Filtry nakranowe

Filtry

To rodzaj filtrów kuchennych, który montuje się na baterii. W przeciwieństwie do modeli podzlewowych woda oczyszczana jest na końcowym etapie przepływu. Modele nakranowe jeszcze kilka lat temu były standardowym rozwiązaniem. Ich największą zaletą była poręczność i łatwość montażu. Instaluje się je bezpośrednio na baterii kuchennej za pomocą specjalnego łącznika, dzięki czemu woda oczyszczana jest na bieżąco. Ich główne zadanie nie polega na redukowaniu zanieczyszczeń, które są skutkiem niskiej wydajności techniki uzdatniania wody, ale na zmniejszeniu ilości tych związków, które powstały podczas jej przepływu przez stare rury. Miejsce montażu sprawia, że woda jest filtrowana w momencie użycia, tak więc maksymalnie zmniejsza się możliwość powstawania kolejnych zanieczyszczeń. Modele nakranowe to dobre rozwiązanie dla tych klientów, którzy nie chcą oczyszczać określonej ilości wody i wolą to robić na bieżąco. Służą do filtrowania wody wodociągowej i poprawiają jej smak, zapach, kolor i co więcej, zmniejszają zawartość metali ciężkich, chloru czy siarkowodoru. Jak działają? Najczęściej wyposażone są we wkłady mechaniczno-węglowe, które pozwalają na filtrację w dwóch etapach. Pierwszy polega na zatrzymaniu zanieczyszczeń mechanicznych przez polipropylen, drugi – na usunięciu szkodliwych związków za pomocą węgla aktywowanego. Na większości modeli montowany jest specjalny przełącznik, który korzystać z wody filtrowanej lub wody niefiltrowanej w zależności od potrzeb użytkownika. Odpowiednie nastawienie pokrętła sprawia, że woda albo trafia do filtra, albo przepływa obok niego. Kolejnymi rozwiązaniami są regulator strumienia wody oraz czujnik informujący o konieczności wymiany wkładu.

Aby podłączyć filtr nakranowy, trzeba usunąć z wylewki końcówkę napowietrzającą i podłączyć go za pomocą specjalnego adaptera (zazwyczaj w zestawie są dwa adaptery). Jeżeli wylewka ma niestandardowe wymiary, wtedy powinno się zainstalować dodatkową uszczelkę pomiędzy filtrem a wylewką. Tak jak i w przypadku innych rodzajów filtrów przed użyciem należy przepłukać wkład zimną wodą z pozostałości węgla aktywnego. Temperatura wody wyższa niż 37,7

2017-01-20
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket