Spośród różnych metod przygotowywania żywności gotowanie na parze uchodzi za jedną z najzdrowszych. Brak bezpośredniego kontaktu żywności z wodą lub tłuszczem sprawia, że składniki zachowują dużą ilość wartości odżywczych. Co więcej, przy wykorzystaniu odpowiednich urządzeń dania takie mogą być nie tylko zdrowe, ale też gotowe szybko i bardzo smaczne. (Fot. Amica)
Czytaj więcej...
Popularność frytkownic rośnie, dotyczy to przede wszystkim modeli beztłuszczowych, które coraz częściej trafiają do oferty różnych producentów. Możliwość zdrowszego przygotowania przekąsek czy pełnoprawnych dań to tylko jeden z powodów, dla których chętnie po nie sięgamy. (Fot. Petra)
Czytaj więcej...
Cenimy sobie łatwość przygotowywania posiłków, dlatego konsumenci wprost pokochali wielofunkcyjne roboty gotujące. Rozbudowane bazy przepisów i koncepcja przygotowywania potraw sprawiają, że urządzenia te coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. (Fot. Kohersen)
Czytaj więcej...
Metod parzenia kawy jest wiele – przelewowa, ciśnieniowa, cold brew, dripper czy kawiarka to tylko kilka sposobów na uzyskanie ulubionego napoju. Niezależnie od preferowanej metody kluczem są odpowiednie, świeżo mielone ziarna. Dlatego tak ważne jest dobranie również odpowiednich akcesoriów do przygotowania kawy. (Fot. Tchibo)
Czytaj więcej...
Decydując się na zakup ekspresu do zabudowy, warto przeanalizować kilka ważnych aspektów, związanych z samą zabudową, stylistyką oraz funkcjonalnością. Atutem tego typu modeli jest jednolita aranżacja z innymi urządzeniami do zabudowy. (Fot. ASKO)
Czytaj więcej...
Popularność przygotowywania domowych wyrobów stale się zwiększa. Chcemy wiedzieć, co jemy, przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa i korzystać z tradycyjnych receptur przekazywanych przez rodziców czy dziadków. W przygotowywaniu popularnych domowych wyrobów pomogą np. maszynki do mielenia. (Fot. Zelmer)
Czytaj więcej...
Mała kuchnia nie musi oznaczać ograniczonych możliwości gotowania. Dużą popularnością cieszą się urządzenia kompaktowe, jak wolnostojące piekarniki. To częsty wybór np. do domków letniskowych, kawalerek, gdzie nie zawsze jest miejsce na zaplanowanie dużej przestrzeni kuchennej. (Fot. Salter)
Czytaj więcej...
Kupując czajnik elektryczny, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na jego pojemność czy moc. Duże znaczenie dla użytkowników powinien mieć również typ materiału. Popularnymi wyborami są szkło, stal nierdzewna czy tworzywo sztuczne. Rzadziej stosowanym materiałem jest ceramika, która ma wiele zalet. (Fot. Adler)
Czytaj więcej...
W robotach planetarnych ruch mieszadeł jest ruchem złożonym, przy pomocy którego narzędzie samodzielnie miesza całą zawartość misy, nie pomijając jakichkolwiek miejsc. (Fot. Amica)
Czytaj więcej...
Gotowanie z wolnowarem nieco różni się od tradycyjnego. Ze względu na niską temperaturę trwa ono długo, nie brakuje przepisów, w których przygotowanie potraw zajmuje kilka godzin. Nie oznacza to jednak, że zajmuje dużo czasu, bowiem w znacznym stopniu zmienia się sam sposób przygotowywania potraw. (Fot. Crockpot)
Czytaj więcej...
Do niedawna większość kuchenek mikrofalowych, bez względu na ich dodatkowe funkcje czy zaawansowanie techniczne, wyposażona była w obrotowy talerz. Obecnie płaska konstrukcja dna w pewnym sensie rewolucjonizuje użytkowanie takich sprzętów. (Fot. Amica)
Czytaj więcej...
W krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu garnek do gotowania ryżu, lub inaczej ryżowar, to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Z jego pomocą przygotujemy nie tylko wspomniany ryż, ale i wiele rodzajów kaszy. Bez uciążliwego przypalania, trudnego czyszczenia i konieczności pilnowania pozostawionego na palniku garnka. (Fot. Adler)
Czytaj więcej...© 2025 InfoMarket