Najbardziej zaawansowane urządzenia są wyposażone w opcję płynnej regulacji prędkości obrotowej. (Fot. Zelmer)
Coraz większą popularnością cieszy się pakowanie próżniowe. Jakie są zalety przechowywania próżniowego? Przede wszystkim żywność tak zapakowana zachowuje świeżość znacznie dłużej. To jeden z najefektywniejszych sposobów na wydłużenie przydatności do spożycia, zwłaszcza warzyw i owoców. Mięso możemy pakować próżniowo np. z marynatami, dzięki czemu znacznie skrócimy czas, po jakim będzie ono gotowe go grillowania lub pieczenia. Do pakowania próżniowego można wykorzystać blender ręczny, jeśli można go wyposażyć w zestaw z pompą próżniową. Akcesoria takie dostępne są np. w ofercie marki Bosch. Zestaw zawiera pompę próżniową, pojemnik próżniowy wykonany z trwałego tworzywa sztucznego oraz worki próżniowe wielokrotnego użytku z zamknięciem strunowym, dostępne w dwóch rozmiarach. Zestawy do pakowania próżniowego współpracują z wybranymi blenderami marki Bosch z serii ErgoMixx, MaxoMixx i ErgoMaster.
ZELMER ZHB6500 Genius; BOSCH MaxoMixx MS8CM61X1
CONCEPT TM4721; MPM MBL-11; ZELMER ZHB4652 Vario
Możliwość mycia poszczególnych elementów urządzenia w zmywarce (najczęściej dotyczy to ostrzy, pojemnika i końcówek) przede wszystkim znacznie skraca czas czyszczenia akcesoriów po przygotowaniu posiłku. Pamiętajmy jednak, żeby koniecznie sprawdzić w instrukcji obsługi, czy urządzenie może być w ten sposób czyszczone, ponieważ w innym przypadku ryzykujemy uszkodzeniem akcesoriów. Zaletami są także możliwość nawinięcia przewodu czy elementy antypoślizgowe, zapobiegające przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy, a także ułatwiające jego trzymanie. Podkładka antypoślizgowa może służyć również jako pokrywka pojemnika, jeśli ktoś chce przechowywać przygotowane w urządzeniu potrawy w lodówce. Ważny jest także uchwyt blendera, który powinien być antypoślizgowy, ponieważ pracując w kuchni, często mamy np. mokre ręce. Prostym, lecz szalenie przydatnym rozwiązaniem jest stojak do blenderów ręcznych. Najlepiej, jeśli jest w nim miejsce także dla np. ubijaczki, dołączonej do zestawu. Niby takie proste i takie oczywiste, a jednak nie każdy blender takowy ma.
Producenci często zwracają również uwagę na sposób mocowania końcówek, który powinien być w maksymalnym stopniu intuicyjny. Zazwyczaj akcesorium wkładamy do bazy blendera oraz przekręcamy – kliknięcie sygnalizuje, że zostało ono zablokowane i sprzęt jest gotowy do pracy. Niektóre modele wyposażone są dodatkowo w przycisk. Dopiero po jego wciśnięciu końcówka robocza zostaje zwolniona i można ją wymienić na inną.
Praktycznym dodatkiem do blendera może być stojak ułatwiający przechowywanie urządzenia i akcesoriów. (Fot. Gorenje)
Jeśli chodzi o blendery, to kłopotliwe może być przechowywanie akcesoriów do modeli ręcznych. Tutaj najczęściej producenci oferują stojaki, do których można przytwierdzić nie tylko końcówki, ale i samo urządzenie. Innym rozwiązaniem jest praktyczny kubek przytwierdzany do podstawy, który służy nie tylko do miksowania produktów, ale też do przechowywania blendera z końcówką. Ważną kwestią jest także przechowywanie przewodu. Część urządzeń wyposażona jest w specjalne schowki na przewód. W rozdrabniaczach przewód owija się wokół korpusu urządzenia tak, żeby uniknąć jego splątywania się. Do modeli z tym rozwiązaniem dołączany jest specjalny zaczep spinający kabel. Niektóry producenci stosują również przewód o konstrukcji podobnej do kabla od słuchawki telefonicznej. Jest on elastyczny, a gdy nie użytkujemy sprzętu, zajmuje znacznie mniej miejsca.
MPM MBL-29/C; BOSCH ErgoMixx MSM67170; ADLER AD 4620
ZELMER ZHB4750 Vario; MPM MBL-28; SALTER EK2827GUNMETAL; MESKO MS 4624
Gust to indywidualna sprawa każdego, dlatego projektanci blenderów nie narzucają dziś jednego obowiązującego stylu. Projektują urządzenia o różnych bryłach, kształtach i we wszystkich niemalże kolorach dostępnych w palecie. Trendy wnętrzarskie zmieniają się często, a obowiązującym trendem w budownictwie są otwarte kuchnie, dlatego dobrze mieć sprzęt dobrany do stylistyki kuchennej, zwłaszcza że w otwartych kuchniach nierzadko jest on na widoku. Tak więc możemy wybierać w blenderach zielonych, purpurowych, kremowych etc.
Styl retro robi furorę w modzie już od wielu lat, w kuchni także jest lubiany i doceniany, zwłaszcza że coraz więcej sprzętów w tym stylu jest dostępnych na rynku, i to nie tylko tych z działu małego AGD, ale też dużego. Co więcej, wyobraźnia projektantów nie zna granic, są więc także modele będące swoistymi kolażami wzorniczymi, łączącymi styl retro i nowoczesną klasykę. Jeśli ktoś się waha, czy postawić całkowicie na retro, czy całkowicie na współczesność, może rozważyć zakup urządzenia, które jest połączeniem jednego i drugiego. Jeśli cenimy spójność stylistyczną posiadanych urządzeń, warto zdecydować się na sprzęt wchodzący w skład serii wzorniczej. Możemy wybrać np. blender, toster i czajnik mające podobne akcenty stylistyczne. Dzięki temu urządzenia będą lepiej prezentowały się na blacie kuchennym.
© 2024 InfoMarket