Wielofunkcyjne opiekacze do kanapek

Wielofunkcyjne opiekacze

Kanapka na ciepło to jeden z lepszych sposobów na przekąskę. Na śniadanie, obiad czy kolację – sprawdzi się na każdą okazję, dlatego warto mieć w domu odpowiedni opiekacz. Dostępne na rynku modele różnią się przede wszystkim jakością oraz typem zastosowanych płytek grzewczych. Dzięki temu bez problemu klienci mogą znaleźć sprzęt, który najbardziej odpowiada ich upodobaniom.

W tym celu warto również znać najważniejsze parametry techniczne i wykorzystywane rozwiązania. Niektórzy producenci stosują również wymienne płytki grzewcze, co znacznie zwiększa spektrum zastosowań sprzętu. Mogą tym samym zastąpić gofrownicę lub nawet grill elektryczny.

Wielofunkcyjne opiekacze

Adler AD 3055; Begood 07A; Zelmer ZSM7400; Concept SV3070

Jaki opiekacz wybrać?

Zasada działania większości opiekaczy jest taka sama. Urządzenie jest wyposażone w dwie płytki grzewcze, które podgrzewają umieszczone w środku potrawy. Podstawę do klasyfikacji stanowi tutaj liczba funkcji. Na rynku znajdziemy modele jednofunkcyjne, które są najpopularniejsze. Wyposażono je w klasyczne głębokie płytki, przeznaczone przede wszystkim do chleba tostowego. Podczas opiekania kanapka jest dzielona na dwa trójkąty. Zazwyczaj płytki grzewcze są umieszczone na stałe.

Drugim typem opiekaczy są modele wielofunkcyjne z wymiennymi płytkami. Oprócz wcześniej wymienionych standardowych płytek w zestawie znajdują się zazwyczaj takie z ryflowaną powierzchnią na wzór tych w grillach elektrycznych oraz bardzo często do pieczenia gofrów. Możemy więc zastąpić jednym urządzeniem dwa lub więcej. Zaletą wymiennych płytek często jest również możliwość mycia w zmywarce. Oprócz opiekaczy w standardowych rozmiarach, które za jednym razem przygotowują 4 trójkątne kanapki, dostępne są modele powiększone, mogące przygotować nawet 8 kanapek jednocześnie.

Obudowy opiekaczy są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego. Wybór materiału powinniśmy uzależnić przede wszystkim od wzornictwa kuchni i tego, który będzie bardziej pasował do jej wnętrza. Modele wykonane z tworzywa są dostępne w większej liczbie wariantów kolorystycznych.

Wielofunkcyjne opiekacze

Przy wyborze opiekacza duże znaczenie ma jakość powłoki nieprzywierającej na płytkach. Może być np. teflonowa lub kamienna – materiały te różnią się właściwościami. (Fot. Amica)  

Rodzaje płytek grzewczych

Jak wspomnieliśmy wcześniej, standardowe płytki grzewcze są przeznaczone do przygotowania trójkątnych kanapek, najlepiej z chleba tostowego. Na rynku znajdziemy także opiekacze z płytkami o większej głębokości. Korzyść jest oczywista. W kanapkach możemy zmieścić więcej nadzienia. Płytki ryflowane to dobry wybór, jeśli zależy nam także na możliwości okazjonalnego grillowania. Świetnie sprawdzą się np. w smażeniu mięsa czy warzyw, oczywiście w niewielkich ilościach. Pamiętajmy jednak, że opiekacz, w przeciwieństwie do tradycyjnego grilla elektrycznego, zazwyczaj nie ma możliwości regulacji wysokości górnej płytki czy zmiany temperatury oraz jest pozbawiony tacki ociekowej na tłuszcz. Oprócz tego płytki ryflowane świetnie sprawdzą się w przygotowaniu panini. Przeznaczenia płytek do gofrów raczej nie trzeba wyjaśniać. Kolejnym z rodzajów są płytki o płaskiej powierzchni. Oprócz kanapek poradzą sobie z przygotowaniem delikatniejszych potraw, np. warzyw, ryb i krewetek. Nie brakuje także bardziej nietypowych płytek, np. kwadratowych, które są przeznaczone do opiekania kanapek z grubszego, tradycyjnego pieczywa. Ciekawostką są zaś płytki do przygotowywania niewielkich ciasteczek typu orzeszki. Jak widać, im więcej płytek grzewczych, tym bardziej wszechstronny jest opiekacz, a przy jego pomocy przygotujemy nie tylko sycące przekąski, ale i desery. Płyta grzewcza obowiązkowo musi być pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw.

Wielofunkcyjne opiekacze

Duża rodzina może zdecydować się na opiekacz, który przygotuje nawet cztery kanapki jednocześnie. (Fot. Adler)  

Powłoki nieprzywierające

Powłoki antyadhezyjne to powszechnie stosowane rozwiązanie w opiekaczach do kanapek. To one zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie urządzenia. Najczęściej stosuje się materiał PTFE (Teflon) lub powierzchnie go przypominające. Jego zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury oraz niski współczynnik tarcia. Dzięki temu jest bardzo śliski, łatwy w czyszczeniu i umożliwia prawie beztłuszczowe opiekanie. To właśnie dzięki tej trwałości tak często stosowany jest w urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz garnkach, patelniach. Pamiętajmy jednak, że urządzenia z uszkodzoną powłoką nie powinny być użytkowane. W sprzęcie z niższej półki o to nietrudno, ponieważ stosowane tam powłoki nieprzywierające to zamienniki oryginalnego Teflonu, które można łatwo zarysować, np. widelcem czy nożem. Dlatego zalecamy korzystanie np. z drewnianych akcesoriów kuchennych, zachowanie ostrożności i wybieranie sprzętu, w którym zastosowano wysokiej jakości markowe powłoki, to stanowi gwarancję dobrej jakości.

Coraz częściej są stosowane tzw. powłoki ceramiczne, które wykazują przede wszystkim większą twardość, a zatem i odporność na zarysowania. Jednak warstwa ta łatwiej odpryskuje, dlatego również w trakcie jej użytkowania należy zachować ostrożność. Jej właściwości nieprzywierające są mniejsze dlatego mogą wymagać zastosowania większej ilości tłuszczu podczas przyrządzania potraw, a czyszczenie uporczywych zabrudzeń i przypaleń będzie wymagało większego wysiłku. Naczyń z powłokami ceramicznymi nie powinno się myć w zmywarce. Oprócz wspominanych wcześniej stosuje się również powłoki zwane kamiennymi, których wygląd naśladuje efekt kamienia, mogą ewentualnie zawierać dodatek minerałów. Również zapobiegają one przywieraniu i wykazują dużą oporność na ścieranie. Dodatkowo ich powierzchnia wygląda bardzo atrakcyjnie.

Wielofunkcyjne opiekacze

Opiekacz zajmuje niewiele miejsca, dlatego sprawdzi się nawet w małej kuchni. (Fot. Breville)

Parametry opiekacza

Pod względem parametrów technicznych powinniśmy w zasadzie zwrócić uwagę jedynie na moc opiekacza. Podstawowe modele dysponują zazwyczaj mocą ok. 700 W. To wystarczająca wartość do opiekania kanapek itp. Większa moc będzie przydatna przede wszystkim, gdy opiekacz jest wykorzystywany także do pieczenia gofrów czy grillowania. Dzięki większej wydajności przygotujemy potrawy szybciej oraz będą bardziej przyrumienione. W tym segmencie znajdziemy sprzęt o mocy od 900 do nawet 1200 W. Największą mocą dysponują opiekacze, które jednocześnie mogą przygotować nawet osiem trójkątnych kanapek. Do takiej liczby potrzebna jest duża wydajność, co gwarantuje moc nawet 1600 W.

Opiekacze to relatywnie kompaktowe i lekkie urządzenia kuchenne, dlatego dobrze sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale i na wyjazdach. Na przykład na działce, gdzie można szybko przygotować smaczne przekąski. Masa sprzętu zależy przede wszystkim od wykorzystanych materiałów. Urządzenia ze stali nierdzewnej będą nieco cięższe niż te wykonane z tworzywa sztucznego. Poszukując lekkiego i kompaktowego sprzętu, pamiętajmy jednak, aby zwracać uwagę głównie na jego jakość wykonania.

Wielofunkcyjne opiekacze

Amica SMK4011; Breville Ultimate Deep Fill VST082X; MPM MOP-45M

Rozwiązania w opiekaczach

W opiekaczach znajdziemy kilka rozwiązań, które znacznie ułatwiają ich użytkowanie, a obecność części z nich jest niemalże niezbędna. Zapoznając się z nimi, najlepiej zauważymy, jak wiele różni z pozoru podobne do siebie urządzenia.

  • Odczepiane płytki – oznacza to przede wszystkim łatwe czyszczenie opiekacza. Płytki można zdemontować, co znacznie ułatwia ich mycie, niektóre nadają się także do zmywarki.
  • Regulacja temperatury – jedynie najbardziej zaawansowane opiekacze są w nią wyposażone. Zazwyczaj jest dostępna w modelach z funkcją grillowania czy pieczenia gofrów.
  • Antypoślizgowe nóżki – zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy i zapewniają mu stabilność. Dzięki temu zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania.
  • Nienagrzewające się uchwyty – są standardem. Pozwalają przenosić urządzenie i chronią użytkownika przed poparzeniem w trakcie obsługi opiekacza.
  • Lampki kontrolne – informują użytkownika o podłączeniu urządzenia do prądu i osiągnięciu temperatury gotowości do pracy.
  • Przechowywanie w pionie – to powszechne rozwiązanie w opiekaczach. Sprzęt przechowywany w pionie zajmuje znacznie mniej miejsca.
  • Uchwyt na przewód – przewód zasilający można nawinąć na specjalny uchwyt, znajdujący się na spodzie urządzenia, co ułatwia jego przechowywanie.
  • Automatyczne wyłączenie – po upływie określonego czasu (np. 30 min) bezczynności opiekacz zostaje automatycznie wyłączony. Rozwiązanie to zapobiega przypadkowemu pozostawieniu włączonego urządzenia.
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem – urządzenie nagrzewa się tylko do wybranej temperatury.
  • Głębokie płyty – opiekacz może być wyposażony w głębokie płyty. Dzięki nim w przygotowywanych kanapkach można zmieścić więcej nadzienia.
  • Płyty do gofrów – wystarczy wstawić je w miejsce płyt do kanapek, aby upiec pyszne gofry.
  • Płyty grillowe – ryflowane płyty grzewcze, które świetnie sprawdzą się w grillowaniu niewielkich porcji mięsa czy warzyw.
  • Uchwyt z zamkiem blokującym – zamek blokujący po wciśnięciu szczelnie zamyka płyty z umieszczoną między nimi zawartością. Powinien być wytrzymały, aby zamknąć kanapki o dużej grubości.  

Wielofunkcyjne opiekacze

Camry CR 3054; Eldom ST11 Ruddy; Ravanson OP-7050

2022-01-12
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket