Kuchnie elektryczne indukcyjne

Kuchnie elektryczne

Mimo zmieniających się trendów klasyczne rozwiązania zawsze będą miały swoich zwolenników. Doskonale potwierdza to funkcjonujący od lat segment rynku związany z kuchniami wolnostojącymi. Nie omijają ich też innowacje, jak np. indukcyjna płyta grzejna.

Kuchnie indukcyjne to nowoczesne konstrukcje w całości zasilane energią elektryczną. Do dyspozycji użytkownika są, zamknięte w jednej obudowie, funkcjonalny piekarnik i płyta – wyposażona zwykle w cztery strefy z polami indukcyjnymi, a niekiedy również strefy łączone, na których możemy wygodnie ustawić duże garnki. Urządzenia te charakteryzują się bardzo dobrą regulacją ciepła, chronią przed poparzeniami oraz przypalaniem się potraw, a przy tym oszczędzają energię elektryczną. Pomagają tym samym zadbać nie tylko o odpowiednio przyrządzone potrawy, ale także o nasze portfele.

Szczególne zalety indukcji

Indukcja to najefektywniejszy dziś sposób gotowania. Rozwiązania wykorzystywane w płytach indukcyjnych sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet najnowszych modeli należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy w porównaniu do modeli gazowych czy ceramicznych. Proces gotowania rozpoczyna się bowiem z chwilą, gdy na włączonym polu ustawimy naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 litrów wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń.

Kuchnie elektryczne

Amica 514IE3.323PaTsDpHb(XxL); Amica 6117IE3.380HTaDp(Bm); Electrolux LKI64020BX

Energooszczędne wytwarzanie ciepła

Mówiąc potocznie, płyty indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach indukcyjnych następują bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to osiągnięcie np. stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście, faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest też, że „smaczniej” przypieka się na żeliwie. Mimo to ogólny bilans zysków i strat dla wielu użytkowników stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu. Wynika to z wyjątkowej stabilności i równomierności nagrzewania na płytach indukcyjnych. Ale ma to także ogromne zalety. Robienie specjalnych sosów czy rozpuszczanie czekolady jest na „indukcji” bardzo komfortowe.

Kuchnie elektryczne

Płyty indukcyjne kuchni wolnostojących mogą być wyposażone w strefy łączone, co pozwala podczas przygotowywania potraw na wygodne korzystanie z dużych naczyń, np. z brytfanny. (Fot. Amica)

Pola grzewcze i łączenie stref

Ważnym parametrem płyty indukcyjnej stosowanej w kuchni wolnostojącej jest jej niezmienna szerokość, wynosząca tyle, ile wynosi szerokość kuchni. Zwykle jest to około 60 cm szerokości i głębokości. Parametry t e określają również liczbę pól grzejnych. W konstrukcjach do zabudowy, gdzie płyta może być szersza, możemy mieć do dyspozycji większą liczbę pól. W kuchniach wolnostojących płyta indukcyjna standardowo wyposażona jest w cztery pola. Niemniej nie oznacza to, że nie możemy przygotowywać potraw w większych garnkach, brytfannach czy patelniach. Płyty indukcyjne w kuchniach wolnostojących mogą być wyposażone, podobnie jak standardowe płyty do zabudowy, w pola łączone. Mogą to być np. dwa pola z czterech dostępnych, które można „scalić” w jedno większe i przygotowywać potrawy z użyciem wspomnianej już brytfanny, którą trudno byłoby zmieścić na okrągłym polu o standardowych wymiarach.

Kuchnie elektryczne

Amica 523IE3.325PaHTsKDp(Xx); AEG CIB6442ABM; LOFRA Dolcevita 60

Kuchnie elektryczne

Kuchnie wolnostojące, również te z płytą indukcyjną, mogą stanowić część linii wzorniczej. Dopasowanie kuchennych urządzeń kolorem i stylem czyni kuchenną przestrzeń nie tylko funkcjonalną, ale przede wszystkim spójną wzorniczo. (Fot. Amica)

Zabezpieczenia w piekarniku

W piekarnikach kuchni indukcyjnych stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a w najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.

Kuchnie elektryczne

W kuchniach wolnostojących z płytami indukcyjnymi panel sterowania ulokowany na froncie urządzenia wykorzystywany jest przede wszystkim do obsługi piekarnika. Płyta indukcyjna ma własne sterowanie, zintegrowane z jej szklaną powierzchnią. (Fot. Amica)

Zabezpieczenia w płytach indukcyjnych

Płyty indukcyjne wyposażone są w rozmaite rozwiązania zapewniające komfort obsługi i bezpieczeństwo użytkowania. Do najpopularniejszych należy tzw. blokada rodzicielska. Jest ona dostępna na panelu sterowania, zazwyczaj w postaci specjalnego przycisku, który po przytrzymaniu przez kilka sekund lub po włączeniu jednocześnie z innym przyciskiem (kombinacja dwóch funkcji) dezaktywuje działanie panelu sterowania. Wtedy niemożliwa będzie zmiana parametrów pracy czy wyłączenie lub włączenie urządzenia. Kolejną praktyczną funkcją w płytach indukcyjnych kuchni wolnostojących jest wskaźnik ciepła resztkowego. Żeby zmniejszyć ryzyko poparzenia i zabezpieczyć przed tym użytkownika, producenci wyposażają płyty w sygnalizację świetlną na panelu sterowania, która informuje o tym, że pole jest jeszcze gorące.

Amica z systemem BakingPro

Amica

W ofercie marki Amica dostępna jest kuchnia wolnostojąca 523IE3.323PaHTsDp( Xx) z płytą indukcyjną i pojemnym piekarnikiem wykorzystującym innowacyjny system BakingPro. Płyta urządzenia ma 4 pola grzejne – dwa o średnicy 16 cm i dwa 21-centymetrowe. Wszystkie zostały wyposażone w funkcję PowerBooster, która umożliwia szybsze gotowanie i smażenie. Drzwi piekarnika mają 3 szyby. Na drzwiach (od wewnątrz) znajdują się wskazówki odnośnie do sposobu pieczenia rozmaitych potraw. Ten „poradnik kulinarny” podpowiada użytkownikowi, jaką temperaturę i jaki czas pieczenia dobrać do przygotowania określonej potrawy. Wszystko zostało przedstawione za pomocą sugestywnej infografiki. Piekarnik wyposażono w innowacyjny system BakingPro. Nowa konstrukcja komory zapewnia więcej przestrzeni, równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę w całym piekarniku. Ma ona pojemność 65 l. Większe są również blachy. Piekarnik ma też funkcje szybkiego nagrzewania (w 4 min do temperatury 150 °C) i rozmrażania. Wnętrze piekarnika elektrycznego zostało pokryte łatwą w czyszczeniu emalią EasyClean. Piekarnik ma ponadto funkcje termoobiegu i czyszczenia parowego. Brud zmiękczony przez parę z łatwością można usunąć przy pomocy gąbki z wodą i płynem do mycia naczyń. Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada na prowadnicach rolkowych, które zapewniają jej stabilne i ciche wysuwanie. Szuflada została wykonana z syntetycznych materiałów o dużej odporności na wysoką temperaturę. Jest to doskonała przestrzeń do przechowywania m.in. naczyń, patelni i garnków.

2022-02-04
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket