Determinanty wyboru dobrych naczyń

Determinanty wyboru dobrych naczyń

Miłośnicy kuchni, którzy często gotują dla rodziny oraz znajomych, wiedzą, że same umiejętności związane ze sztuką kulinarną są ważne, ale na pewno nie najważniejsze. Liczy się bowiem także odpowiednie wyposażenie.

Teoretycznie garnek jaki jest, każdy widzi, a jednak nieodpowiednio dobrane naczynie może nawet zepsuć smak potrawy, choćby ją przypalić. Często też pozostawianie dania w naczyniu do przechowywania nieprzystosowanym może sprawić, że będzie ono szkodliwe dla zdrowia. Co zatem wpływa w największym stopniu na to, że garnek czy patelnia są dobre? Oto podstawowe elementy.

Materiał

Od niego wiele zależy. Przede wszystkim pod wpływem oddziaływania wysokiej temperatury (a przyrządzanie wielu dań, zwłaszcza obiadowych, jej wymaga) nie powinien wchodzić w reakcję z gotowanymi bądź smażonymi potrawami. Producenci bardzo tego przestrzegają, więc materiały stosowane obecnie do produkcji naczyń są dla zdrowia bezpieczne. Praktycznie naczyń z „czystego” aluminium, które w dłuższym czasie zmieniało smak potraw (a jeszcze do niedawna wykonane z niego garnki dominowały), już się nie stosuje w takiej jak dawniej formie. Nie znaczy to jednak, że się z aluminium nie korzysta, nadal jest ono stosowane do produkcji naczyń do gotowania, gdyż jest materiałem lekkim i doskonale przewodzi ciepło, tyle że najczęściej stosuje się je „jako warstwę” dna garnka czy patelni. Dziś dominuje dobrej jakości stal nierdzewna, sporo też jest naczyń ceramicznych, szklanych (bardzo neutralne), a także daje się zauważyć powrót wszelkiego rodzaju naczyń żeliwnych (emaliowanych bądź „surowych”) oraz glinianych. Jednakże dwa ostatnie nie nadają się ani do mycia w zmywarce, ani do przechowywania w nich potraw, wymagają również odpowiedniego przechowywania oraz właściwej konserwacji. Nie zmienia to jednak faktu, że mają szereg zalet.

Materiał

Powłoki

Coraz więcej naczyń do gotowania i smażenia powlekanych jest nowoczesnymi powłokami. Są one trwałe, nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi, nie zmieniają smaku ani nie pogarszają jakości potraw, a przyrządzane dania do nich nie przywierają, więc dzięki powłokom naczynia łatwe są do mycia. Takie powłoki mają maja różny skład i zastrzeżone przez producenta nazwy. Najpopularniejsze są fluoroplastikowe z grupy PTFE (PoliTetraFluorEtylen), zwane Teflon, Xylan, Excalibur itp., a także ceramiczne, poza tym można też spotkać bardzo trwałe tytanowe, kamienne, granitowe i marmurowe. Ważne jest jednak, by kupować produkty firmowe, gdyż zdarza się, że powłoki w naczyniach kupowanych na bazarach mogą mieć w składzie nawet szkodliwy dla zdrowia ołów, łatwo jest je też uszkodzić, gdyż są nietrwałe.

Powłoki
2016-12-16
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket