W zależności od przeznaczenia noże mogą nieznacznie różnić się między sobą wyglądem. Mogą przyjmować różne kształty, jednak pewne elementy ich budowy pozostają takie same.
- standardowe nitowanie – jest bardzo łatwo rozpoznawalne po metalowych kropkach na trzonku. Powstaje przez zamocowanie dwóch kawałków okładek na trzpieniu klingi;
- odlew na trzpieniu – na trzpieniu wykonuje się specjalny odlew z tworzywa sztucznego bez nitowania;
- matrycowe kucie – rozwiązanie stosowane w droższych nożach. Polega na umieszczeniu okładek na trzpieniu w ten sposób, by na zakończeniach rękojeści była taka sama grubość. Daje to dużą stabilność samego mocowania.
Rękojeść noży wykonywana jest z różnych materiałów. Sam trzpień noża wykonywany jest głównie ze stali, natomiast okładki głównie z tworzywa sztucznego, drewna, micarty bądź stali. Najpopularniejszym materiałem są tworzywa sztuczne. Taki materiał powoduje, że nóż jest lekki i łatwy w pielęgnacji. Trzeba jednak zwracać uwagę na jego wytrzymałość na wysoką temperaturę, ponieważ większość tego rodzaju materiałów jest, niestety, mało odporna, co może grozić spaleniem. Na szczęście producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, tworzą rękojeści z materiałów, które są termoodporne i trudno jest je uszkodzić. Doskonałym dodatkiem okazują się materiały o właściwościach antypoślizgowych. Jeśli chodzi o drewniane okładki, drewno, z którego są wykonywane, musi być dobrze zimpregnowane. Dodatkowo drewniane okładki dodają elegancji i szyku. Przy wyborze tego typu noża warto jest zwracać uwagę, z jakiego drewna został on wykonany. Najlepsze są materiały bukowe, hebanowe, wiśniowe i orzechowe. Laminat micarta to materiał, z którego wykonane są noże z wyższej półki cenowej, cechujący się dużą wytrzymałością. W jego skład wchodzą płótno oraz papier połączone żywicą. Najtwardszym materiałem jest stal. Rękojeści stalowe mają jednak swoje minusy. Głównym jest to, że są dość śliskie, co może doprowadzić do braku stabilności przy trzymaniu noża.
- ostrze gładkie – takie rozwiązanie stosuje się głównie w nożach uniwersalnych, przeznaczonych do krojenia różnych produktów. Może służyć do krojenia zarówno mięs, jak i warzyw;
- ostrze ząbkowane – występuje w nożach przeznaczonych do krojenia konkretnych produktów. Doskonale sprawdza się przy krojeniu chleba czy serów.
© 2025 InfoMarket