Pozostałe detale

Nie można ich pominąć, gdyż zwiększają komfort, chronią przed poparzeniem, a także usprawniają gotowanie. Na uwagę zasługują zwłaszcza:

Pozostałe detale

zdejmowane uchwyty

– stosowane w patelniach oraz rondlach. Ułatwiają przechowywanie naczyń i sprawdzają się w wypadku naczyń do pieczenia, które w piekarniku nagrzewają się do wysokich temperatur – nie ma obawy, że wykonane z tworzywa uchwyty zniszczą się pod wpływem ciepła;

nienagrzewające się uchwyty

– to rozwiązanie niezbędne, które ułatwia korzystanie z naczynia i chroni użytkownika przed poparzeniem. Robione są z tworzyw sztucznych (np. silikonu), metalu lub nienagrzewającej się stali;

otwór w uchwycie patelni

– pozwala powiesić naczynie;

otwór w uchwycie patelni

miarka objętości

– znajduje się wewnątrz naczynia i występuje zarówno w garnkach, rondlach, patelniach, wokach, brytfannach, jak i szybkowarach;

dziobek

– to wgłębienie krawędzi naczynia ułatwiające przelewanie zawartości;

pokrywa z otworami

– pozwala na odlewanie wody przy zamkniętym garnku, a w zależności od tego, jak jest ustawiona, garnek można zamknąć lub otworzyć;

czujnik temperatury

– może być umieszczony na dnie, w uchwycie lub na pokrywie. Kontrolka pokazuje, czy naczynie jest wystarczająco nagrzane i czy można rozpocząć gotowanie. Niektóre wskaźniki temperatury pokazują przekroczenie przez naczynie określonego poziomu temperatury, np. 140 °C.

2016-12-19
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket