Troska o higienę i komfort ze sprzętem gospodarstwa domowego

Troska o higienę i komfort

Różnorodne funkcje i rozwiązania techniczne stosowane w dużym AGD pozwalają zachować higieniczną czystość w domu, zapewnią optymalne warunki do długiego przechowywania żywności czy też zwiększają komfort prania oraz zmywania. (Fot. Samsung)

W pralkach czy zmywarkach dostępne są różnego rodzaju programy zmywania, dzięki którym skutecznie pozbędziemy się nawet najtrudniejszych zabrudzeń. W sprzęcie tym nie brakuje także systemów automatycznego dozowania, które sprawiają, że nie musimy za każdym razem przed rozpoczęciem prania czy zmywania pamiętać o zaaplikowaniu odpowiedniej ilości detergentu.

Zdrowe i smaczne, a do tego komfortowo przygotowane potrawy zapewniają również różnego rodzaju systemy stosowane w piekarnikach parowych czy urządzeniach do gotowania na parze. Z ich wykorzystaniem możemy także pasteryzować przetwory, a nawet dezynfekować naczynia.

Wyjątkowych rozwiązań nie brakuje również w chłodziarkozamrażarkach, dzięki którym żywność może być przechowywana w optymalnych warunkach, a tym samym na dłużej zachowa swoje wartości odżywcze.

Innowacyjne AGD to również wygoda użytkowania. Wiele dostępnych na rynku modeli do zabudowy i wolnostojących wykorzystuje praktyczne systemy i rozwiązania, które sprawiają, że codzienne użytkowanie sprzętu gospodarstwa domowego może być prawdziwą przyjemnością.

Specjalna konstrukcja bębna w połączeniu z odpowiednio dobranym programem prania pozwala skutecznie pozbyć się nie tylko zabrudzeń, ale też szkodliwych zarazków i bakterii, co ma szczególne znaczenie zwłaszcza w wypadku alergików.

Troska o higienę i komfort

Fot. Bosch

Troska o higienę i komfort

Fot. Amica

Troska o higienę i komfort

Fot. Siemens

Troska o higienę i komfort

Fot. Miele

Wygodne i skuteczne pranie i suszenie

Pranie musi być efektywne, a do tego delikatne dla pranych tkanin. Ważne jest przede wszystkim stosowanie dobrze dobranych programów prania do załadunku. Producenci stosują specjalne programy, dostosowane m.in. do prania bawełny, koszul, ręczników czy syntetyków. W wybranych modelach pralek Miele dostępny jest program Bawełna Higiena, który nadaje się do tkanin niewrażliwych ze względu na wysoką temperaturę wody. Pranie zasadnicze odbywa się w nim w temperaturze od 60° do 90° C, a wysoka temperatura utrzymywana jest dłużej, w zależności od załadunku. Zwiększona jest także intensywność płukania. Te dwa czynniki zwiększają redukcję zarazków, a tym samym zapewniają użytkownikowi higienicznie czyste pranie.

Z myślą o alergikach

W pralkach nie brakuje również rozwiązań opracowanych specjalnie z myślą o alergikach, dla których skuteczna eliminacja szkodliwych bakterii i alergenów jest szczególnie ważna. W niektórych modelach pralek Miele dostępna jest dodatkowa funkcja AllergoWash, która podnosi temperaturę wody podczas prania o 5° C. Ze względu na „inteligentne” wykorzystanie energii przedłużony jest czas utrzymywania temperatury, a zwiększony pobór wody poprawia płukanie.

Niektóre modele pralek marki Sharp mają natomiast dostępny program Allergy Smart, który dba nie tylko o usuwanie alergenów z odzieży, ale także o dokładne płukanie, eliminujące pozostałości detergentów.

Pralki i suszarki sprzyjają także wszystkim dbającym o codzienną kondycję. Dostępne są w nich różnego rodzaju programy automatyczne do prania i suszenia odzieży sportowej, w tym również butów sportowych. Zapewniają one czystość i higienę ubrań po każdym wysiłku fizycznym.

Komfortową obsługę sprzętu zapewniają specjalne platformy i kompatybilne z nimi aplikacje mobilne, np. Home Connect. Rozwiązanie to obsługują wybrane sprzęty gospodarstwa domowego takich marek jak Bosch, Siemens oraz Gaggenau.

Z myślą

Fot. Bosch

Higiena zmywania

Podobnie jak w pralkach i suszarkach, również w zmywarkach stosowane są różnego rodzaju programy, które świetnie poradzą sobie nawet z najbardziej zabrudzonymi garnkami, talerzami czy sztućcami.

W niektórych zmywarkach Miele dostępny jest program Higiena 70 °C, dzięki któremu butelki dla niemowląt, naczynia dla dzieci, czy deski do krojenia będą wolne od bakterii i wirusów. Tę funkcję spełni też program Intensywny z temperaturą 75 °C. Zmywarki pomogą też w utrzymaniu w czystości zabawek dziecięcych – małe klocki można myć w woreczkach lub specjalnych siatkach, aby uniknąć ich swobodnego przemieszczania się w komorze urządzenia.

W zmywarkach Sharpa funkcjonalnym udogodnieniem, zwłaszcza dla rodziców małych dzieci, jest program Hygiene 60 °C, który dzięki myciu w wysokiej temperaturze usuwa 99,99 proc. bakterii. Niektóre modele marki Sharp wyposażone są ponadto w system automatycznego doboru temperatury zmywania i programu myjącego do liczby i rodzaju naczyń umieszczonych w komorze zmywarki (IntelliWash). O lepsze suszenie naczyń dba z kolei system Turbo Drying – aktywny wentylator, który zasysa parę z wnętrza zmywarki i przez zwiększoną cyrkulację powietrza zwiększa efektywność suszenia. Skuteczne zmywanie zapewnia też odpowiednia konstrukcja elementów zmywarki. W nowych modelach marki Amica stosowane są innowacyjne ramię WaterSpinner oraz system rozprowadzania wody 360°. Dzięki nim zmywanie jest skuteczniejsze – jak podaje producent – nawet o 27 proc. w porównaniu ze standardową zmywarką, pozbawioną tych rozwiązań. Dzięki temu talerze czy szklanki są higienicznie czyste.

Warto pamiętać jednak nie tylko o funkcjach zmywarki, ale także o dobrej jakości detergentach do czyszczenia i pielęgnacji tych urządzeń. Odpowiednio dobrane skutecznie usuwają tłuszcz, kamień, bakterie i powstające z nich zapachy, zachowują elastyczność i szczelność uszczelek drzwiczek oraz zapewniają optymalną wydajność urządzenia przez wiele lat.

W zmywarkach wykorzystywane są specjalne systemy koszy i programy zapewniające skuteczne zmywanie nawet najbardziej zabrudzonych naczyń.

Higiena

Fot. Miele

Higiena

Fot. Amica

Higiena

Fot. Sharp

Higiena

Fot. Amica

Automatyczne dozowanie detergentów

Standardową metodą aplikacji detergentów jest umieszczenie ich w specjalnej szufladzie lub w przegródkach. Nowocześniejszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest ich dozowanie za pomocą specjalnych rozwiązań automatycznych i aplikatorów. Dozowanie może odbywać się np. za pomocą niezależnych butli ze skoncentrowanym środkiem czyszczącym lub z wykorzystaniem specjalnych pojemników z detergentem.

W pralkach Miele stosowane jest rozwiązanie Twin- Dos. Pozwala ono na precyzyjne dozowanie detergentów i zapewnia higienę użytkowania urządzenia na najwyższym poziomie – nie trzeba dotykać pojemników z płynem czy proszkiem, a dostawa nowych detergentów może zostać zrealizowana bezpośrednio do domu za pośrednictwem Miele Shop.

W pralkach marek Bosch i Siemens dostępny jest system i-Dos. Jest to innowacyjny sposób dozowania wykorzystujący specjalną konstrukcję szuflady na detergenty (środek piorący oraz płyn zmiękczający). Przed pierwszym użyciem należy wlać płyn do prania do pierwszego pojemnika oraz płyn do zmiękczania tkaniny do drugiego pojemnika szuflady. Od tego czasu użytkownik może prać około 20 razy bez uzupełniania detergentów. Aby umożliwić klientowi zastosowanie osobno innego detergentu, np. w proszku, producent wyposażył szufladę w komorę do ręcznego dozowania. Jednak i-Dos to nie tylko szuflada, ale w pełni automatyczny system piorący. Dzięki czujnikowi aquaSensor pralka rozpoznaje stopień zabrudzenia i na tej podstawie dobiera czas, cykl zmian temperatury, a także precyzyjnie dozuje środek czyszczący.

W nowych zmywarkach Miele stosowany jest natomiast PowerDisk – pojemnik w kształcie dysku zawierający 400 g detergentu w formie granulatu, który jest dozowany przy każdym z programów mycia. Dysk obraca się o 360°, a granulat dostaje się do wnętrza zmywarki. System sam dozuje odpowiednią ilość detergentu w zależności od wybranego programu. Zawartość dysku wystarcza przeciętnie na 20 cykli mycia w programie Eco.

Dezynfekowanie parą

Dezynfekować naczynia możemy z pomocą urządzenia do gotowania na parze. Naczynia i akcesoria dla niemowląt po zakończeniu programu są wyjałowione, tak samo jak po wygotowaniu. Dzięki tego typu urządzeniom mamy przede wszystkim możliwość zdrowego odżywiania, które zwiększa odporność na wszelkiego rodzaju wirusy i bakterie. Urządzenie do gotowania na parze pozwala także wygodnie pasteryzować produkty, aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów lub enzymów, zachowując przy tym smak i wartości odżywcze produktów.

Dezynfekowanie

Regulowane półki znacznie ułatwiają przechowywanie żywności w komorze chłodziarki. Są przydatne nie tylko w mniejszych lodówkach, ale również w modelach wielkogabarytowych. (Fot. Sharp)

Pakowanie próżniowe

Do dłuższego przechowywania żywności po zrobieniu większych zakupów doskonale sprawdzi się także metoda pakowania próżniowego. Proces ten opiera się na wypompowaniu powietrza z worków foliowych lub specjalnych pojemników próżniowych, w których znajdują się produkty spożywcze.

Dzięki pakowaniu próżniowemu możemy kilkakrotnie przedłużyć świeżość i zachować jakość przechowywanych produktów. Również miejsce w zamrażarce lub szafce zwiększy się nawet cztero- lub pięciokrotnie, jeśli zamienimy tradycyjne pojemniki z tworzywa sztucznego na próżniowo zapakowane woreczki. Pakowanie próżniowe jest także idealnym rozwiązaniem do dzielenia dużych ilości produktów spożywczych na mniejsze porcje i zamrożenia ich. Ponadto zapakowane w zgrzanym woreczku próżniowym mięso lub warzywa można włożyć do piekarnika (w zależności od typu i jakości woreczka foliowego) lub do garnka z wodą i gotować je metodą sous-vide (produkty zachowują soczystość, aromat i wartości odżywcze).

Pakowanie próżniowe umożliwiają różnego rodzaju urządzenia – od kompaktowych i przenośnych pakowarek, przez szuflady do zabudowy, po chłodziarkozamrażarki zintegrowane z pakowarką próżniową. To ostatnie rozwiązanie ma w ofercie marka Sharp. Mowa tutaj o modelach z pakowarką VacPac Pro. Zostały one zaprojektowane m.in. z myślą o walce z rosnącym problemem marnowania żywności. Wystarczy umieścić produkt w specjalnej torebce, z której po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usunie powietrze. Chroniące żywność przed zapachami torebki do pakowania próżniowego można wygodnie przechowywać w lodówce.

Szybkie mrożenie żywności

Higieniczność mrożenia oraz zachowanie względów bezpieczeństwa są dziś bardzo ważne. Przede wszystkim nie należy zamrażać ponownie już lekko lub całkowicie rozmrożonych produktów. Można zamrozić je znowu dopiero po przygotowaniu (ugotowaniu lub usmażeniu). Zakupione mrożonki warto wkładać od razu do toreb termoizolacyjnych (zanim trafią do domowej zamrażarki). Dzięki nim niska temperatura produktów jest utrzymywana dłużej. Świeże warzywa, owoce, krewetki, potrawy typu ravioli czy pierogi warto mrozić na najwyższej półce zamrażalnika (tam panuje zwykle najniższa temperatura). Aby warzywa zachowały pełnię wartości odżywczych, przed zamrożeniem należy je blanszować (nie dotyczy to np. papryki, cukinii czy szparagów). Po włożeniu produktów do zamrażalnika warto włączyć funkcję szybkiego mrożenia. Świeże produkty im wolniej są zamrażane, tym więcej płynu wydostaje się z każdej komórki do przestrzeni międzykomórkowej i przy rozmrażaniu tylko część utraconego wcześniej płynu może powrócić do komórek. Jeśli produkt spożywczy został zamrożony szybko, płyny komórkowe mają mniej czasu na wydostanie się z komórek do przestrzeni międzykomórkowej i przy rozmrażaniu utrata soków jest bardzo niewielka.

Zaawansowane modele pralek i zmywarek mogą być również wyposażone w systemy automatycznego dozowania detergentów. Zapewnia to komfort i higienę użytkowania urządzenia na najwyższym poziomie.

Szybkie

Fot. Siemens

Szybkie

Fot. Bosch

Szybkie

Fot. Miele

Świeżość na dłużej

Przed dokonaniem większych zakupów często powstrzymuje nas troska o świeżość niektórych produktów, a zwłaszcza warzyw i owoców. Czy można kupić ich więcej i przechować tak, aby przez dłuższy czas zachowały swą jędrność i świeżość? Oczywiście! Producenci zadbali o to, aby w ich lodówkach tego typu produkty spożywcze mogły być przechowywane dłużej. W tym celu stosują różnego rodzaju rozwiązania. W modelach marki Samsung może być dostępna technika Twin Cooling. Optymalizuje ona temperaturę i wilgotność zarówno w lodówce, jak i w zamrażarce, dzięki czemu żywność pozostaje świeża i soczysta nawet dwa razy dłużej. Do tego dwa niezależne obiegi powietrza pozwalają każdemu produktowi zachować na długo jego naturalny zapach. To sprawia, że w jednej lodówce możemy jednocześnie przechowywać np. ryby, dojrzewające sery i tort bezowy bez obaw, że ten ostatni przejdzie intensywnym zapachem pozostałych produktów i stanie się niezdatny do jedzenia.

Wykorzystując pakowanie próżniowe, możemy znacznie dłużej zachować aromat i wartości odżywcze żywności przechowywanej w chłodziarkozamrażarce.

Świeżość

Fot. Sharp

Świeżość

Fot. Miele

Świeżość

Fot. Sharp

Świeżość

Fot. Miele

Praktyczne otwieranie

Producenci AGD wykorzystują w swoich urządzeniach innowacyjne systemy, które pozwalają na otwieranie drzwi nie tylko za pomocą uchwytu. Na rynku są dostępne piekarniki, których drzwi można otworzyć m.in. przez delikatne stuknięcie we front urządzenia. Przykładem takiego rozwiązania jest OpenUp! w piekarnikach marki Amica. Trzymając w rękach ciężką blachę, marzymy, by znalazł się ktoś, kto pomoże otworzyć piekarnik. Dzięki specjalnej konstrukcji uchwytu wystarczy go delikatnie dotknąć, np. łokciem, a drzwi urządzenia otworzą się automatycznie.

W pralkach ładowanych od frontu marki Samsung stosowane są natomiast dodatkowe drzwi AddWash, które pozwalają na uzupełnienie zawartości bębna już po uruchomieniu cyklu prania. Rozwiązanie w sam raz nie tylko dla zapominalskich.

Podwójne drzwi i nie tylko

Spędzając więcej czasu w domach, częściej zaglądamy do lodówki, aby wyjąć z niej różne przysmaki. Wpływa to na temperaturę panującą we wnętrzu urządzenia, która ma decydujący wpływ na świeżość trzymanego tam jedzenia. Również w lodówkach, najczęściej typu side by side lub multidoor, możemy spotkać ciekawe rozwiązania techniczne, które sprawiają, że nie trzeba za każdym razem otwierać w pełni drzwi chłodziarki, żeby wyjąć z niej żywność. Dzięki temu nie wpuszczamy ciepła z pomieszczenia do wnętrza urządzenia, a to przekłada się na mniejsze zużycie energii. Do takich systemów należy np. Door-in-Door marki LG. Tego typu modele wykorzystują dodatkowe drzwi w chłodziarce. Po otworzeniu pierwszych drzwi mamy dostęp do najpotrzebniejszych produktów, tak aby zimne powietrze nie wydostawało się z głównej komory. Aby mieć dostęp do całej zawartości urządzenia, należy otworzyć drugie, główne drzwi lodówki.

Prostsze konstrukcyjnie modele chłodziarkozamrażarek mogą mieć minibarek, dzięki któremu wyciągniemy np. butelkę z wodą bez konieczności otwierania całego skrzydła.

W trosce o utrzymanie odpowiedniej temperatury we wnętrzu lodówki producenci opracowują ponadto rozmaite systemy i rozwiązania techniczne. W lodówkach Samsunga stosowana jest technika Metal Cooling. Zapewnia ona lepszą izolację ich wnętrz, stabilizuje panującą w nich temperaturę i minimalizuje jej wahania podczas otwierania drzwi, dzięki czemu zgromadzone zapasy dłużej zachowują swoje naturalne walory.

Okap sterowany bezdotykowo

Okap sterowany gestami to wyjątkowe na rynku rozwiązanie, które znacznie zwiększa komfort obsługi tego urządzenia. Bez pilota, a nawet bez dotykania sprzętu! Wystarczy odpowiedni ruch dłonią w pobliżu okapu, aby go uruchomić, zmienić jego moc czy włączyć oświetlenie. Tego typu modele dostępne są w ofercie takich producentów jak Ciarko (GesureControl) czy Amica (Touchless). Sterowanie gestami zapewnia nie tylko wygodę użytkowania sprzętu, ale też sprawia, że powierzchnia okapu będzie idealnie czysta, bez śladów po palcach.

Okap sterowany

W modelach z linii Family Hub marki Samsung dostępna jest funkcja View Inside, dzięki której możemy zdalnie zajrzeć do wnętrza lodówki. Dzięki temu, nawet będąc już w sklepie, będziemy mogli upewnić się, czy na pewno kupiliśmy wszystko, co było konieczne. (Fot. Samsung)

Ozonowane powietrze

Jeżeli zależy nam na poprawie jakości powietrza, z pomocą przychodzą okapy wyposażone w specjalne systemy nie tylko pochłaniające opary, ale również oczyszczające powietrze. Modele z generatorem ozonu Smell- Free ma w ofercie firma Amica. Tego typu sprzęt doskonale usuwa przykre zapachy i szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, powstające np. podczas smażenia. Dodatkowo działa też przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.

Zdalne sterowanie sprzętem

Komfort użytkowania sprzętu zwiększają rozmaite systemy zdalnego sterowania, z którymi duże AGD może być kompatybilne. W wypadku okapów sterowanie może odbywać się za pomocą pilota. Innowacyjne piekarniki, lodówki, pralki, suszarki czy zmywarki z wbudowanym modułem Wi-fimogą być elementem systemu „inteligentnego” domu i współpracować w nim z innymi urządzeniami. Do obsługi wykorzystywana jest wówczas aplikacja mobilna z intuicyjnym interfejsem, dostosowanym do funkcjonalności kompatybilnego sprzętu. Jedna aplikacja może obsługiwać wiele rozmaitych sprzętów skomunikowanych w obrębie „inteligentnego” systemu. Zdalne sterowanie za pomocą smartfona lub tabletu umożliwia obsługę AGD nawet wtedy, kiedy nie ma nas w domu. Możemy np. sprawdzić, jak długo jeszcze pralka będzie prać., czy drzwiczki zamrażarki są naprawdę zamknięte, kiedy można będzie wyjąć pieczeń z piekarnika, czego brakuje w lodówce? A wszystko to dla komfortu i wygody użytkownika.

2020-05-02
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket