Rodzaje ekspresów do kawy

Rodzaje

Parzyć kawę można na wiele sposobów, wykorzystując do tego celu przeróżne urządzenia. I tak jest na całym świecie – od tygielka, przez kafeterię do zautomatyzowanych częściowo lub w pełni, maszyn. Te ostatnie warto polecić szczególnie. Przygotujemy w nich, bowiem kawę szybko, zdrowo i komfortowo.

Ekspresy do kawy proces ten nie tylko ułatwiają, ale i dają użytkownikom o wiele większe możliwości. Za ich pomocą możemy skomponować najwymyślniejsze rodzaje naparów i za każdym razem kawa zachowa swój aromat i smak. Dodajmy, że tylko dobrze zaparzona w pełni odda swoje pobudzające właściwości. A o to przecież głównie chodzi w przygotowaniu „boskiego naparu”.

Jak dzielimy ekspresy?

W przypadku klasyfi kacji i podziału ekspresów istnieje wiele nieścisłości i sztucznie tworzonych różnic. Wynika to głównie z aspektów handlowych oraz marketingowych. Wiadomo, każdy chce się na rynku wyróżnić. Tymczasem sprawa jest bardzo prosta. Ekspresy jak wszystkie urządzenia techniczne podzielić można na wiele sposobów. Nie wolno jednak przy tym (a niestety często się to zdarza) mieszać pojęć i technicznej, bądź funkcjonalnej osi podziału. Ogólnie wyróżnimy, więc modele domowe i profesjonalne, wolnostojące lub do zabudowy, nisko i wysokociśnieniowe, przelewowe czy kombinowane. Najbardziej pragmatycznym jednak podziałem, z punktu widzenia przeciętnego użytkownika, jest klasyfi kacja oparta o walory konstrukcyjno-funkcjonalne. To one, bowiem decydują, jaki ekspres wybierzemy ze względu na technikę zaparzania, montażu czy ustawienia, ilość i rodzaj naparów albo użytego do tego celu ciśnienia, bądź automatyzacji całego procesu. Biorąc te elementy pod uwagę wyróżnimy:

1. Ekspresy przelewowe

1. Ekspresy

Przygotowują kawę fi ltrowaną. Zależnie od pojemności dzbanka (od 0,3 do 3 l), mogą zaparzyć kawę dla większej liczby osób. Mają moc 600–2400 W i są sterowane ręcznie albo elektronicznie. Wyróżniają się prostą budową i takim też działaniem. Niektóre modele mają regulację mocy naparu, wbudowany młynek i wyświetlacz.

2. Ekspresy kombinowane

2. Ekspresy

To połączenie ekspresu ciśnieniowego, kolbowego z tradycyjnym, przelewowym w jednej obudowie. W części ciśnieniowej można zaparzyć cappuccino czy cafe latte (zwykle mają wbudowaną dyszę do spieniania mleka). Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe mają zwykle fi ltr, który należy czyścić po każdorazowym użyciu.

3. Ekspresy kawiarki

3. Ekspresy

Składają się z trzech części: dolnej na wodę, elementu z sitkiem na mieloną kawę i pojemnik z pokrywą, do którego trafi a napar. To urządzenia niskociśnieniowe, w których ciśnienie wytwarzane jest na poziomie ok. 2 barów. W tego typu ekspresach ciśnienie powstaje w hermetycznie zamkniętym pojemniku, co powoduje wytworzenie tzw. hydrociśnienia.

4. Ekspresy ciśnieniowe, kolbowe

4. Ekspresy

Głębokość dołączonych do kolby sitek i perforacja wpływa na intensywność oraz moc naparu. Jeśli sitko jest integralnym elementem kolby, to opróżnienie jej następuje po naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Coraz częściej do modeli ręcznych producenci dołączają tzw. adaptery, umożliwiające korzystanie również z kawy w saszetkach.

5. Ekspresy ciśnieniowe, dźwigniowe

5. Ekspresy

Podobnie jak kolbowe są obsługiwane ręcznie. Mają bojler na wodę, dyspenser, do którego wsypuje się kawę, regulator ciśnienia, spieniacz do mleka oraz dźwignię. To właśnie za jej pomocą użytkownik uwalnia napar. Wyposażone są zwykle w 3-stopniowy system zabezpieczeń (presostat, termostat i zawór bezpieczeństwa)

6. Ekspresy ciśnieniowe, automatyczne

6. Ekspresy

Dają najwięcej możliwości i największy wybór kaw. Są wysokociśnieniowe (zwykle 15–19 barów), a ich obsługa jest w pełni zautomatyzowana. Same dobierają odpowiednią ilość wody, temperaturę parzenia, a nawet grubość mielenia ziaren (mają młynek). Informują użytkownika o konieczności odkamieniania, napełnienia zbiornika z wodą lub pojemnika na kawę za pomocą wyświetlacza LCD.

7. Ekspresy na kapsułki lub saszetki

7. Ekspresy

To najnowsza grupa ekspresów ciśnieniowych. Kawa trafi a do komory zaparzania w postaci zamkniętych kapsułek. Po zaparzeniu opakowania wpadają do pojemnika na odpady. Ten typ ekspresów jest niezwykle prosty i komfortowy w obsłudze oraz czyszczeniu. Szeroki jest także wybór różnego rodzaju kapsułek z wieloma smakami i aromatami kaw.

8. Ekspresy na saszetki

8. Ekspresy

Od kapsułkowych różnią się formą aplikacji kawy, która w tym przypadku zamknięta jest w saszetkach, tzw. padach. Warto dodać, że zarówno modele saszetkowe, jak i kapsułkowe związane są zazwyczaj z konkretnym producentem kawy i nie można ich dowolnie zamieniać, bowiem podajniki przystosowane są tylko dodanych kapsułek lub saszetek.

9. Ekspresy do zabudowy

9. Ekspresy

Jak sama nazwa wskazuje są to urządzenia przeznaczone do wbudowania w szafki kuchenne. Są to niezwykle zaawansowane urządzenia z szerokim spektrum możliwości i funkcji. Warto wiedzieć, że na rynku istnieją modele półautomatyczne i w pełni automatyczne oraz o wymiarach standardowych (ok. 60 x 60) i kompaktowyc h (60 x 40).

2016-11-23
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket