Robienie zakupów czy gotowanie na zapas to znaczna oszczędność czasu. Problemem jest tylko zachowanie odpowiedniej świeżości produktów. Nikt przecież nie chce marnować żywności. Dlatego coraz częściej sięgamy po urządzenia do przechowywania próżniowego. (Fot. FoodSaver)
To przede wszystkim tzw. pakowarki, korzystające z folii, pojemników czy specjalnych worków. Jednak coraz częściej funkcja pakowania próżniowego jest dostępna też w innych urządzeniach, np. blenderach. W parze z argumentem dotyczącym niemarnowania żywności idzie często niechęć do generowania plastikowych odpadów. Dlatego wiele worków i pojemników jest wielokrotnego użytku. Jedną z głównych przyczyn psucia się jedzenia, obok nieodpowiedniej temperatury, jest powietrze i jego skład. Zawarty w nim tlen oraz różne związki przyspieszają rozwój drobnoustrojów i bakterii, skracając trwałość produktów. Poza rozwojem procesów gnilnych, które są ostatnią fazą psucia się produktów żywnościowych, zanieczyszczone powietrze powoduje także utratę właściwości odżywczych oraz ich smaku i zapachu. Aby temu zapobiec, warto przemyśleć zakup urządzenia do pakowania żywności.
FOODSAVER FFS017X; SAM COOK PSC-31/B
Na rynku dostępne są małe, poręczne modele, a także większe – blatowe czy do zabudowy, spotykane nawet w formie specjalnej szuflady. Oprócz wspomnianych produktów można spotkać drobne akcesoria, takie jak pompki do ręcznego lub elektrycznego odsysania powietrza ze specjalnych woreczków lub pudełek. Co ciekawe, moda na te urządzenia pozwala nawet zasysać próżniowo standardowe woreczki foliowe dzięki specjalnym nakładkom, które trzeba przymocować za pomocą zaczepu do owej folii.
Coraz większą popularnością cieszą się blendery próżniowe. Również w przypadku niektórych modeli zintegrowaną pompę próżniową można wykorzystać do odsysania powietrza z pojemników czy woreczków. To dobra propozycja, jeśli nie potrzebujemy urządzenia z funkcją zgrzewania folii.
CAMRY CR 4470; FOODSAVER FFS006X
Oprócz możliwości dłuższego przechowywania żywności zaletą pakowania próżniowego jest przede wszystkim zredukowanie liczby pojemników czy garnków, w których przechowujemy żywność. Miejsce w lodówce lub szafce zwiększy się nawet cztero- lub pięciokrotnie, jeśli zamienimy tradycyjne pojemniki na próżniowo zapakowane woreczki. Pakowanie próżniowe jest także idealnym rozwiązaniem do dzielenia dużych ilości produktów spożywczych na mniejsze porcje i przechowywania ich w zamrażarce. Samo pakowanie jest przy tym zalecane szczególnie we współczesnych chłodziarkach z systemem No Frost, w których częściej dochodzi do przesuszenia produktów.
Alternatywę dla pakowarki może stanowić blender z taką funkcją. (Fot. Bosch)
Tradycyjne urządzenia domowe wyposażone są w pompę o wydajności średnio 5–7 l/min oraz listwę zgrzewająco-odsysającą (na rynku są także modele gastronomiczne o wiele wydajniejsze), które usprawniają czynność odsysania i szczelnego zamykania. Jedne modele pozwalają na obsługę jedynie produktów suchych, inne zaś mogą szczelnie zamykać także płyny, np. soki, konfitury czy zupy (wtedy warto zwrócić uwagę na zabezpieczenie przed zasysaniem wilgoci). Zgrzewarki do użytku domowego mają zazwyczaj kilka opcji, które pozwalają na odsysanie powietrza, zgrzewanie lub odsysanie i zgrzewanie jednocześnie listwą o długości średnio 30 cm. Ponadto stosuje się funkcję stop, która zatrzymuje proces zgrzewania, jeśli użytkownik uzna to za słuszne. Nowoczesne modele mają także automatyczne zwolnienie blokady zabezpieczającej po zakończonym procesie. Przydatnym rozwiązaniem jest funkcja trybu pulsacyjnego. Gdy przytrzymujemy przycisk, urządzenie odsysa powietrze, a po jego zwolnieniu przestaje. Można z tego skorzystać np. podczas pakowania miękkich czy kruchych produktów, których nie chcemy zmiażdżyć.
Niektóre urządzenia mogą mieć także zaawansowane wyświetlacze, pozwalające na indywidualny dobór parametrów. Mniej wymagającymi urządzeniami, choć trzeba przyznać, również praktycznymi, są urządzenia z lampką kontrolną, która komunikuje o gotowości urządzenia lub błędzie związanym np. ze złym włożeniem woreczka lub niedomknięciem pokrywy. Moc pakowarek nie jest duża, dlatego nie powinniśmy bać się zwiększonych rachunków za energię elektryczną. Co ważne, zgrzewarki próżniowe mogą mieć także specjalne przystawki, które pozwalają odsysać powietrze nie tylko z dołączonych woreczków, ale także z pojemników.
MPM MPZ-01; CONCEPT VA0050
Jeśli zastanawiamy się nad zakupem takiego sprzętu, warto wziąć pod uwagę jakość i liczbę spoin, które po procesie wyciągania powietrza odpowiadają za szczelne zamknięcie opakowania. Mała ich liczba powoduje, że sprzęt zgrzewa woreczek niedokładnie, przez co łatwo jest zrobić w zgrzewie dziurę i wpuścić ponownie powietrze. Dlatego jeśli listwa nie spełnia swojej funkcji wystarczająco dobrze, warto czasem wykonać podwójny lub potrójny zgrzew, aby mieć pewność, że opakowanie jest szczelnie zamknięte – to szczególnie ważne, jeśli zgrzewamy produkt płynny.
MESKO MS 4492; FOODSAVER FFS005X
Oczywiście, aby korzystać z takiego urządzenia, należy wyposażyć się w specjalne worki, odpowiednie do szerokości zgrzewarki (średnio 30 cm). Zazwyczaj producent dołącza do zestawu komplet woreczków, ale należy mieć na uwadze fakt, że w późniejszym czasie owe woreczki należy dokupić. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zużyte woreczki po oczyszczeniu ponownie wykorzystać. Zazwyczaj są one odporne na wysoką temperaturę i można je gotować w wodzie lub używać ich w piekarniku parowym. Dostępne są także urządzenia, które mają w swej konstrukcji miejsce na wałek z folią, a także gilotynę do jej cięcia, dzięki czemu samemu wykonujemy woreczki próżniowe dokładnie w takim formacie, jakiego potrzebujemy. Kupując nową folię, pamiętajmy o tym, żeby była ona dobrej jakości i pochodziła z oficjalnej krajowej dystrybucji. W końcu folia do zgrzewarki ma bezpośredni kontakt z żywnością, często przez wiele miesięcy. Nie warto więc ryzykować przechowywania produktów w folii słabej jakości, która może zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje.
Podobnie jak folia pojemniki do przechowywania żywności powinny być wykonane z bezpiecznych materiałów, pozbawionych np. szkodliwego BPA. Może to być np. popularny tritan, który często znajduje również zastosowanie np. w blenderach kielichowych. Pojemnik może mieć wskaźnik podciśnienia i dysponować różnymi trybami, np. pakowania próżniowego lub marynowania. Oczywiście oferowane są różne warianty pojemnościowe. Poza tym dostępne są inne akcesoria do pakowarek próżniowych, np. korki do wina. Aby powietrze nie zepsuło trunku w niedopitej butelce, należy ją zatkać, a następnie je odessać.
GORENJE VS120E; CONCEPT VA0010 Fresh
Pakowanie próżniowe jest dziś „na czasie”. To za sprawą rozpowszechnienia metody wolnego gotowania (z francuskiego sous-vide). Taki rodzaj obróbki pozwala zachować pełnię aromatu potrawy, ponieważ soki, minerały i smak mięsa, ryb czy owoców i warzyw zostaje w produkcie – dzięki woreczkowi nic nie wyparuje, a wszystko zostaje w środku potrawy. Próżniowo zapakowany produkt należy włożyć do garnka z wodą o dość niskiej temperaturze i gotować nawet 4 – 6 godz. na małym ogniu. Podobnie jest w wypadku piekarników parowych. Do woreczka oprócz świeżego produktu można włożyć zioła czy marynatę, a miękkość, soczystość i wyjątkowy aromat – gwarantowane.
FOODSAVER FFS014X
Pakowanie próżniowe to jeden z najskuteczniejszych sposobów przechowywania żywności, a dzięki zgrzewarce próżniowej VS2190X jest to również łatwe. Prosta, nowoczesna konstrukcja pomaga zachować świeżość żywności nawet do pięciu razy dłużej, dzięki czemu możemy ograniczyć ilość odpadów i zaoszczędzić pieniądze na cotygodniowych zakupach spożywczych. Elegancka i nowoczesna zgrzewarka VS2190X zajmuje niewiele miejsca. Zintegrowany schowek na rolkę (20 lub 28 cm) i gilotyna usprawniają użytkowanie, dzięki czemu można szybko i bez problemów zapakować próżniowo wszystko – od małych przekąsek po większe produkty spożywcze. Innowacyjne funkcje, takie jak ustawienie tylko do zgrzewania, funkcja wilgotnej lub suchej żywności oraz funkcja marynowania, umożliwiają dostosowanie zgrzewarki do potrzeb użytkownika w zakresie pakowania próżniowego. Dzięki łatwej w czyszczeniu tacce ociekowej, którą można myć w zmywarce, oraz szerokiej gamie dodatkowych funkcji oraz akcesorium do pakowania próżniowego jest to praktyczna zgrzewarka, która sprawdzi się w każdej kuchni.
Zgrzewarka próżniowa VA0060 wyposażona jest w dobrej jakości silnik prądu stałego, co przyczynia się do doskonałej wydajności. Urządzenie generuje podciśnienie 0,85 bara, a podwójna uszczelka zapewnia doskonałe uszczelnienie. Zgrzewarka ma 7 trybów pracy. Umożliwia odprowadzanie powietrza z suchej i mokrej żywności oraz żywności w puszkach. Każda funkcja ma swój własny przycisk, dzięki czemu obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna. Tryb „vac and seal” uruchamia automatyczne odprowadzanie powietrza i później zgrzewa folię. Za pomocą przycisku pracy pulsacyjnej mamy kontrolę nad odprowadzaniem powietrza. Naciśnięcie go rozpocznie pracę, puszczenie przerwie. Pozwala to precyzyjnie regulować podciśnienie w worku i zapobiega np. połamaniu kruchej żywności. Funkcja „sealing time” ustawia najbardziej odpowiedni czas odprowadzania powietrza w zależności od struktury żywności: dry – dla suchej żywności, moist – dla wilgotnej żywności i extended – dla mokrej żywności z większą ilością płynu. Opcja regulacji ciśnienia służy do ustawienia odpowiedniego ciśnienia ssania: normal button – dla standardowej żywności, a gentle button generuje łagodniejsze ciśnienie dla delikatnych produktów spożywczych. Tryb „manual seal” służy do zgrzewania folii. Podczas korzystania z tej funkcji zgrzewarka nie odprowadza powietrza. Po naciśnięciu przycisku podczas korzystania z trybu „vac and seal” urządzenie zatrzymuje odsysanie i rozpoczyna zgrzewanie.
© 2024 InfoMarket