Ważne detale ułatwiające gotowanie

Ważne detale ułatwiające gotowanie

Nowoczesne naczynia tym się różnią od klasycznych, że producenci starają się, żeby można było z nich wygodnie i bezpiecznie korzystać, dlatego wciąż wprowadzają różne udogodnienia.

Wśród detali wpływających na jakość naczyń są dwa najważniejsze – to dno oraz powłoki, mimo że te ostatnie nie dotyczą wszystkich modeli, ale tam, gdzie są niezbędne, odgrywają zasadniczą rolę. Poza nimi są też inne, poprawiające komfort korzystania z naczyń.

Dobre dno (min. 4 mm grubości) to tak naprawdę najważniejsza część naczynia, bez względu na to, czy mówimy o garnkach, patelniach, brytfannach, gdyż odpowiada za właściwe przewodzenie ciepła. Często to ono zapobiega lub nie przypalaniu i decyduje o trwałości naczynia. Dno może być:

wielowarstwowe

– obowiązkowe w naczyniach ze stali nierdzewnej, która sama słabo przewozi ciepło, dlatego jednym ze sposobów jest wykonanie przynajmniej trzech warstw. Metal dobrze przewodzący ciepło (np. aluminium, miedź) umieszcza się pomiędzy dwiema warstwami stali, wskutek czego garnek lub patelnia ma nie tylko grubsze dno, ale również ścianki, co sprawia, że naczynie na dłużej zatrzymuje ciepło;

kapsułowe z wbudowanym dyskiem

– czyli specjalną, okrągłą wkładką, która zwiększa przewodzenie ciepła. Dysk ma najczęściej grubość 3,5 mm i jest wykonany z aluminium. Taki spód zapewnia bardzo dobrą dystrybucję ciepła i zabezpiecza naczynie przed odkształceniami;

kapsułowe z wbudowanym dyskiem

ze szczelinami dylatacyjnymi

– takie dno ma specjalne szczeliny w kształcie pierścienia, które przyspieszają równomierne rozprowadzanie ciepła i zapewniają naczyniu stabilność na płycie;

Powłoki

Powłoki tzw. nieprzywierające ma coraz więcej garnków i patelni.

Ich jakość jest związana z ich wytrzymałością, a ta zależy m.in. od liczby i rodzaju warstw, z których składa się powłoka, ich grubości, sposobu umieszczenia, a także od materiału, jego grubości i jakości. Producenci zestawiają różnego rodzaju warstwy, mające zwiększyć komfort i szybkość gotowania. W zależności od naczynia można spotkać produkty np. dwu-, trzylub czterowarstwowe. Każde zestawienie warstw ma dać określony rezultat. Na rynku możemy spotkać m.in. powłoki:

2016-12-19
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket