Tarcie, krojenie, szatkowanie

Tarcie, krojenie,

To elementarne czynności, których uczą w szkołach gastronomicznych. Pierwsze, które ukazują także, co w kuchni umiemy, i zwykle także pierwsze w konkursach kulinarnych.

Na szczęście amatorzy nie muszą siekać czy kroić z prędkością światła i powtarzalnością robota, chociaż, mogą to zrobić, zaopatrzywszy się w krajalnicę i szatkownicę. To, oczywiście, niejedyny argument przemawiający za ich kupnem. Ich zaletami są oszczędność czasu i troska o ochronę rąk i palców. Każdy, kto choć raz próbował przygotować coś, zetrzeć czy równo pokroić, wie, jak bardzo jest to mozolne, a czasem wręcz irytujące. Po co więc się męczyć, skoro na rynku są wygodne urządzenia przeznaczone do tego celu?

Niech żyje równość

Niech żyje równość

Podstawową rzeczą, w jaką wyposażona jest każda kuchnia, nawet ta najprostsza i najmniejsza, jest tarka. Na rynku dostępnych jest ich wiele rodzajów. Różnią się kształtem, kolorem, materiałem wykonania i przeznaczeniem. Bywają prostokątne, płaskie, w kształcie stożka, plastikowe, drewniane, szklane lub ze stali nierdzewnej. Niektóre wbudowane są w pojemnik, który zbiera startą żywność, co jest niezwykle wygodne i ogranicza zabrudzenia kuchennych blatów. Są także specjalne tarki do sera lub pojedyncze, mające tylko jeden rodzaj oczek. Cześć tarek ma kilka rodzajów oczek, ale biorąc pod uwagę ich małą powierzchnię, wygoda użytkowania jest średnia. Istnieją również tarki do czosnku, które mogą być dobrą konkurencją dla prasek czy wyciskarek. Możemy spotkać się także z tarkami do imbiru, które są dłuższe i węższe niż pozostałe. Ciekawym produktem są też tarki do jabłek i cytrusów.

Gdzie człowiek nie nadąży, tam pośle krajalnicę

Gdzie człowiek nie nadąży,

Kiedyś krajalnice występowały głównie w sklepach mających dział z wędlinami i serami, dziś coraz więcej domów jest w nie wyposażonych. Krajalnica powinna być przede wszystkim ostra i bezpieczna (to dziś norma). Nie zaszkodzi przy tym, jeśli będzie funkcjonalna i stylowa. Urządzenie może być wykorzystywane do krojenia pieczywa, wędlin, serów czy owoców.

Jeśli chcemy za każdym razem uzyskiwać równe plastry, dobrze wyposażyć się w krajalnicę z dużym zakresem regulacji grubości krojenia. Atutem są nóżki zapobiegające ślizganiu po blacie, co w wypadku takiego urządzenia jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo użytkowania. Ważne, by dany model miał zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem i wysunięciem wózka. Wózki i tacki powinny być wykonane ze stali chromoniklowej, co poprawia trwałość i upraszcza czyszczenie. Noże z kolei winny być zrobione ze stali nierdzewnej. Plusem będzie także wygodny dociskacz. Większość modeli odpowiednio i bardzo skutecznie dba o nasze bezpieczeństwo. Mimo to zawsze aspekt ten należy bardzo dokładnie sprawdzić.

2017-09-25
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket