Rodzaje maszynek do mielenia mięsa

Rodzaje maszynek do mielenia

Kotlety mielone czy placki ziemniaczane to potrawy, które wymagają odpowiedniego zmielenia produktów. Tu z pomocą przychodzą maszynki do mielenia mięsa, które powinny znaleźć się w każdym domu. Co oferuje nam rynek i jakie są najciekawsze rozwiązania?

Grupę tych produktów można podzielić na dwie kategorie: ręczne i elektryczne. My zajmiemy się drugim rodzajem, który daje z pewnością więcej możliwości i jest bardziej zaawansowany. Elektryczne maszynki do mielenia mięsa to wydatek rzędu 200-400 złotych. Płacimy za materiał wykonania, jakość oraz dodatkowe funkcje. Tak naprawdę modele do użytku domowego oferowane są przez niewielu producentów i nie cieszą się tak dużą popularnością jak np. parowary.

Maszynki do mielenia mięsa można podzielić na następujące kategorie:

  • maszynki jednofunkcyjne – to klasyczne urządzenia służące do mielenia mięsa. Różnią się materiałem wykonania oraz liczbą i rodzajem sitek. Obowiązkowo wyposażone są w podajnik oraz funkcję rewers. Ich głównym i jedynym zadaniem jest mielenie – mięsa, białego sera czy ziemniaków. Nie nadają się do szatkowania czy wyciskania innych produktów;
  • maszynki wielofunkcyjne – to urządzenia uniwersalne, które nie tylko mielą, ale też szatkują czy wyciskają cytrusy. Wyposażone są w wymienne przystawki odpowiadające za konkretne funkcje. Dzięki nim tradycyjna maszynka do mielenia mięsa zmienia się w urządzenie wielofunkcyjne, które spełnia kilka dodatkowych funkcji.

Warto pamiętać, że maszynka do mielenia może być także jednym z elementów bardziej rozbudowanych robotów kuchennych. Jako przystawka występuje zarówno w modelach wieloczynnościowych, jak i planetarnych. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy wolą zainwestować w jedno urządzenie spełniające kilka dodatkowych funkcji.

2017-02-16
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket