Piekarniki z mikrofalą

Piekarniki

Piekarniki i kuchenka mikrofalowa w jednym? Czemu nie! Wybór takiego urządzenia to nie tylko oszczędność miejsca. Tego typu sprzęt jest też wyjątkowo funkcjonalny. Może doskonale sprawdzić się zwłaszcza w małych kuchniach i aneksach kuchennych.

Zamiast na klasyczną kuchenkę mikrofalową możemy zdecydować się na piekarnik wyposażony w funkcję mikrofal. Wszystko zależy jednak od naszych możliwości finansowych oraz instalacyjnych. Trzeba wiedzieć, że piekarniki z funkcją mikrofali to głównie urządzenia do zabudowy i wykorzystują przede wszystkim zaawansowaną technikę grzania opartą na grzałkach dolnych, górnych, grillu czy termoobiegu. Ich cena jest więc wyższa niż mikrofalówek. Trzeba jednak przyznać, że sam sprzęt jest efektywny w działaniu, a wykorzystanie mikrofal w piekarniku potrafi znacznie skrócić czas przygotowywania potraw.

Konstrukcje kompaktowe

Choć funkcja mikrofali dostępna jest także w niektórych piekarnikach standardowych (o szerokości, wysokości i głębokości ok. 60 cm), to jednak jest to domena przede wszystkim urządzeń kompaktowych. Tego typu konstrukcje, jak łatwo się domyślić, mają mniejsze gabaryty. Wysokość modeli kompaktowych osiąga zazwyczaj ok. 45 cm, szerokość i głębokość są zaś zbliżone do modeli standardowych (60 cm). Piekarnik z mikrofalą to funkcjonalne urządzenie, które sprawdzi się m.in. w małej kuchni, mającej pomieścić w sobie zalety „pełnowartościowego” piekarnika i mikrofalówki.

Z talerzem i bez talerza

Większość standardowych, wolnostojących kuchenek mikrofalowych wyposażana jest w obrotowy talerz. Na dnie komory takiego urządzenia, znajduje się zazwyczaj otwór z tzw. „ślimakiem”, który za sprawą napędu obraca talerz. Dzięki temu produkt „kręci się w kółko”, równomiernie i z odpowiednio dobraną prędkością, podgrzewając jedzenie – bez niego potrawa byłaby lepiej nagrzewana bliżej kanału magnetronu, a tym samym użytkownik doświadczyłby w połowie zimnych produktów lub miejscowo przypalonych. Tego typu rozwiązanie znajdziemy również w piekarnikach z funkcją mikrofali. Alternatywą dla tego rozwiązania stała się konstrukcja bez talerza, ale ze specjalną płaską powierzchnią dna. Jest to w pewnym sensie rewolucja użytkowa, ponieważ dzięki temu producenci nie tylko ułatwiają nam, konsumentom, wkładanie i wyjmowanie dań, ale też czyszczenie wnętrza urządzenia. To także wyjątkowo funkcjonalne rozwiązanie pod względem samej powierzchni roboczej – płaska konstrukcja dna bez talerza obrotowego pozwala oszczędzić blisko 30 proc. miejsca w kuchence mikrofalowej. Jak zatem osiągnięto efekt równomiernego podgrzewania? Z reguły takie urządzenia mają na górze komory wbudowany wentylator, który dystrybuuje gorące powietrze po komorze. Dzięki temu do mikrofalówki możemy włożyć zdecydowanie więcej, przykrywając niemal całą powierzchnię jej dna, a potrawy będą efektywnie podgrzane w kilka minut.

Piekarniki

Podobnie jak klasyczne, wolnostojące kuchenki mikrofalowe, także piekarniki z funkcją mikrofali mogą być wyposażone w obrotowy talerz. (Fot. Amica)

Naczynia do mikrofali

Głównym zadaniem mikrofali jest przenikanie fal przez produkt. Aby równomiernie rozprowadzały one ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Można jednak używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła oraz naczyń wykonanych z tworzywa – o ile producent opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak korzystania z metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą wywołać nawet pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).

Piekarniki

Fot. Samsung

2021-06-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket