Budowa maszynek do mielenia

Budowa maszynek do mielenia

Elektryczne maszynki do mielenia mięsa to urządzenia, które budową przypominają klasyczne modele ręczne – główna różnica dotyczy tego w jaki sposób mechanizm mielący jest wprowadzany w ruch. Tutaj najważniejszą rolę odgrywa silnik zastępujący ludzkie mięśnie.

Najważniejsze elementy budowy maszynek to:

  • korpus – to właśnie w nim znajduje się silnik napędzający całe urządzenie. Korpusy różnią się m.in. wielkością i materiałem wykonania – oprócz modele ze stali dostępne są także maszynki z tworzywa sztucznego;
  • komora mielenia – czyli swojego rodzaju komin do którego z jednej strony wkładamy mięso, które już po zmieleniu wydostaje się prze drugi koniec komina. W komorze umieszczony jest ślimak z zamontowanym sprzęgłem, nożyk dwustronny oraz sitko i nakrętka;
  • popychacz – to kolejny element urządzenia, który ma zapewnić bezpieczne użytkowanie. Popychacz ma za zadanie ułatwić przepychanie mielonych produktów w głąb gardzieli. Dzięki temu nie ma ryzyka, że skaleczenia się podczas mielenia;
  • miska – spełnia rolę podajnika. To na niej można układać mielone mięso tak aby nie trzeba było przerywać pracy urządzenia.

2017-02-16
x

Kontakt z redakcją

© 2025 InfoMarket