennych znajdujących się w najbliższym otoczeniu – w tym na sam okap. Warto przy okazji dodać, że rodzaj i typ filtra, a także materiał, z jakiego został wykonany, mają znaczny wpływ na skuteczność pracy okapu. Przez niego bowiem przepływają zasysane masy powietrza.

Płyty z

SAM COOK PSC-IOZ-1070; FRANKE FMY 839 HI 2.0

Czyszczenie i wymiana filtrów w okapie

Efektywność działania filtrów metalowych stosowanych w wyciągach zintegrowanych z płytami grzejnymi jest tym większa, im czystszy będzie filtr. Wobec tego należy je czyścić w zależności od częstości używania okapu. Wielu producentów filtrów oferuje modele, które z powodzeniem i bez obaw o uszkodzenia można czyścić w zmywarce. Z punktu widzenia użytkownika jest to bardzo komfortowe rozwiązanie. Większość filtrów metalowych nadaje się do zmywania mechanicznego, ale zawsze należy to sprawdzić. Należy pamiętać również, że filtry (np. aluminiowe), wraz z upływem czasu użytkowania mogą ulec przebarwieniom. To częste i normalne zjawisko, które nie wypływa na ostateczną wydajność tego rodzaju filtrów. Ma jednak bardzo duży wpływ na estetykę urządzenia i jeśli użytkownik zdecyduje, że zaburza to wizualny odbiór, może je w każdym czasie wymienić. Warto wiedzieć, że producenci oferują grupę filtrów pochłaniających, w tym również węglowych, które mogą być wielokrotnego użytku. Oznacza to, że mogą być czyszczone i myte. Do niedawna filtry węglowe były tylko jednokrotnego użytku, a po czasie eksploatacji i zużycia – wyrzucane. W wypadku filtrów wielokrotnego użytku należy stosować się do zaleceń i rekomendacji producentów tych akcesoriów. Mycie ręczne filtra stałego należy rozpocząć od namoczenia go. Następnie przy pomocy wilgotnej ściereczki nasączonej neutralnym detergentem na bazie mydła należy starannie wyczyścić jego powierzchnię. Warto też zwrócić uwagę na mocowanie filtra, które również wymaga wyczyszczenia. Filtry należy myć okresowo, zgodnie z zaleceniem producenta i w odniesieniu do eksploatacji okapu. Zwiększa to znacznie efektywność oczyszczania powietrza. W przestrzeniach kuchennych, w których gotowanie odbywa się codziennie, filtry powinny być czyszczone przynajmniej raz na 5 do 7 tygodni. Standardowo producenci filtrów rekomendują ich czyszczenie co 8 tygodni.

Płyty z

FALMEC Modula; ELICA NikolaTesla Libra

2022-09-05
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket