Czyszczenie i konserwacja urządzeń

Czyszczenie

Niemal wszystkie urządzenia AGD, pracujące z wodą mają opcje lub systemy usuwania osadu wapiennego zwanego popularnie kamieniem. Powód jest prosty: jego nadmiar może doprowadzić do uszkodzenia.

Różne systemy ochronne mają nawet tak proste wydawałoby się produkty, jak słuchawki prysznicowe, a co dopiero mówić o tak precyzyjnych urządzeniach, jakimi są ekspresy do kawy. Zwłaszcza, że te ostatnie wyposażone są rurki o niewielkich przekrojach. Dlatego też producenci ekspresów dbają o systemy czyszczące i bardzo precyzyjnie przekazują wiedzę na ten temat we wszelkiego rodzaju instrukcjach, także w Internecie. Warto dokładnie to prześledzić, bo właściwa konserwacja ma wpływ nie tylko na trwałość i bezawaryjność ekspresu, ale też na smak i zapach kawy.

O czym należy pamiętać

Przede wszystkim należy stosować się do informacji i nakazów zawartych w instrukcji obsługi (gwarancji) oraz wyświetlanych przez ekspres poleceń. Poza czyszczeniem trzeba pamiętać o smarowaniu bloków zaparzania oraz zawiasów. Niektóre modele mają wyjmowane elementy, nadające się nawet do mycia w zmywarkach. Jednakże w przypadku stosowania niewłaściwych środków czyszczących oraz preparatów do usuwania kamienia zawsze jest ryzyko uszkodzenia urządzenia, bądź przedostania się pozostałości środków do wody, z której parzy się kawę. Dlatego najbezpieczniej jest stosować oryginalne produkty do konserwacji zalecane przez producentów. Wiąże się to także z kwestią możliwości skorzystania z naprawy gwarancyjnej. W przypadku złej konserwacji producent może nie uznać naprawy w ramach gwarancji. Na początku trzeba także sprawdzić twardość wody.

Czyszczenie

Urządzenia przelewowe

W tym przypadku należy zwrócić uwagę, na jakość wody i nie zostawiać jej resztek w pojemniku, chociażby, dlatego, by osad nie zapchał przewodów. Jeśli filtr do kawy nie jest wielokrotnego użytku, to po każdym parzeniu trzeba go wyjąć, opłukać, a w razie potrzeby oczyścić z resztek kawy delikatną szczoteczką. Dzbanek czy termos, na kawę również muszą być dokładnie myte za każdym razem.

Praktyczne programy w modelach ciśnieniowych

Większość zastosowanych funkcji oraz programów ma z założenia za zadanie m.in. ułatwienie czyszczenia urządzeń. Najwięcej ich znajduje się w ciśnieniowych ekspresach automatycznych, nieco inaczej należy zadbać o kolbowe. Utrzymanie w czystości ułatwiają:

  • filtry – niektóre modele mają filtr zmiękczający wodę oraz redukujący ilość chloru, a także wbudowane czujniki, usuwające niepożądane substancje, które zmieniają smak i aromat wody;
  • zintegrowany program czyszczenia, płukania i odkamieniania – dzięki specjalnym czujnikom ekspres sam podaje informację o konieczności uruchomienia programów czyszczących, a zależy to od stopnia twardości wody oraz tego, czy w urządzeniu jest zainstalowany filtr;
  • funkcja automatycznego płukania dyszy – to jeden z najnowszych programów, umożliwiający to zadanie po każdym przyrządzeniu napoju na bazie mleka. W zależności od ustawień ekspres może uruchamiać program czyszczenia samodzielnie lub na żądanie użytkownika. Po zakończonym parzeniu kawy dysza wysuwa się ze specjalnego zbiorniczka do czyszczenia, do którego automatycznie wlewany jest specjalny płyn. Następnie ekspres miesza go z wodą i zanurza w nim dyszę, która jest aż dwukrotnie przepłukiwana. W tego typu ekspresach użytkownik może również zrobić to samodzielnie – kolejność prac poda mu samo urządzenie. Zresztą niektóre ekspresy potrafią też sygnalizować konieczność ręcznego czyszczenia dyszy.

Czyszczenie

W ekspresach kolbowych

Tu proces czyszczenia wygląda nieco inaczej. Do odkamieniania stosuje się tabletki lub specjalne płyny, z których w zbiorniku na wodę sporządza się roztwór. Najpierw trzeba wyjąć ze zbiornika filtr (jeśli jest), następnie we wspomnianym zbiorniku sporządzić roztwór, którego stężenie będzie zależało od rodzaju preparatu. Do dyszy i kolby wpuszcza się nieco płynu, a następnie wyłącza urządzenie. Po ok. 30 minutach należy włączyć je ponownie i pozwolić przepłynąć reszcie roztworu. Po kolejnych 20 minutach ekspres trzeba włączyć, wlać do zbiornika świeżą wodę i przepuścić ją przez dyszę oraz kolbę, by wypłukać odkamieniacz. Należy również na bieżąco opróżniać wyjmowany pojemnik (leży na nim kratka ociekowa), do którego skapują resztki kawy oraz woda.

Kawiarki

Zawsze powinny być myte samą woda bez dodatku detergentów, aby nie zmyć z ich ścianek delikatnej warstwy tłuszczu, która osiada po pierwszym parzeniu i chroni (na przyszłość) następne napary przed bezpośrednim kontaktem z metalem, z którego zbudowana jest kafeteria. Opróżniać i myć należy kawiarkę za każdym razem po zaparzeniu kawy i osuszyć przed „skręceniem” poszczególnych elementów, pozostawiane systematycznie resztki wody mogłyby zniszczyć z czasem urządzenie, a w skręconym wnętrzu mogłaby nawet powstać pleśń.

Inne metody

Można je znaleźć w najbardziej zaawansowanych technologicznie ciśnieniowych ekspresach automatycznych, które w największym stopniu odciążają pracę użytkowników. Mają do tego specjalne programy, a ich producenci zalecają korzystanie z przeznaczonych do tego celu fi rmowych preparatów – w płynie, proszku lub w tabletkach. Wystarczy zaaplikować środek zgodnie ze wskazówką i uruchomić program płukania. Wiele modeli za pomocą wyświetlacza samodzielnie zgłosi potrzebę odkamienienia, a jeśli tego nie zostanie to zrobione – odmówi wręcz zaparzenia kawy.

  • tabletki – polecane są specjalne dwufazowe tabletki stworzone właśnie z myślą o zintegrowanym programie czyszczącym ekspresów danej marki, nie tylko czyszczą wnętrze maszyny, ale również pokrywają je warstwą, zapobiegającą odkładanie się tłuszczów zawartych w kawie. W pierwszej fazie specjalna formuła tabletek idealnie oddziela tłuszcze i cząsteczki w systemie zaparzania i sitku. Druga faza to ochrona – składniki aktywne zawarte w preparacie pokrywają warstwą ochronną elementy ekspresu, co na długi czas zapobiega osadzaniu się tłuszczów i pozostałości po kawie;
  • detergenty (także w postaci firmowych tabletek) – które po wprowadzeniu do ekspresu rozpuszczają olejki kawowe (osad) znajdujące się na ściankach układu oraz modułu zaparzającego. Tabletki nadają się do wszystkich modeli ekspresów automatycznych.

Czyszczenie

Najlepiej wybierać sprawdzone preparaty do czyszczenia i odkamieniania ekspresów, proponowane przez renomowanych producentów. Mamy wtedy pewność, że nasz ekspres posłuży nam przez wiele kolejnych lat a parzona w nim kawa będzie miała zawsze dobry smak.

2016-11-23
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket