Czajniki z tworzywa sztucznego

Czajniki

Tworzywo sztuczne jest jednym z najpopularniejszych materiałów stosowanych w produkcji czajników elektrycznych. Wynika to z jego licznych zalet, jak różnorakie wzornictwo czy przystępna cena. Dlatego modele te są chętnie wybierane przez klientów.

Czajniki z tworzywa sztucznego mają swoje zalety, jednak należy zwracać uwagę na wybierany model. Rozpiętość cenowa jest bowiem ogromna – od urządzeń promocyjnych i słabej jakości za kilkadziesiąt, a czasem nawet kilkanaście złotych po te kosztujące kilkaset.

Cechy czajników z tworzywa

W tym segmencie rynku cena ma znaczenie i warto sięgać po droższe modele renomowanych marek. Przede wszystkim stanowią one gwarancję jakości i zastosowania odpowiednich tworzyw sztucznych. Wadą tanich czajników jest zastosowanie słabej jakości materiałów, które bardzo często aromatyzują wodę i wpływają na jej smak, a picie herbaty śmierdzącej tanim plastikiem jest dalekie od przyjemności. Niektórzy producenci oznaczają urządzenia jako wolne od BPA, czyli szkodliwego bisfenolu. W czajnikach renomowanych marek nie ma tego problemu i są one w pełni bezpieczne, a przygotowane napoje znakomicie smakują.

Oczywiście, tworzywo sztuczne ma mnóstwo zalet, które sprawiają, że wykorzystujące je czajniki są chętnie wybierane przez konsumentów. To bardzo lekki materiał, co ma znaczenie zwłaszcza dla osób starszych czy niepełnosprawnych Znaczenie ma także wzornictwo. Dla wielu osób to najważniejsza cecha czajnika, który musi pasować do aranżacji kuchennej. Czajniki z tworzywa sztucznego zaskakują różnorodną forma, fakturą powierzchni czy wieloma wersjami kolorystycznymi. Jest to więc świetny wybór dla każdego, kto ceni sobie design.

Czajniki

Adler AD 1277 white; Bosch TWK7604; Breville High Gloss VKJ944X; Zelmer ZCK7618; Mesko MS 1261

Budowa klasycznych czajników elektrycznych

Urządzenia z tej kategorii można śmiało zaliczyć do jednej z najbardziej jednolitych grup produktowych. Każdy czajnik składa się z kilku podstawowych elementów – co ważne, różnice w ich realizacji nie są tak duże jak w wypadku np. ekspresów. Urządzenia te składają się z:

  • elementu grzejnego – to on decyduje m.in. o szybkości gotowania wody. Znajduje się w specjalnej podstawie, na której stawia się korpus urządzenia, czyli dzbanek. Ma on postać grzałki, która może być spiralna lub płaska. Pierwszy typ jest już coraz rzadziej spotykany i coraz częściej producenci decydują się na wprowadzenie płaskiego elementu grzejnego, który daje duża wygodę użytkowania oraz pozwala na oszczędność wody i energii elektrycznej. Spiralną grzałkę trzeba zalewać w całości – nie wolno dopuścić, by podwyższała swoją temperaturę w powietrzu. W przeciwnym razie urządzenie szybko się zepsuje i wpłynie to też niekorzystnie na jakość gotowanej wody. Grzałka spiralna ze względu na swoje ułożenie w czajniku musi być zalana co najmniej 0,5 l wody, a taka ilość nie zawsze jest użytkownikowi potrzebna. Poza tym szybciej odkłada się na niej kamień, co także ma wpływ na użytkowanie czajnika. Aby zapobiec osadzaniu się kamienia, grzałka pokrywana jest cienką warstwą złota, która chroni ją przed zbyt twardą wodą i kamieniem kotłowym. Dużo bardziej praktycznym i co ważne oszczędnym rozwiązaniem jest płaski element grzejny. Jakie są jego zalety? Przede wszystkim wymaga zagotowania mniejszej ilości wody – zazwyczaj wystarcza nawet 0,2 l. Dużą zaletą jest także materiał wykonania grzałki. Wysokiej jakości stal nierdzewna o dokładnie wypolerowanej powierzchni jest odporna na osadzanie się kamienia i ułatwia czyszczenie i konserwację. To z kolei prowadzi do mniejszego zużycia energii i wydłuża czas bezawaryjnego działania;
  • podstawy – jak już wspominaliśmy to właśnie w niej znajduje się element grzejny, ale nie tylko. Mówiliśmy już o tym, ale warto przypomnieć, że modele z funkcją regulacji temperatury mają często bardziej rozbudowaną podstawę, a w której znajduje się panel sterowania. To jaki ma ona kształt zależy już od wizji samych projektantów. Ważną kwestią dotyczącą czajników z płaskim elementem grzejnym jest to, że mają one obrotową podstawę 360°. Dzbanek mocuje się na cokole znajdującym się pośrodku podstawy. Umożliwia to odstawianie go w dowolnej pozycji i ułatwia obsługę urządzenia. Często stosowanym rozwiązaniem jest wyposażenie podstawy w miejsce do przechowywania przewodu. Albo wyposaża się urządzenie w system automatycznego zwijania przewodu (wtedy podstawa jest większa gdyż musi zmieścić przewód), albo w specjalne wypustki umożliwiające jego nawinięcie;
  • korpusu – czyli dzbanka. To on jest najważniejszym elementem każdego czajnika, i to od niego zależy pojemność całego urządzenia. A ta może być różna. Zazwyczaj waha się ona od 1 l do 2 l, chociaż na rynku można znaleźć modele pozwalające zagotować np. 0,9 l wody. Warto pamiętać, że modele o mniejszej pojemności należą do rodziny czajników turystycznych, które zazwyczaj mieszczą od ok. 0,4 do 1 l. Podobnie jest również z czajnikami wykonanymi z ceramiki. Jednorazowo można w nich zagotować maksymalnie od 0,6 do 1,5 l wody (standardowa pojemność to 1 lub 1,2 l). Jeśli chodzi o bezpieczeństwo i komfort użytkowania to duże znaczenie ma rodzaj rączki do przenoszenia korpusu. Może być ona zamknięta lub otwarta, jednak nie to jest najważniejsze. Dużo większe znaczenie ma to, aby była ona wykonana z nienagrzewającego się materiału lub pokryta powłoką, która będzie odporna na wysoką temperaturę i nie spowoduje poparzeń;
  • pokrywki – przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia 0 pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka;
  • wskaźnika poziomu wody – może być on jedno- lub dwustronny. Pokazuje dopuszczalną minimalną i maksymalną ilość wody, którą jednorazowo można zagotować. Standardowo poziom wody był podawany w mililitrach lub litrach. Teraz producenci wprowadzili dodatkowe oznaczenia, np. liczby filiżanek. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podświetlany wskaźnik, który może mieć jeden kolor lub którego barwa zmienia się w zależności od rosnącej temperatury wody;
  • dziobka – służącego do rozlewania wody. Musi być on odpowiednio wyprofilowany tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody. Niektórzy producenci stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody i uniemożliwiające jej cieknięcie;
  • filtra – znajduje się w dziobku i ma postać siateczki, która ma za zadnie zatrzymywać drobne zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, np. drobinki kamienia kotłowego. Wykonany jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.

Czajniki

Podświetlenie włącznika informuje o pracy czajnika elektrycznego. (Fot. Eldom)

Jaka powinna być moc czajnika?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony przy obecnych trendach i znacznym poprawianiu sprawności urządzeń większa moc oznacza (tak, tak) mniejsze zużycie energii mierzone w kilowatogodzinach, bowiem czas pracy czajnika w stosunku do pobranej mocy jest najkrótszy. Z drugiej strony czajniki o dużej mocy to zwykle modele o dużej pojemności. Dobre w domu, w pracy, gdzie potrzeba zagotować większą ilość wody. Na działce czy na kempingu, kiedy jest mniej osób, a wodę gotujemy sporadycznie, wystarczy mniej pojemny czajnik, a więc siłą rzeczy o mniejszej mocy. Można przyjąć założenie, że czajnik, którego moc określona jest w przedziale ok. 500– 1000 W, to model dobry do grzania małej ilości wody. Modele o mocy od 1000 do 2000 W uznać należy za średnie pod względem pojemności i zużycia energii. Czajniki o mocy od 2000 do 3000 W i powyżej to modele przeznaczone do szybkiego gotowanie dużej ilości wody. Siłą rzeczy moc powinna być więc dobierana przez pryzmat dwóch parametrów – czasu zagotowania oraz ilości potrzebnej wody.

Czajniki

Ravanson CB-1001; Camry CR 1269b; MPM MCZ-85/B2; Concept RK2321; Eldom C270B oss

Czajniki

Często dostępne są różne wersje kolorystyczne konkretnych modeli, więc można je łatwo dobrać do stylu pomieszczenia. (Fot. Camry)

2021-06-08
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket