Praktyczne i komfortowe

Zamrażarka do zabudowy w połączeniu z odpowiednio dobraną chłodziarką mogą stanowić zestaw,

który będzie doskonałym odpowiednikiem lodówki typu side by side. (Fot. Gaggenau)

Prawidłowe przechowywanie w zamrażarce

Produkty tym dłużej zachowają swą świeżość, zapach i smak, im użytkownik bardziej zadba o optymalne warunki ich przechowywania. Ważne są segregowanie produktów, przygotowanie ich do mrożenia oraz układanie na odpowiednich półkach i w szufladach. Zasady te dotyczą wszystkich modeli, nawet jeśli wyposażone są w dynamiczne czy bezszronowe systemy chłodzenia. Niezmiernie ważne jest przy tym sortowanie i przygotowywanie do zamrażania produktów (np. blanszowanie). Przypomina nieco segregowanie ubrań do prania w pralce i w praktyce ma niebagatelne znacznie. Nie mniej ważne jest stosowanie się do zaleceń producentów urządzeń chłodniczych. Nie lubimy tego, a to błąd. Bardzo często w instrukcji znaleźć możemy znakomite rady. Higieniczność mrożenia oraz zachowanie względów bezpieczeństwa są dziś bardzo ważne. Po pierwsze, nie należy zamrażać ponownie już lekko lub całkowicie rozmrożonych produktów. Można zamrozić je znowu dopiero po przygotowaniu (ugotowaniu lub usmażeniu). Zakupione mrożonki warto wkładać od razu do toreb termoizolacyjnych. Przedłużą one niską temperaturę produktów. Świeże produkty takie jak warzywa, owoce, krewetki, potrawy typu ravioli czy pierogi warto mrozić na najwyższej półce (tam panuje zwykle najniższa temperatura). Aby warzywa zachowały pełnię wartości odżywczych, przed zamrożeniem należy je blanszować (nie dotyczy to np. papryki, cukinii czy szparagów). Po włożeniu produktów do zamrażania warto włączyć funkcję szybkiego mrożenia. Średnio w ciągu 5 godz. produkty zamrożą się bez utraty witamin, smaku, wyglądu czy wartości odżywczych.

Praktyczne i komfortowe

FRANKE FSDF 330 NF NE F; MIELE 2672 Vi; VESTFROST VR-BF27912H1S

Mrożenie a czas przechowywania żywności

O tym, jak bardzo przydatna jest zamrażarka w domu, nikogo nie trzeba przekonywać, chyba że należałoby wytłumaczyć jej użyteczność sceptykom mrożonek i miłośnikom zdrowej żywności. Jednak nawet dla nich kostka lodu dodana do szklanki świeżo wyciśniętego soku w upalny dzień to prawdziwe ukojenie. Jednak zanim włożymy cokolwiek do zamrażarki, warto zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami prawidłowego mrożenia, bowiem nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, że nawet mrożonki mają swój okres przydatności do spożycia. Po pewnym czasie mrożone produkty mogą, niestety, się zepsuć, a na pewno stracić walory smakowe. Produkty takie jak ryby, wędliny, gotowe potrawy, ciasto oraz pieczywo nie powinny być zamrożone dłużej niż 6 miesięcy. Ser żółty, drób i mięso mogą być w komorze mrożenia do 8 miesięcy. Z kolei warzywa i owoce można mrozić nawet do 12 miesięcy.

Praktyczne i komfortowe

W zamrażarkach szufladowych do zabudowy dostępne są rozmaite segmenty do przechowywania żywności. Mogą to być półki, szuflady oraz duże boksy, w których bez trudu zmieścimy nawet duże porcje mięsa, pizzę czy tort. (Fot. Amica)

Czy wszystko można mrozić?

Zamrażanie wstrzymuje rozwój i działanie drobnoustrojów powodujących psucie żywności i wywołujących zatrucia. Dzięki niskiej temperaturze znacznie zwalnia się przebieg reakcji chemicznych oraz procesów enzymatycznych i biochemicznych, jakie zachodzą w żywności niezamrożonej. Zamiana wody w lód przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia substancji rozpuszczalnych stwarza warunki, w których drobnoustroje nie mogą się rozwijać. Zimno zamrażarki, choć w gospodarstwie domowym niezbędne, nie dla wszystkich rodzajów żywności jest wskazane. Dlatego też producenci żywności często informują na opakowaniach, w jakich warunkach powinien być przechowywany produkt.

Praktyczne i komfortowe

BOSCH GIV11AFE0; AMICA UZ133.4

Praktyczny system No Frost

Urządzenia z systemem No Frost uważane są za bardziej zaawansowane technicznie w głównej mierze dlatego, że produkty, zarówno chłodzone, jak i nie, nie pokrywają się szronem ani nie przymarzają do siebie. Spowodowane jest to odprowadzaniem wilgoci z produktów na zewnątrz. Modele wyposażone w ten system nie wymagają więc odszraniania, co wpływa na komfort ich użytkowania. Każde zaawansowane rozwiązanie ma jednak pewne niedogodności. Otóż długoterminowe przechowywanie produktów powoduje jednak ich wysychanie, dlatego zaleca się wkładać warzywa i owoce, a także mięso i ryby do pojemników.

Panele sterowania i zmiana parametrów

Dziś w nowoczesnych sprzętach chłodniczych coraz rzadziej spotkać możemy sterowanie mechaniczne. Zwykle było to pokrętło, które umożliwiało regulację temperatury, z jaką miało pracować urządzenie. Największą zaletą tego rozwiązania była łatwość obsługi, jednak nie dawało ono dużych możliwości w kwestii zarządzania pracą urządzenia. Podobnie jest z przyciskami mechanicznymi. Znacznie większe możliwości daje sterowanie elektroniczne, którego wyróżniamy dwa główne rodzaje. Pierwszy z nich to przełączniki współpracujące ze wskaźnikami diodowymi. Drugi to wykorzystanie wyświetlacza LCD, który może być umieszczony np. na drzwiach urządzenia. Jest to duża zaleta, ponieważ podczas regulacji parametrów nie trzeba otwierać lodówki, tym samym nie wpływamy na temperaturę jej wnętrza, a urządzenie oszczędza energię. W wypadku urządzeń do zabudowy takie rozwiązanie nie jest możliwe, ponieważ uniemożliwiałoby to zabudowanie frontu płytą meblową. W tego rodzaju sprzętach sterowanie jest zwykle ukryte wewnątrz urządzenia w jego górnych partiach. W nowoczesnych modelach znajdziemy też wyświetlacze.

Czyszczenie zamrażarki i świeżość produktów

Wnętrze zamrażarki to miejsce szczególne. Powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Im bardziej higieniczne wnętrze urządzenia, tym żywność staje się zdrowsza i bezpieczniejsza, a samo urządzenie efektywniej i sprawniej pracuje. Warto więc zadbać zarówno o nas samych, jak i jakość oraz trwałość komór chłodniczych.

Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Przed myciem czy konserwacją zamrażarki powinna ona zostać odłączona od zasilania elektrycznego. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę. Gruntowne czyszczenie urządzenia jest okazją do posortowania wszystkich produktów pod kątem daty przydatności do spożycia. Długo przechowywane produkty warto wyrzucić, zwłaszcza kiedy nie wiemy, od jak dawna są mrożone. Produkty włożone do pojemników można przełożyć do woreczków foliowych, tak aby zwiększyć przestrzeń w urządzeniu. Ta prosta wskazówka okazuje się pomocna nie tylko w utrzymaniu, ale także w przedłużeniu czasu przechowywania niektórych produktów i efektywności urządzenia. Na koniec dokładnie myjemy całą komorę zamrażania oraz półki, szuflady i pojemniki. Wystarczą do tego ciepła woda, miękka ściereczka i delikatny detergent. W tym wypadku niezawodny będzie płyn do mycia naczyń, który doskonale radzi sobie z większością zabrudzeń pochodzących od żywności.

2022-07-07
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket