Wolnostojące chłodziarki i zamrażarki

Fot. Miele

System No Frost i wentylacja

W nowoczesnych chłodziarkach jednodrzwiowych i zamrażarkach szufladowych coraz częściej w standardzie dostępny jest tak zwany system No Frost. Rozwiązanie to jest receptą na osadzanie się szronu. Polega na zapewnieniu we wnętrzu komory chłodzenia lub zamrażania stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób urządzenie pozbywa się wilgoci, która jest odparowywana poza komorę chłodzenia. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, żeby gromadził się lód. Oprócz tego dzięki mniejszej wilgotności żywność dłużej zachowuje świeżość. Produkty takie jak mięso, owoce, warzywa czy ryby warto jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach (np. w szufladach), ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.

Wolnostojące chłodziarki i zamrażarki

SHARP SJ-LC41CHDIE-EU, SJ-SC41CHXIE-EU; MIELE KS 4383 ED, FNS 4382 E; MPM MPM-304-ZF-12, MPM-387-CJF-22

Wolnostojące chłodziarki i zamrażarki

Panele sterowania w wolnostojących urządzeniach chłodniczych mogą znajdować się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz urządzeń. Dużym udogodnieniem codziennej obsługi są wyświetlacze, na których widoczne są aktualne parametry pracy sprzętu. (Fot. Amica)

Czyszczenie i konserwacja urządzeń chłodniczych

Wnętrze komory chłodzenia i zamrażania powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Powinniśmy bezwzględnie wyłączyć urządzenia z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzeń schłodzone produkty należy włożyć np. do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę. Do mycia komory chłodzenia zaleca się użycie ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku, ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie, oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowo czynnych, są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców. Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub kabinę prysznicową do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek.

Wolnostojące chłodziarki i zamrażarki

HISENSE FV354N4BIE, RL481N4BIE; VESTFROST VR-FF372-2H0D, VR-FF375-2H0D

Cicha praca sprzętu chłodniczego

Chłodziarka i zamrażarka tworzące duży tandem chłodniczy, zwłaszcza jeśli znajdują się w kuchni otwartej na salon, powinny pracować nie tylko wydajnie, ale również cicho. Przez wielu użytkowników parametr głośności pracy lodówki jest często marginalizowany. W niewielkich mieszkaniach głośna lodówka może bardzo dawać się we znaki, podobnie jak w domach, gdzie duża kuchnia często połączona jest z salonem. Warto pamiętać, że urządzenie, choć jest ciągle włączone, największy hałas emituje podczas wyrównywania temperatury wewnątrz. Producenci są tego świadomi, dlatego też emisja hałasu urządzenia jest przez nich coraz częściej eksponowana jako konkretna zaleta. W stabilnej i cichej pracy pomagają takie rozwiązania jak No Frost (stosowany zarówno w komorze chłodzenia, jak i zamrażania), a także wykorzystywanie cichych silników inwerterowych. Sam poziom wytwarzanego hałasu podawany jest w decybelach i jest to jeden z podstawowych parametrów, jakie znajdziemy na etykiecie energetycznej lodówki. Jednak należy pamiętać, że decybel jest miarą logarytmiczną, a więc różnicy w decybelach nie da się w prosty sposób przełożyć na to, co w praktyce słyszymy. 3 d B więcej liczbowo oznaczają, że natężenie dźwięku jest dwukrotnie większe. Wytwarzany przez lodówkę hałas o poziomie 42 dB nie będzie jednak odczuwany jako dwa razy głośniejszy niż ten o wartości 39 dB, który np. generuje inny model. Wynika to z właściwości ludzkiego słuchu. 3-decybelowa różnica oznacza w praktyce zauważalną, wyraźnie słyszalną zmianę poziomu głośności, ale nieznaczną (zwłaszcza przy tak niskich poziomach natężenia).

Dla zapewnienia cichej pracy sprzętu ważne są też jego poprawne wypoziomowanie, montaż i zachowanie pewnych reguł akustycznych (wstawienie w szczelną wnękę bez wątpienia znacznie zwiększy hałas).

Wolnostojące chłodziarki i zamrażarki

Wolnostojące modele jednodrzwiowe to zwykle urządzenia tzw. bezszronowe, co m.in. ułatwia utrzymanie ich w czystości, a także zapewnia odpowiednią wentylację wnętrza. W zależności od producenta rozwiązanie to może mieć nieco inną nazwę, której nierozerwalną częścią składową jest „NoFrost”. (Fot. MPM)

Energooszczędność urządzeń chłodniczych

Specyfiką sprzętów chłodniczych jest to, że urządzenia działają nieustannie. W rezultacie są to tego rodzaju urządzenia w domowym budżecie, które zużywają najwięcej energii. Producenci prześcigają się więc w oferowaniu modeli w najwyższych klasach efektywności energetycznej oraz rozwiązań, które energię tę oszczędzają. Przykładem może być tryb wakacyjny. Jak wskazuje sama nazwa, rozwiązanie to przydaje się podczas wyjazdów, kiedy przez dłuższy czas nie ma nas w domu, a chłodziarka nie jest używana. Rozwiązanie przydatne jest również wtedy, kiedy w lodówce jest bardzo mało produktów, a my nie chcemy urządzenia całkowicie wyłączać. Dzięki niemu możliwe jest zaoszczędzenie energii i przy okazji zredukowanie powstawania brzydkich zapachów. Wynika to z faktu, że utrzymywana w zamrażarce temperatura jest standardowa, w końcu produkty są w niej przechowywane długoterminowo. Zwiększa się za to temperatura we wnętrzu chłodziarki, co pozwala na zmniejszenie zużycia energii. Źródłem strat energii może być, oczywiście, również częste otwieranie drzwi lodówki. Powoduje ono wzrost temperatury w jej wnętrzu. Po zamknięciu drzwi układ chłodzący urządzenia będzie musiał tę temperaturę wyrównać, a przecież im więcej czasu to zajmie, tym pobór energii będzie większy. Dlatego oszczędniejsze są modele lodówek z wymuszonym obiegiem powietrza, które szybciej wyrównują temperaturę do odpowiedniego poziomu. Skoro już wspominamy o otwieraniu drzwi, warto przypomnieć o funkcji alarmu otwartych drzwi czy alarmu wzrostu temperatury. Jeśli drzwi lodówki zostawimy niedomknięte, sygnał dźwiękowy powiadomi nas o tym. W nowoczesnych lodówkach z funkcjami smar t powiadomienie o niedomkniętych drzwiach może być nawet wysłane na urządzenie mobilne. Z kolei alarm wzrostu temperatury poinformuje użytkownika o nieprawidłowości, np. o awarii termostatu.

2023-02-03
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket