Jaką kuchnię wybrać?

Jaką kuchnię

To jedno z najczęstszych pytań, jakie zadajemy sobie przed zakupem urządzenia. Jednak odpowiedź nie zawsze jest łatwa, zwłaszcza wtedy, kiedy nie wiemy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru jednego z najważniejszych urządzeń grzewczych w domu.

Wiele osób zasięga opinii „wujka Gie”, który przecież wie wszystko. Niestety, w tej kwestii nie jest najlepszym źródłem wiedzy. Dobrymi doradcami nie będą także serwisy i fora internetowe, na których nadal mamy do czynienia z przekłamaniami i nierzetelnością.

Przechodząc do sedna, wybór urządzenia grzewczego to rzecz prosta. Trzeba jedynie odpowiedzieć sobie na kilka zasadniczych pytań i dokładnie zapoznać się z dostępnymi na rynku konstrukcjami oraz opartymi na nich modelami. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy 10 kluczowych pytań, na które należy spokojnie i rzetelnie odpowiedzieć. Wraz z wiedzą o markach, modelach, programach, rozwiązaniach i funkcjach, o których mówimy w dalszej części naszego poradnika, sprawi to, że wybór stanie się naprawdę prosty.

Pytanie 1: Kuchnia wolnostojąca czy do zabudowy?

To, jaki rodzaj sprzętu chcemy wybrać do mieszkania, tak naprawdę zależy od stylistyki i projektu kuchni. Jeśli jest ona duża, to pasuje do niej zarówno sprzęt wolnostojący (zalecamy modele poszerzone), jak i do zabudowy. Jeśli zaś nie mamy miejsca (bądź mamy nieprzygotowane do tego szafki), powinniśmy skupić się na standardowych kuchniach wolnostojących (o szerokości 50 lub 60 cm). Innym pytaniem, na które warto sobie odpowiedzieć, jest to, czy wolimy uwydatnić sprzęt czy raczej scalić go z resztą mebli. Jeśli chcemy, aby sercem kuchni był jej sprzęt, wybierzmy centralnie ustawiony model wolnostojący. Jeśli zaś liczą się dla nas projekt kuchni i wizualne dopasowanie z meblami i ich kolorem – lepiej na tym polu wyglądają modele do zabudowy. Jeszcze innym rozwiązaniem jest aranżowanie sprzętu i kuchni w jednym stylu. Projektanci są podzieleni, twierdząc np., że kuchnie wolnostojące powinniśmy aranżować w kuchniach stylizowanych na lata wcześniejsze, m.in. 50., a modele do zabudowy – w kuchniach nowoczesnych. Wszystko to jednak kwestia gustu.

Pytanie 2: Kuchnia o szerokości 50 czy 60, a może 100 cm?

Wielkość i gabaryty modeli „standardowych” (50/60 cm) nie wpływają w rodzinach liczących 3–5 osób na funkcjonalność samego sprzętu. Jeżeli w gospodarstwie domowym jest jednak więcej domowników bądź posiłki przygotowywane są częściej i jest ich więcej, warto zastanowić się nad modelem poszerzonym – 90 albo 100 cm. Bez wątpienia, im szersza kuchnia i bardziej pojemny piekarnik (lub piekarniki, bo może być ich w kuchni i kilka), tym większy komfort pracy. Warto wiedzieć, że modele o szerokości powyżej 60 cm umożliwiają przygotowywanie wielu nieszablonowych potraw, do których potrzebna jest większa liczba palników na płycie, i rożne ich rodzaje. Zwykle modele potocznie zwane „profesjonalnymi” mają od 5 do nawet 6 czy 7 pól grzewczych. W tych sprzętach często spotyka się także kilka piekarników, które dodatkowo wpływają na szybkość, niezależność i jakość przygotowywanych potraw. W jednym możemy piec dania obiadowe, a w drugim możemy suszyć zioła czy warzywa lub piec tort.

Pytanie 3: Czy warto wybrać model combi ze zmywarką?

Zdecydowanie tak, zwłaszcza, jeśli prowadzimy małe gospodarstwo domowe, jesteśmy singlami czy po prostu mało w domu gotujemy lub zmywamy. W takim wypadku modele łączone są urządzeniami niemal idealnymi. Zajmują mało miejsca, zużywają stosunkowo mało energii, wszystko także mamy w nich pod ręką. Co ciekawe, sprzęt ten stale jest modyfi kowany i rozwijany, a w najnowszych wersjach możemy korzystać nawet z indukcji. Doskonałym przykładem takich modeli są linie Duo lub Trio (Candy), które oprócz standardowej płyty i piekarnika zawierają także model zmywarki kompaktowej. Zaprojektowane w latach 80. XX w. rozwiązanie polecamy klientom, którzy nie mają dużej kuchni i na kilku metrach kwadratowych muszą zmieścić kilka urządzeń jednocześnie. Taki model oferuje więc funkcjonalność 2 lub 3 w 1, a to wszystko w standardowych rozmiarach kuchni i w cenie jednego urządzenia. Dodajmy, że modele te świetnie sprawdzają się także w domkach letniskowych, daczach czy w domu na wynajem.

Pytanie 4: Kuchnia gazowa czy gazowo-elektryczna?

Jeśli mamy problemy z instalacją elektryczną i nie pozwala ona na komfortowe używanie kilku sprzętów, warto zapoznać się z ofertą modeli gazowych. Urządzenia są bardzo tanie w eksploatacji, a także w zakupie. Oprócz kuchni gazowych (zasilane w pełni gazem są już rzadkością) w ofertach producentów znajdują się także modele kuchni mieszanych, czyli np. gazowo- elektrycznych. I tutaj może być gazowa zarówno płyta główna, jak i piekarnik, który dodatkowo został wsparty elektrycznymi rozwiązaniami, np., grillem lub grzałką dolną. Jeśli jednak nie chcemy urządzeń w pełni gazowych, ale nie wyobrażamy sobie rosołu bez opieczonej na gazie cebuli, można wybrać model gazowo-elektryczny, w którym piekarnik jest całkowicie elektryczny, a płyta ma kilka pól zarówno elektrycznych, jak i gazowych. Takie rozwiązania są bardzo praktyczne i funkcjonalne, ponieważ na polach ceramicznych lub indukcyjnych zdecydowanie szybciej zagotujemy wodę lub zupę, ale na „gazie” idealnie przyrządzimy stek czy naleśnik (który potrzebuje stałego i równomiernego ciepła). Trzeba pamiętać, że w płytach elektrycznych mimo ustawionej mocy grzania z czasem temperatura pola rośnie.

Pytanie 5: Jak ważna jest pojemność piekarnika w kuchni?

Większa pojemność piekarnika daje użytkownikowi z pewnością większe pole manewru pod kątem użytkowym. Mówiąc wprost, konsument może piec większe ilości produktów lub po prostu piec na kilku poziomach jednocześnie, zważywszy że coraz częściej wnętrza piekarników mają odseparowane strefy grzejne, które zapobiegają mieszaniu się zapachów. Jeśli chodzi o wymiary i pojemność poszczególnych urządzeń, wyglądają one następująco: kuchnie wolnostojące o standardowej szerokości 60 cm mają od 35 do nawet 75 l pojemności, modele węższe z kolei (o szerokości 50 cm) mają ok. 25–40 l pojemności. Największe urządzenia, czyli kuchnie wolnostojące o szerokości od 70 nawet do 120 cm, mają aż 100 l pojemności i więcej. Jednak zasada „im więcej, tym lepiej” nie zawsze się sprawdza – zwłaszcza wtedy, kiedy w danej kuchni mamy określone miejsce na sprzęt, a większy (tzn. szerszy) model po prostu nie zmieściłby się.

Pytanie 6: 1000 zł, a inne 10 000 zł?

Wszystko zależy od jakości sprzętu, użytych komponentów, a także od samej konstrukcji urządzenia. Najtańsze, standardowe modele kuchni wolnostojących z czterema polami grzewczymi (gazowymi) i średnim piekarnikiem zaczynają się od ok. 700 zł, a jeśli płyta grzejna jest indukcyjna i dochodzą elementy ze szkła, inoksu czy w pełni elektroniczny programator, cana dochodzi nawet do 3000 zł. Modele szersze, mające więcej pól grzewczych, większe piekarniki są siłą rzeczy droższe. Na końcową cenę wpływ mają także funkcjonalność, zastosowanie odpowiednich emalii, zdobień czy dodatków oraz tradycja fi rmy, ręcznie robione elementy, uchwyty (z ang. hand made), a także prestiż samej marki. Decydując się na zakup, nie powinniśmy jedynie patrzeć na cenę – skupić się należy na prestiżu marki, jakości wykonania. Warto zajrzeć do środka, dotknąć panelu sterowania, pokręteł, sprawdzić jakość tworzywa sztucznego czy użytej blachy. Powinniśmy porównać podobne modele ze sobą i dopasować funkcjonalność do naszego gustu. Bez wątpienia warto zastanowić się nad modelem z wyższej półki, który da nam nie tylko najlepszą jakość i komfort użytkowania ale i znacznie większą pewność, że ze sprzętem nic w najbliższym czasie się nie stanie.

Pytanie 7: Po co stosuje się „zimny front” piekarnika?

„Zimny front” to poniekąd hasło marketingowe, bowiem w praktyce nie jest on tak naprawdę chłodny. Tym niemniej jest to rozwiązanie praktyczne, mające głęboki sens. Przekłada się zarówno na ekonomię, jak i bezpieczeństwo użytkowania kuchni. W praktyce ów „zimny front” to nic innego jak zabezpieczenie drzwi frontowych piekarnika przed wzrostem temperatury i możliwym oparzeniem się przez użytkownika. W praktyce „zimny front” odgrywa rolę chłodzenia gorącej od wnętrza szyby. Producenci stosują kilkukrotne przeszklenie drzwi piekarnika (podwójne, potrójne, a nawet poczwórne), które ostatecznie zmniejsza temperaturę na zewnątrz urządzenia do bezpiecznych 50–60 °C (lub mniej). Wybierając sprzęt z takim rozwiązaniem, możemy być pewni zwiększonej efektywności piekarnika i znacznie większego bezpieczeństwa naszych pociech, które nie tylko uwielbiają patrzeć, jak działa piekarnik, ale i niejednokrotnie przytulić do niego buzię.

Pytanie 8: Instalacja elektryczna jedno- czy dwufazowa?

Od lat na rynku funkcjonuje wiele nieporozumień w obszarze zasilania energią elektryczną sprzętu AGD. Zacznijmy od prostego faktu: sprzęt domowy tego typu nigdy nie jest zasilany tzw. siłą (żadne z urządzeń nie wykorzystuje 3 faz jednocześnie). Jeśli kuchnia jest gazowa i potrzebuje tylko zasilania do zapalarki elektrycznej gazu bądź ma ona piekarnik o mocy do 3–4 kW, wystarczy zasilanie standardowe, jednofazowe z zabezpieczeniem 16 A. Jeśli potrzebna jest większa moc, a funkcjonuje tylko jeden obieg dla kuchni (jedna faza), należy zwiększyć moc przyłączeniową (do 25 A). Komfortowa sytuacja jest, kiedy instalacja w kuchni ma więcej niż jeden obieg (a więc nie jedną, a dwie lub trzy fazy). Wówczas płytę indukcyjną bądź elektryczną kuchni włączamy do obiegu pierwszego (L1), a piekarnik do drugiego (L2). W wypadku liczników trójfazowych trzecia faza (obieg L3) daje pełny komfort, ponieważ możemy do niej podłączyć inne prądożerne urządzenia w domu (czajnik, pralkę, bojler itp.). Choć kuchnie znacznie się różnią od siebie, można przyjąć, że kuchnia gazowo- -elektryczna z piekarnikiem elektrycznym wymaga zasilania ok. 3–4 kW, zaś w pełni elektryczna od 7 do 10 kW (modele profesjonalne nawet do 12–15 kW).

Pytanie 9: Jak ważna jest klasa efektywności przy wyborze kuchni?

Każdy sprzęt elektryczny pracuje w danej klasie efektywności energetycznej, czyli pobiera daną ilość energii, by sprawnie działał. Jedne urządzenia (ze względu na rodzaj komponentów, pojemność piekarnika, różnorodność funkcji itd.) mogą pracować oszczędniej (w najlepszej klasie: A+++, A++, A+, A), inne – mniej oszczędnie. W kuchniach zarówno wolnostojących, jak i do zabudowy (w obu przypadkach określa się jedynie parametry piekarnika, a nie płyty) ważne jest więc to, jak działanie funkcji grzewczych przekłada się na pobór energii. Klasa efektywności energetycznej ma wiec pomóc porównać dany sprzęt, by określić, który z nich jest bardziej ekonomiczny podczas użytkowania. Przypomnijmy, że w wypadku piekarników za najwyższą uznajemy klasę A, za najniższą zaś D.

Pytanie 10: Jak idealnie dopasować kolor kuchni do mebli?

Na kolejnych stronach „InfoProduktu” zobaczą Państwo, że stylistyka urządzeń jest dziś niebywale atrakcyjna. Ważną rolę odgrywają w niej bryła, zdobienia czy kolor urządzenia. W stylizacjach kuchni angielskiej czy prowansalskiej stosuje się kolory pastelowe, jasne, które dodatkowo optycznie powiększają kuchnię. Jeśli zaś chcemy, aby klimat kuchni był nieco chłodniejszy, ale zarazem nowocześniejszy i ponadczasowy, powinniśmy wybrać urządzenie w odcieniu srebra czy w kolorze czarnym. Jeśli sami projektujemy pomieszczenie kuchenne, warto przeglądać stylizowane zdjęcia producentów, oferujących np. kuchnie poszerzane nawiązujące do stylu lat 50. XX w. Trzeba przy tym pamiętać, że w rzeczywistości kolory zupełnie inaczej wyglądają w katalogu, inaczej na żywo. Mylące mogą być także wzorniki, które jeśli nie są oparte na danym standardzie kolorystycznym (np. RAL), znacznie mogą odbiegać od rzeczywistości. Więcej o wyjątkowych projektach wzorniczych kuchni piszemy także w rozdziale „Kuchnie o wyjątkowej stylistyce”.

2016-11-25
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket