Klasyfikacja filtrów do wody

Klasyfikacja

Filtracja wody to obszerny temat, który doczekał się już wielu opracowań. Wymyślono kilka sposobów radzenia sobie z zanieczyszczeniami. To właśnie z myślą o ich usuwaniu powstały specjalne filtry, które nie tylko poprawiają właściwości organoleptyczne wody, ale także usuwają różnego rodzaju zanieczyszczenia.

Kwestia filtracji wody nie do końca jest oczywista. Trzeba pamiętać, że nie obejmuje tylko ujęć wodociągowych, w domach mających własne ujęcia obowiązkowo stosuje się bardziej profesjonalne rozwiązania. Nie wolno zapominać też o tym, że niewłaściwe parametry wody wpływają niekorzystnie także na urządzenia mające z nią styczność. W ten sposób w znacznym stopniu poszerza się pojęcie samej „filtracji”. Filtry to nie tylko dzbanki, ale także bardziej zaawansowane systemy, które montuje się np. pod zlewem lub przy kranie. Koniecznie trzeba wspomnieć również o systemach odwróconej osmozy, które powinny być instalowane w domach z własnym ujęciem wody, która wymaga gruntownego oczyszczenia. Jednak nie tylko konstrukcja jest podstawą podziału. Równie ważne są sposób uzdatniania wody i to, czy jest to tylko filtracja mechaniczna. Pod uwagę trzeba wziąć także przeznaczenie filtrów, miejsce oraz sposób ich montażu. Poniżej przedstawiamy podział filtrów domowych. Ogólna klasyfi kacja filtrów do wody Filtry do użytku domowego można podzielić na kilka sposobów. Pierwszy dotyczy ich zastosowania, drugi metody filtracji. Co więcej, w każdej grupie występują dodatkowe podziały, m.in. ze względu na budowę. Ze względu na przeznaczenie filtry dzielimy na: „

filtry kuchenne – są najczęściej stosowane w polskich domach i doskonale sprawdzają się w tych, w których woda pobierana jest z ujęć wodociągowych. Do tej grupy zaliczamy filtry dzbankowe, nakranowe, podzlewozmywakowe oraz filtry stojące. Nowością są filtry butelkowe, które są skierowane do użytkowników prowadzących aktywny tryb życia; „

filtry łazienkowe – to grupa filtrów często pojawiająca się w domach z wodą pobieraną ze studni. Najczęściej stosowane są filtry prysznicowe, kąpielowe oraz pralkowe; „

domowe systemy uzdatniania wody – są obowiązkowe w wypadku własnych ujęć wody, w której pojawiają się różne zanieczyszczenia. Woda tego typu wymaga kompleksowego uzdatniania, a jej jakość i skład są zmienne w zależności od panujących warunków. Filtry tego typu montuje się na głównym ujęciu wody w budynku.

Klasyfikacja filtrów kuchennych

Filtry tego typu najczęściej montuje się w kuchni i w zależności od rodzaju zapewniają dostęp do bieżącej wody filtrowanej. Jakie produkty zaliczamy do tej grupy? „

  • Dzbanki filtrujące – obowiązkowo pojawiają się w tej kategorii. To najprostszy sposób na filtrowanie wody. Nie wymagają montażu ani specjalistycznych akcesoriów, a co więcej, nie są drogą inwestycją. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na parametry. Do najważniejszych należy zaliczyć pojemność oraz rodzaj wkładu filtrującego. Dzbanki wykonane są z dobrej jakości tworzywa sztucznego (rzadziej szkła), które nie wpływa na jakość wody oraz jej właściwości. Jest odporne na uszkodzenia oraz osadzanie sie bakterii – dzbanki wymagają jedynie właściwej pielęgnacji i systematycznej wymiany wkładu filtrującego. „
  • Butelki filtrujące – też zaliczamy do tej kategorii, choć tak naprawdę są to produkty uniwersalne. Niewielkie butelki pozwalają na szybkie przefiltrowanie niewielkiej ilości wody. W przeciwieństwie do dzbanków tutaj woda oczyszczana jest w trakcie picia, po przechyleniu butelki. To doskonałe rozwiązanie dla osób prowadzących aktywny tryb życia, które czystą wodę chcą mieć zawsze pod ręką. „
  • Filtry pozdlewowe – bardzo często określane są także jako podzlewozmywakowe. Ich dużą zaletą jest to, że zapewniają stały dopływ filtrowanej wody. Woda jest oczyszczana już w momencie uruchomienia kranu, dzięki czemu nie wymaga już kolejnej filtracji, np. w dzbanku. Filtry tego typu podłącza się do rury doprowadzającej zimną wodę i montuje w szafce pod zlewem. Takie rozwiązanie sprawia, że filtr nie zajmuje dużo miejsca i jest praktycznie niewidoczny. Na rynku dostępne są trzy rodzaje filtrów podzlewowych. „
  • Filtry nakranowe – Montuje się je bezpośrednio na baterii kuchennej za pomocą specjalnego łącznika, który sprawia, że woda oczyszczana jest na bieżąco. Modele nakranowe są jednymi z najprostszych w instalacji. Filtry tego typu mają za zadanie zmniejszać ilość tych związków, które powstały podczas jej przepływu przez stare rury, a nie redukować ilość zanieczyszczeń, które są skutkiem małej wydajności techniki uzdatniania wody. Duże znaczenie dla skuteczności filtracji ma miejsce montażu, które sprawia, że woda jest filtrowana w momencie użycia. Ma to jeszcze jedną zaletę. Dzięki takiemu umiejscowieniu zmniejszana jest możliwość powstawania kolejnych zanieczyszczeń.

Klasyfikacja ze względu na metodę filtracji

Kolejny podział dotyczy sposobów uzdatniania wody. Pokrywa się on z podziałem filtrów ze względu na ich przeznaczenie. Tutaj z kolei wyróżniamy: „

  • filtry mechaniczne – nazywane są również filtrami cząstkowymi i odpowiadają za usuwanie zanieczyszczeń mechanicznych. To pierwszy, wstępny etap uzdatnia wody, podczas którego wyłapywane są m.in. drobiny pochodzenia organicznego, piasek czy rdza; „
  • filtry węglowe – filtracja na węglu aktywnym zawsze jest poprzedzana filtracją mechaniczną. Filtry węglowe wypełnione są węglem aktywnym, który ma postać granulek lub bloków z prasowanego, porowatego węgla; „
  • filtry zmiękczające – służą do zmniejszenia twardości wody, która wpływa niekorzystnie m.in. na ekspresy do kawy, czajniki czy pralki. Twarda woda powoduje powstawanie kamienia kotłowego, który osadza się m.in. w rurach kanalizacyjnych i urządzeniach sanitarnych; „
  • filtry odżelaziające – wykorzystuje się podczas filtracji wody pochodzącej z dużych głębokości. Odpowiadają za zmniejszenie stężenia żelaza i manganu, które wpływają na właściwości organoleptyczne wody; „
  • filtry odwróconej osmozy – służą do demineralizacji wody. Sprawdzają się szczególnie w tych domach, w których woda pobierana jest z własnego ujęcia i nie była wcześniej uzdatniana; „
  • lampy UV – są lampami bakteriobójczymi, które dezynfekują uzdatnianą wodę. Proces ten nie wpływa na jej smak i zapach ani na właściwości fi zykochemiczne.

2017-01-19
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket