Najważniejszym elementem każdego dzbanka jest wkład filtrujący. Jego budowa oraz znajdujące się w nim mieszanki odpowiadają za skuteczność usuwania zanieczyszczeń.
Wodniesieniu do dzbanków filtrujących mówi się o kilku stopniach filtracji – minimum o trzech. Budowa wymiennych wkładów oraz skład mieszanki filtrującej decydują o tym, o ilu etapach mówimy, i w znacznym stopniu przekładają się na efektywność całego procesu. Wkłady należy wymieniać systematycznie – zazwyczaj raz w miesiącu. Na rynku pojawiły się również tzw. wkłady filtrujące wielokrotnego użytku. Mają one plastikową, otwieraną obudowę i saszetki, którymi uzupełnia się wkład po wyrzuceniu zużytego zasypu z zachowaniem higienicznych warunków.
Zacznijmy od budowy wkładu. Do jego produkcji wykorzystywane jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia tworzywo sztuczne, niezawierające bisfenolu A. Na rynku standardowo dostępne są dwa typy wkładów – pierwszy tzw. klasyczny jest podłużny, drugi poziomy. Kształt wkładu wpływa na to, jak wygląda wewnętrzny dzbanek na wodę nieprzefiltrowaną. Część z nich dostosowana jest do dzbanków konkretnego producenta, część można uznać za uniwersalne – przed kupnem dzbanka warto sprawdzić, jaka jest dostępność wkładów i czy z ich dokupieniem nie będzie problemów.
W górnej części obudowy umieszczone jest siteczko, które odpowiada za wstępną filtrację mechaniczną. Drobne oczka filtrują zanieczyszczenia, takie jak piasek czy drobinki rdzy – gęstość siateczki to np. 190 mikronów. W środkowej części znajduje się to, co najważniejsze, czyli mieszanka filtrująca. Jej podstawę stanowią wymiennik jonowy oraz węgiel aktywny – niektórzy producenci stosują dodatkowe produkty, tym samym zwiększając liczbę etapów filtracji. Na dole wkładu znajduje się kolejne siteczko z jeszcze drobniejszymi dziurkami. To właśnie ono wychwytuje pozostałe zanieczyszczenia, zatrzymując je w bardzo gęstej siateczce (np. 220 mikronów).
Filtr bobble oczyszcza wodę kranową, usuwając z niej zanieczyszczenia organiczne, oraz zapach i smak chloru. Pozostawia niezmienioną ilość minerałów, dzięki czemu woda zachowuje swoje naturalne, dobre dla zdrowia pierwiastki.
© 2024 InfoMarket