Tradycyjne piekarniki do zabudowy

Tradycyjne piekarniki

Piekarnik tradycyjny to taki, który zazwyczaj jest zasilany elektrycznie i wyposażony w klasyczne opcje grzania, a także standardowe wymiary, czyli o szerokości i głębokości około 60 cm. Modele charakteryzujące się wymienionymi parametrami są najczęściej wybierane przez użytkowników.

Modele tradycyjne w większości zasilane są energią elektryczną, choć spotkamy również urządzenia, które do prawidłowego działania potrzebują gazu ziemnego, czyli takiego, który doprowadzony jest do domu lub mieszkania specjalną, zewnętrzną instalacją. Modele zasilane energią elektryczną do przygotowywania potraw wykorzystują odpowiednie elementy szybkogrzejne, które najczęściej montowane są na górze i dole, a także z tyłu komory piekarnika, aby optymalnie rozprowadzać ciepło w jego wnętrzu. Urządzenia tego typu wyposażone są w rozmaite funkcje i programy, które są uruchamiane za pomocą panelu sterowania. Aktywacja odpowiedniej funkcji grzewczej sprawia, że grzałki nagrzewają się do odpowiedniej temperatury i przekazują ciepło komorze. W piekarnikach elektrycznych można wybierać spośród wielu programów, które usprawniają proces przyrządzania potraw, np. wypiekanie ciasta, pieczenie ryby czy rozmrażanie.

Tradycyjne piekarniki

Samsung NV75A6649RS; Sharp K-70V19IM2; Amica ED37619W X-Type

Funkcje i możliwości sprzętu

W piekarniku tradycyjnym jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka trybów, tj. grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna jednocześnie, grill czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje rozbudowane, takie jak mały lub duży grill, grill podwójny (korzystający z dwóch grzałek górnych), termoobieg z grzałkami górną i dolną, a także obieg powietrza z grillem. Modyfikacji jest wiele, a ich zastosowanie zależy od producenta i zaawansowania technicznego urządzenia.

Kolejną ciekawą propozycją funkcjonalną, która jest dostępna w zależności od modelu, jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia mięsa na obracający się szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron równomiernie. W standardowych modelach nie brakuje także oświetlenia, zapamiętywania ustawień czy minutnika, zapewniających funkcjonalne i komfortowe przygotowywanie potraw. Nowoczesne modele oprócz tradycyjnych funkcji grzania zaskakują interaktywnością, automatyką, komfortem pracy, a nierzadko również funkcjami minimalizowania czasu i poboru energii elektrycznej.

Tradycyjne piekarniki

Podświetlenie wnętrza komory piekarnika ułatwia doglądanie przygotowywanej potrawy. Dzięki temu nie ma konieczności otwierania drzwi urządzenia w trakcie cyklu pieczenia. (Fot. Amica)

Programy automatyczne w codziennej obsłudze

W zależności od modelu piekarniki tradycyjne wyposażone są w praktyczne programy automatyczne. Są to gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, żeby wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze z możliwych. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować. W ten sam sposób z łatwością przygotujemy ryby, mięso, a także rozmrozimy produkty spożywcze lub utrzymamy przygotowane potrawy w cieple. Z wykorzystaniem automatycznych programów bez trudu upieczemy pizzę, chleb, wysuszymy grzyby, owoce, zioła, a nawet mięso. Do szczególnych możliwości zaliczyć też należy funkcje podgrzewania talerzy, filiżanek czy pasteryzację przetworów. W wypadku najbardziej zaawansowanych technicznie rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru najodpowiedniejszego programu z listy nawet ponad 200 pozycji. Co więcej, listę tę możemy powiększyć, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje. Ciekawą funkcją, a raczej grupą funkcji, jest przyrządzanie kilku potraw jednocześnie w jednej komorze. Rozwiązanie to jest nie tylko praktyczne, ale można je nazwać również ekonomicznym z racji minimalizowania poboru prądu na późniejsze przygotowanie kolejnych dań. Podczas tego procesu stosowane są specjalne systemy nadmuchu i przekazywania ciepła tak, aby w jednej komorze można było piec zarówno słone i bardzo aromatyczne dania mięsne lub rybne, jak i słodkie przekąski lub ciasta. Wielu producentów proponuje dodatkowo specjalne separatory w formie wyjmowanych płytek, które oddzielają poziomy piekarnika, tak aby zapachy się nie przenikały.

Tradycyjne piekarniki

Bosch HBA5570B0; Gaggenau BO420112; Siemens iQ700 HB634GBS1

Rozmaite systemy pieczenia

Producenci piekarników standardowych nie zapominają o opatentowanych i innowacyjnych systemach, które pozwalają na równomierne i efektywne pieczenie. Wiele z nich wyposażono w rozwiązania sprzyjające minimalizowaniu poboru energii elektrycznej. Producenci zatem stosują wysokowydajne wentylatory o różnych kształtach, które skutecznie rozprowadzają gorące powietrze po całej komorze. Podobnie rzecz się ma z grzałkami. Niecodziennie spotykane grzałki skonstruowane są z kilku elementów grzejnych dla lepszego efektu opiekania. Nie można także w tym miejscu zapomnieć o pionierskich kształtach komór, które albo nawiązują do tradycyjnych pieców chlebowych, albo stworzone są tak, aby odbijać od ścian rozprowadzane powietrze.

W piekarnikach standardowych może być również dostępny tzw. szybki nagrzew. Jest to bardzo praktyczna funkcja, która pozwala osiągnąć pożądaną temperaturę w zaledwie kilka minut. W niektórych piekarnikach wykorzystywane są termosondy. Są one elementami, które zdecydowanie zasługują na miano pomocników kuchni. Kiedyś tradycyjne modele mierzyły temperaturę w środku mięsa, dziś po osiągnięciu pożądanej wartości wyłączają grzanie, informują użytkownika o zakończeniu procesu, a najbardziej innowacyjne dokonują pomiaru nawet w czterech różnych miejscach potrawy i dostosowują do niej parametry pieczenia. Wiele modeli stosuje czujniki, które mierzą ilość oparów w powietrzu. Dzięki temu monitorują poziom wilgoci w komorze, co przekłada się na zapobieganie przesuszeniu potrawy.

Tradycyjne piekarniki

Fronty piekarników wyposażane są nawet w poczwórną szybę, dzięki czemu zewnętrzna strona drzwi zawsze pozostaje chłodna, co chroni przed oparzeniami ciekawskie maluchy i nas. (Fot. Bosch)

Sposoby sterowania

Wśród piekarników o standardowych gabarytach nie brakuje modeli wyposażonych w interaktywny elektroniczny panel sterowania. Poza włączeniem różnych opcji i funkcji coraz częściej odgrywa on także ważną rolę estetyczną. To właśnie dzięki niemu urządzenie zaczyna działać lub kończy swą pracę. Istotną rolę odgrywają dziś wyświetlacze LED i LCD. Jeśli więc charakteryzujemy tradycyjny piekarnik, musimy wiedzieć, że na rynku występują modele ze sterowaniem: mechanicznym (manualnym), mechaniczno-elektronicznym lub w pełni elektronicznym. Pierwszy typ panelu sterowania charakteryzuje się brakiem wyświetlacza i zastosowaniem mechanicznych pokręteł, które wypierane są przez modele mechaniczno-elektroniczne. Panele elektroniczne z domieszką elementów mechanicznych są nieco bardziej zaawansowane. Mechaniczne pokrętła wspierane są pracą elektroniki, w tym przycisków czy wyświetlacza. Bardziej zaawansowane są modele całkowicie elektroniczne. Piekarniki takie wyposażone są w centralnie usytuowany wyświetlacz, który odgrywa najważniejsza rolę w procesie regulowania ustawień. Z jednej strony więc mamy do czynienia z modelami z wyświetlaczem i w pełni sensorowymi funkcjami wyboru albo samym wyświetlaczem, na którym można bezpośrednio wybierać wszystkie opcje.

Tradycyjne piekarniki

Siemens iQ700 HB634GBW1; Samsung NV75N7647RS; Amica ED87689BA+ X-Type OpenUP; MPM MPM-63-BOS-21

2022-01-29
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket