Zacznijmy jednak od początku i prześledźmy cały proces w kontekście różnych sposobów zasilania.
Trzeba najpierw wziąć pod uwagę umieszczenie we właściwym miejscu samego urządzenia. To niezwykle ważne, by nie stało ono w miejscu narażonym na przeciąg, który może zdmuchnąć płomień. Poza tym urządzenie gazowe musi stać jak najbliżej instalacji (doprowadzenia gazu), gdyż rur gazowych nie można zabudowywać, więc poprowadzone w inne miejsce mogą po prostu szpecić wnętrze. Teraz można się zabrać za rozstawianie naczyń. Niewątpliwym błędem jest stawianie małych garnków na dużych palnikach, ponieważ wieniec gazu będzie wychodził poza dno i oddziaływał na ścianki naczyń, co jest nieekonomicznym jego wykorzystywaniem, podobnie działa to w drugą stronę – duży garnek na małym palniku będzie miał nie w pełni podgrzewane dno, będą zatem miejsca, do których ciepło będzie docierało z mniejszą siła, pomijamy już fakt, że łatwo może się z takiego palnika zsunąć.
(są takie, które mają nawet 120 cm szerokości), może być ona wyposażona w duży owalny palnik, który najczęściej umieszczony bywa pośrodku, zaś przeznaczony jest dla brytfanny i takie właśnie naczynie jest tu najwłaściwsze, nie powinno się na nim stawiać klasycznych okrągłych garnków, gdyż wykorzystanie energii będzie nieekonomiczne, a ciepło będzie rozprowadzane po dnie nierównomiernie.
(do zabudowy czy też będącą płytą główną kuchni wolnostojącej) lub indukcyjną, to nie ma praktycznie znaczenia, gdzie urządzenie umieścimy. Tu przeciąg nie ma nic do rzeczy, a i instalację elektryczną można „zakryć”, a to znaczy, że montujemy urządzenie tam, gdzie według nas będzie pasowało najlepiej, choć warto w tym miejscu kierować się ergonomią, czyli płyta powinna się znaleźć w ostatniej tzw. strefie gotowania, którą poprzedza strefa przygotowywania z blatem roboczym. Warto przypomnieć, że strefy postępują według wskazówek zegara, czyli: pierwsza jest strefa zapasów (z lodówką), druga przechowywania z szafkami na naczynia, trzecia zmywania ze zlewozmywakiem i ewentualnie ze zmywarka, czwarta to przygotowywanie – blat roboczy i piąta – gotowanie z płytą (kuchnią) oraz piekarnikiem. Płyta ceramiczna ma zazwyczaj zaznaczone pola grzewcze o różnej średnicy, co zwykle wiąże się też z mocą pól, i do ich średnicy należy dostosowywać wielkość naczyń. Niektóre pola można łączyć w jedno większe, a wtedy zyskujemy miejsce na duży garnek lub brytfannę.
© 2024 InfoMarket