Fot. Amica
Wybór kuchni wielkogabarytowej jako podstawowego sprzętu do pieczenia i gotowania uzależniony będzie od trzech podstawowych aspektów. Pierwszym będzie liczba domowników, dla których przygotowujemy posiłki. Drugi aspekt to częstość przygotowywania dań i ich różnorodność. Trzeci, nie mniej ważny, to możliwości przestrzenne, bowiem o ile głębokość i wysokość urządzenia będzie wynosiła standardowo tyle, żeby pasować do kuchennej zabudowy meblowej, o tyle będzie ono o wiele szersze. Modele wielkogabarytowe nierzadko wyposażone są w więcej niż cztery strefy grzewcze, które dodatkowo cechuje duża różnorodność. W niektórych modelach, oprócz standardowych palników gazowych, dostępne są nawet takie rozwiązania jak grill czy teppan yaki. Tego typu konstrukcje mogą być również wyposażone w więcej niż jedną komorę piekarnika. Wymiary mogą być tu bardzo zróżnicowane, jednak w wypadku modeli XXL najczęściej spotyka się urządzenia o szerokości od 90 do nawet ponad 120 cm. Ich cechami są często unikalny styl i bogata funkcjonalność.
BOSCH HXN390D50L; AMICA 6226IED3.381TsDpHb(Xx)
Sposób zasilania wolnostojącej kuchni wielkogabarytowej jest jedną z jej podstawowych cech. Warto pamiętać, że sposób zasilania powinien być dopasowany nie tylko do potrzeb użytkowników, ale przede wszystkim do instalacji, jaką mamy w domu czy mieszkaniu.
Kuchnie wielkogabarytowe najczęściej wyposażone są w płytę grzejną zasilaną gazem, a piekarnik lub piekarniki – w modelach o wyjątkowo dużej szerokości – zasilamy energią elektryczną. Rzadziej wyposażane są w płytę elektryczną czy indukcyjną, choć takie rozwiązania również są dostępne. Na rynku nie brakuje modeli, które w płycie górnej, oprócz palników gazowych, oferują do dyspozycji np. grill czy płytę teppan yaki.
Płyty kuchni wolnostojących wymagają systematycznego czyszczenia i pielęgnacji, niezależnie od zastosowanego źródła zasilania. Producenci płyt prześcigają się w stosowaniu coraz nowocześniejszych udogodnień wspierających użytkownika w tych czynnościach.
Popularnym rozwiązaniem w płytach gazowych kuchni wielkogabarytowych jest duży palnik typu wok. Oferowane są rozmaite warianty tego palnika, np. z potrójnym lub podwójnym płomieniem, oznaczanym w specyfikacji nazwą „korona”. Palnik wok ułatwia szybkie ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się specjalnej patelni. Dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawę czy chociażby zagotować wodę, ponieważ charakteryzuje się dużą mocą grzania. Niektóre modele wyposażone są w regulację mocy grzania na tym palniku i może być ona dostępna zarówno dla wszystkich kręgów płomienia jednocześnie lub niezależnie dla każdego z nich.
RAVANSON KWGE-K50N; MPM MPM-54-KRM-13
Wzornictwo kuchni wielkogabarytowych jest wyjątkowo atrakcyjne. Ważną rolę odgrywają tutaj bryła, zdobienia i kolorystyka urządzenia. Producenci oferują nie tylko modele białe, czarne czy inoksowe, dopasowane do nowoczesnej kuchni, ale również urządzenia utrzymane w stylistyce retro, której popularność nie słabnie.
Wielkogabarytowe kuchnie w stylu retro mają zwykle płytę grzejną gazową, a panel sterowania najczęściej jest mechaniczny. Wówczas w prosty sposób możemy regulować dostępne parametry, np. temperaturę we wnętrzu piekarnika, oraz wybierać dodatkowe opcje. Nierzadko oprócz manualnego panelu sterowania kuchnia wyposażona jest w stylowy zegar analogowy. Dodatki i zdobienia często wykończone są w kolorze mosiądzu lub miedzi, co nadaje urządzeniu wyjątkowy charakter.
Stylistyka retro czy vintage nie oznacza ograniczonej funkcjonalności. Producenci wyposażają sprzęt w innowacyjne rozwiązania. Mimo klasycznego wyglądu mogą być równie energooszczędne jak te utrzymane w nowoczesnej stylistyce.
Piekarniki kuchni wolnostojących, niezależnie od rodzaju i sposobu zasilania płyty, wyposażane są w wiele przydatnych funkcji i rozwiązań technicznych, które poprawiają komfort obsługi i ułatwiają dobór optymalnych ustawień do przyrządzanej potrawy. Jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, tj. grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można funkcje dodatkowe, np. grill. Jedną z podstawowych, często stosowanych funkcji jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory czy minutnika.
W piekarnikach kuchni wolnostojących stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a w najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne, zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.
© 2024 InfoMarket