FRANKE

„Śliwka w kompot” - pokaz kulinarny w Studio Smolna 8

„Śliwka w kompot” - pokaz kulinarny w Studio Smolna 8

Jeden z wyjątkowo słonecznych i ciepłych wieczorów tej jesieni był okazją do wspólnego spotkania projektantów, architektów i dziennikarzy. W ramach odbywających się cyklicznie szkoleń w Studio Smolna 8, którego partnerem jest marka Franke, zorganizowano pokaz kulinarny połączony ze wspólnym gotowaniem oraz przygotowaniem jesiennej nalewki ze śliwek – idealnej mikstury na tę porę roku.

Praktyczne warsztaty, w których uczestnicy aktywnie brali udział na każdym etapie prac, obfitowały w zaskakujące i zabawne sytuacje. Nad całością czuwali eksperci oraz… „kompletne menu” piekarnika z linii Frames by Franke, który był bez wątpienia gwiazdą tego wieczoru. I to z wielu powodów. Nie tylko skupili się wokół niego (ale i innych sprzętów z linii Frames by Franke) wszyscy adepci sztuki kulinarnej, ale i w nim przygotowano jednocześnie wiele dań. W tym miejscu arcyważna uwaga – śledzący dokładnie rozwiązania obecne na rynku doskonale wiedzą, że system pieczenia wielopoziomowego funkcjonuje u wielu marek, ale w wypadku Franke mamy do czynienia z opatentowaną konstrukcją oraz systemem grzania i rozprowadzania ciepła Dynamic Cooking Technology (DCT).

W praktyce zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą dzięki równomiernie rozłożonemu ciepłu i stałej temperaturze na każdym z poziomów. Wpływają na to nie tylko sam kształt i bryła komory, ale i profile piekarnika oraz jego tac, do których dociera gorące powietrze z wymuszonego i zamkniętego obiegu. Systemowi Franke warto przyjrzeć się bliżej, bowiem jest on na rynku unikalny. Wszyscy, którzy mieli okazję pracować z piekarnikiem czy też go montować, wiedzą, że jest to urządzenie precyzyjnie zaprojektowane, zbudowane z najlepszych komponentów i odpowiednio zabezpieczone termicznie. Dlatego ten solidnie wykonany piekarnik ma swoją wagę, co jest oczywiście ogromną zaletą (dla przykładu najwyższej klasy sprzęt audio prawdziwi puryści i audiofile „mierzą” i oceniają m.in.… wagą).

Warto dodać, że proces pieczenia jest tu wspomagany systemem Kompletne Menu, który jest w pełni zautomatyzowany (oszczędność czasu i energii) i ma wiele programów do pieczenia różnego typu dań. W linii Frames by Franke znajduje się obecnie aż 59 różnych urządzeń, umożliwiających idealne dopasowanie wyposażenia do oczekiwań i potrzeb domowników. Charakterystyczną cechą serii jest najwyższej klasy szkło dekoracyjne oraz wysublimowane, stalowe listwy i uchwyty (patrz zdjęcie na I okładce naszego magazynu).

Mówiąc o warsztatach kulinarnych Franke, warto wspomnieć o magicznym i nietuzinkowym miejscu, w jakim się one odbywają. A są nim dwa piętra wysokościowca przy ulicy Smolnej w Warszawie. Bogate zaplecze techniczne i kulinarne Studio Smolna 8 oraz kilkusetmetrowa powierzchnia pozwalają na przygotowanie różnego rodzaju imprez. Będąc w tym miejscu, warto zwrócić uwagę na wyjątkową panoramę Warszawy i zapierający dech w piersiach widok, chociażby na Stadion Narodowy.

2018-10-31
x

Kontakt z redakcją

© 2025 InfoMarket